Minden 6. férfi áldozat lehet! Figyeljünk oda!
Nemzetközi adatok alapján prosztatadaganat minden 6. férfiban kialakul, amelynek a lefolyását, prognózisát a betegség súlyossága és agresszivitása alapvetően meghatározza. Az új vizsgálati eredmények alapján a megfelelő életmóddal csökkenteni lehet a súlyos, agresszív, nehezen kezelhető prosztatarák kialakulásának az esélyét még akkor is, ha már a daganat kialakult/diagnosztizálásra került.
2 212 újonnan diagnosztizált, 40 és 70 év közötti prosztatarákos férfi eredményeinek a vizsgálata alapján a Nutrition and Cancer című nemzetközi orvosi szaklap tette közzé azt az erősen elgondolkodtató tényt, hogy azoknak a férfiaknak, akik az életmódjukra vonatkozóan tett javaslatok közül legalább négyet betartanak jelentősen – 38%-kal – kisebb esélyük van az agresszív, nehezen kezelhető prosztatarák kialakulására.
A nemzetközi rákkutató alapítvány – World Cancer Research Fund – érvényben lévő ajánlása alapján a daganatos betegségek megelőzése, rizikójának a csökkentése céljából fontos:
- megfelelő testsúly elérése/megtartása
- a napi rendszeres, legalább 30 perces fizikai aktivitás
- a cukrozott italok és a kalóriában gazdag ételek kerülése
- zöldségek, gyümölcsök valamint a teljes kiőrlésű gabonák és hüvelyesek gyakori fogyasztása
- a vörös húsok illetve a feldolgozott hústermékek (bacon, kolbász, szalámi, virsli stb), valamint a sós ételek fogyasztásának a csökkentése
- az alkohol tartalmú italok fogyasztásának a mellőzése, csökkentése (férfiaknál maximum 2, míg nők esetében maximum 1 alkoholos ital fogyasztása naponta)
A vizsgálati eredmények alapján a hetente kevesebb, mint 500 gramm vörös hús elfogyasztása vagy az alacsony kalóriatartalmú ételek (kevesebb, mint 125 kcal/100 gramm) jelentős védőhatást biztosítanak az agresszív, nehezen kezelhető prosztatarák kialakulása ellen.
A Cancer című rangos onkológiai szaklapban korábban már publikálták a rendszeres testmozgás prosztatarák rizikócsökkentő hatását illetve egy másik vizsgálatban az is bizonyításra került, hogy az étrend az egyik legfontosabb kontroll alatt tartható rizikó faktor a prosztata betegségek és gyulladás kapcsán (beleértve a jóindulatú prosztata megnagyobbodást, a prosztatagyulladást és a prosztata daganatot is)
Ráadásul a helyes étrend kialakításával a betegek könnyebben megbirkóznak a mellékhatásokkal, ritkábban van szükség a kezelések halasztására és dóziscsökkentésre és így a túlélés is javítható.
Bővebb információ: