Menü

A prosztatarák kezelése, kutatása

 

A prosztata daganat(ok) műtéti úton történő teljes eltávolítása jelenti a legnagyobb esélyt a gyógyulásra és így a leggyakrabban alkalmazott kezelési módszer.

A sebészetnek a prosztatarák kezelésének minden fázisában jelentős szerepe lehet, még akkor is, amikor a daganatos sejtek már messze túlterjedtek a daganat kiindulási helyéről, azaz távoli szervekben áttéteket képeztek. Ilyenkor sebészi beavatkozással csökkenthető a szervezetben a daganatos szövet mennyisége, ezáltal megnövelhető más terápiás eljárások hatékonysága.

A daganatok sebészete az elmúlt időszakban a  sebészet speciális szakterületévé vált.

A prosztatarák kezelésében nagy tapasztalattal rendelkező, elismert 

UROLÓGUS SZAKÉRTŐINK

segítenek megválaszolni a felmerülő kérdéseket, elmagyarázni az egyes beavatkozásokkal kapcsolatos fontos tudnivalókat és tájékoztatják a beavatkozás esetleges szövődményeivel, mellékhatásaival kapcsolatban, valamint gyakorlati tanácsaikkal segítik az Ön minél gyorsabb felépülését, műtét utáni rehabilitációját. 

Bejelentkezési lehetőségek:

Telefonon: (1) 999-0494

E-mail: info@onkomplex.hu

 Online

A műtét egy kombinált kezelés részét is képezheti, mikor sebészi beavatkozást követően vagy azt megelőzően a beteget kemoterápiás vagy sugárkezelésben esetenként pedig mindkettőben részesítik.

A kemoterápia (citosztatikus kezelés) elpusztítja a daganatos sejteket és/vagy gátolja a szaporodásukat.  A kemoterápiás gyógyszerek általában sejtosztódást gátló, sejtpusztító hatást fejtenek ki a szerveinket, szöveteinket felépítő sejtek közül mindazokra, amelyek a ráksejtekhez hasonlóan gyors tempóban szaporodnak, amely magyarázza a különböző szerek mellékhatásait is.

Kemoterápiás kezelésre sor kerülhet:

- a műtéti beavatkozás előtt (neoadjuváns kemoterápia), amelynek célja, hogy a daganatsejtek elpusztításával elősegítse a műtét sikerét, vagy műthetővé tegye az adott daganatot

- a műtétet követően (adjuváns kemoterápia) azért, hogy minél teljesebb mértékben elpusztítsa a még a szervezetben lévő daganatsejteket

-  sokszor viszont önálló kezelési formaként a daganat növekedésének lassítása, a szervezetben való szétterjedésének megakadályozása, vagy a már szétszóródott daganatsejtek elpusztítása miatt, vagy a rák okozta tünetek, panaszok, fájdalom enyhítése érdekében kerül sor kemoterápiás kezelésre (palliatív kemoterápia).
A kezelés során fontos, hogy:

- a beteg pontosan kövesse az orvos utasításait

 - a kezelés megkezdése előtt tájékoztassa orvosát, hogy milyen egyéb gyógyszereket szed, mert előfordulhat, hogy a más okból szedett gyógyszerek szedése a kemoterápiás kezelés alatt nem kívánatos, vagy kifejezetten ellenjavallt, egymás hatásának zavarása miatt.

- pontosan informálja orvosát minden, a kezelés kapcsán észlelt, szokatlan jelenségről,  panaszairól és a mellékhatás(ok)ról

 

A beteg szempontjából rendkívül fontos, hogy a kezelés megkezdése előtt szakszerű tájékoztatást kapjon a potenciális mellékhatásokról, azok megelőzési és kezelési lehetőségeiről, a kemoterápia várható hatásairól, az eredményesség értékeléséről, időpontjáról stb.

 

A prosztatarák kezelésében jelentős szakmai tapasztalattal rendelkező kiemelt

ONKOLÓGUS SZAKÉRTŐINK

segítenek  meghatározni az Ön egyéni adottságaihoz, daganat típusához a legoptimálisabb – kemoterápiás, célzott, biológiai illetve szupportív - kezelést és kialakítani a legcélravezetőbb kezelési stratégiát, beleértve ebbe a jelenleg csak klinikai kutatási programokban elérhető kezelési lehetőségek feltérképezését és szakmai véleményezését is.

Bejelentkezési lehetőségek:

Telefonon: (1) 999-0494

E-mail: info@onkomplex.hu

 Online

 A sugárkezelés folyamán a beteg előzetesen meghatározott helyre, több alkalommal kap bizonyos mennyiségű sugárzást, amely az örökítő anyag (DNS) károsítása révén gátolja a sejtosztódást. A kezelés lehet külső (teleterápia), amikor külső sugárforrásból történik a kezelés, illetve belső (brachyterápia), amikor a szervezetbe juttatott sugárforrás fejti ki a terápiás hatást.

Az utóbbi évtizedekben rendkívül nagy előrehaladás történt, a sugárterápiának új technikája és stratégiája alakult ki, amelyek új és hatásosabb sugárforrások kifejlesztését tették lehetővé. Ennek eredményeként ma már nagy dózisú besugárzás irányítható a mélyen fekvő rákos szövetekre is, a normál szövetek minimális sugárhatásnak való kitétele mellett.

Bizonyos esetekben a besugárzást a daganat sebészi kezelése előtt is alkalmazzák, a daganat nagyságának csökkentése céljából, hogy azt ezáltal műtétre inkább alkalmassá tegyék és egyben csökkentsék annak esélyét, hogy a műtét során ráksejtek szóródjanak szét a szervezetben.

Az orvos a daganat típusa, elhelyezkedése szerint meghatározza a szükséges besugárzás dózisát és azt, hogy milyen adagokban adják le és hány kezelésre lesz szükség. 

A sugárterápia tervezése során CT, MR, illetve újabban PET-CT vizsgálatokkal azonosítják a besugarazandó terület pontos méretét, elhelyezkedését.

A besugárzás maga fájdalmatlan és egy-egy alkalommal néhány percig tart.

A prosztatarák sugárkezelésében nagy szakmai tapasztalattal rendelkező elismert

SUGÁRTERÁPIÁS SZAKÉRTŐINK

részletes tájékoztatást adnak a sugárkezeléssel kapcsolatban felmerülő kérdéseire, segítenek  meghatározni az Ön egyéni adottságaihoz, daganat típusához a legmegfelelőbb kezelést és kialakítani a legcélravezetőbb kezelési stratégiát, beleértve ebbe a jelenleg csak klinikai kutatási programokban elérhető sugárkezelési lehetőségek feltérképezését és szakmai véleményezését is.

Bejelentkezési lehetőségek:

Telefonon: (1) 999-0494

E-mail: info@onkomplex.hu

 Online

Bővebb információkat a különböző szolgáltatásainkkal kapcsolatban az alábbiakban talál:

ONKOMPLEXTM -TEAM vélemény, kezelési javaslat  és Szakértői konzultációk

Az egyéni adottságoknak, genetikai profilnak leginkább megfelelő - sebészeti, sugárterápiás, gyógyszeres - kezelési lehetőségek, klinikai kutatási programok felkutatása

 

A legújabb kutatási eredmények alapján a bizonytalanságból, kilátástalanságból eredő szorongás, a szükséges kezelésektől, mellékhatásoktól való félelem és a depresszió csökkentése szempontjából kiemelt jelentősége van a részletes tájékoztatásnak és a beteg állapotához igazított lelki támasznak/pszichológiai segítségnek, amely jelentősen javíthatja a kezelések hatékonyságát. Tapasztalatok alapján a tájékozott, felkészült, a gyógyulásuk szempontjából „harcra kész” és elkötelezett betegek gyógyulási esélye többszöröse lehet a csüggedt, depresszióval küszködő, betegségükbe beletörődő betegekhez képest.

ONKOMPLEXTM betegtámogató programunk keretei között speciálisan képzett szakemberekkel személyre szabott és folyamatos segítséget tudunk biztosítani a betegséggel való megküzdésben, a kezelések mellett kialakuló mellékhatások csökkentésében és a megfelelő étrend, életmód kialakításában.

Bejelentkezési lehetőségek:

Telefonon: (1) 999-0494

E-mail: info@onkomplex.hu

 Online

Bővebb információkat a különböző szolgáltatásainkkal kapcsolatban az alábbiakban talál:

ONKOMPLEXTM betegtámogató program

ONKOMPLEXTM személyre szabott étrend, dietétikai konzultáció

 

Legfrissebb kutatási eredmények a prosztatarák kezelésével, megelőzésével kapcsolatban

Az életmód változás csökkenti a prosztatarák rizikóját

2 212 újonnan diagnosztizált, 40 és 70 év közötti prosztatarákos férfi eredményeinek a vizsgálata alapján a Nutrition and Cancer című nemzetközi orvosi szaklap tette közzé azt az elgondolkodtató tényt, hogy azoknak a férfiaknak, akik az életmódjukra vonatkozóan tett javaslatok közül legalább négyet betartanak jelentősen – 38%-kal – kisebb esélyük van az agresszív, nehezen kezelhető prosztatarák kialakulására.

A nemzetközi rákkutató alapítvány – World Cancer Research Fund – érvényben lévő ajánlása alapján a daganatos betegségek megelőzése, rizikójának a csökkentése céljából fontos:

-         megfelelő testsúly elérése/megtartása

-         a napi rendszeres, legalább 30 perces fizikai aktivitás

-         a cukrozott italok és a kalóriában gazdag ételek kerülése

-         zöldségek, gyümölcsök valamint a teljes kiőrlésű gabonák és hüvelyesek gyakori fogyasztása  

-         a vörös húsok illetve a feldolgozott hústermékek (bacon, kolbász, szalámi, virsli stb), valamint a sós ételek fogyasztásának a csökkentése

-         az alkhol tartalmú italok mellőzése, illetve férfiaknál maximum 2, míg nők esetében  maximum 1 alkoholos ital fogyasztása naponként

A vizsgálati eredmények alapján a hetente kevesebb, mint 500 gramm vörös hús elfogyasztása vagy az alacsony kalóriatartalmú ételek (kevesebb, mint 125 kcal/100 gramm) szignifikáns/jelentős védőhatást  biztosítanak az agresszív, nehezen kezelhető prosztatarák kialakulása ellen.

Nemzetközi adatok alapján prosztatadaganat minden 6. férfiban kialakul, azonban a betegség súlyossága, agresszivitása az, amelynek klinikailag nagy jelentősége van. Az új vizsgálati eredmények alapján a megfelelő életmóddal ennek a kialakulását csökkenteni lehet még akkor is, ha már a daganat diagnosztizálásra került. 

A Cancer című rangos onkológiai szaklapban korábban már publikálták a rendszeres testmozgás prosztatarák rizikó csökkentő hatását illetve egy másik vizsgálatban az is bizonyításra került, hogy az étrend az egyik legfontosabb kontroll alatt tartható rizikó faktor a prosztata betegségek és gyulladás kapcsán (beleértve a jóindulatú prosztata megnagyobbodást, a prosztata gyulladást és a prosztata daganatot is) 

Ráadásul a helyes étrend kialakításával a betegek könnyebben megbírkóznak a mellékhatásokkal, ritkábban van szükség a kezelések halasztására és dóziscsökkentésre és így a túlélés is javítható.  (link: http://onkomplex.hu/szolgaltatasaink/onkomplex-szemelyre-szabott-etrend-dietetikai-konzultacio)

 

Bővebb információ a prosztatarák megelőzési, egyénre szabott szűrési lehetőségeiről:

 http://onkomplex.hu/utmutato-daganat-tipusok-szerint/prosztata-daganatok-prosztatarak

 

A prosztatarák megfelelő kezeléséhez kritikus fontosságú több szakértő véleménye

A prosztata daganatok kezelésére számos különböző terápiás lehetőség áll rendelkezésre az aktív, rendszeres  monitorozástól, a sebészi, gyógyszeres illetve sugárterápiás lehetőségig, amelyek közül mindegyiknek megvannak az előnyei és a kockázatai. Éppen ezért kritikus fontosságú, hogy a terápás döntés és a beteg megfelelő informálása több szakértő bevonásával, véleménye alapján szülessen meg.

Ennek ellenére az 1500 prosztata daganatos beteg bevonásával Észak-Karolinában végzett vizsgálat alapján a betegek felének nem volt lehetősége arra, hogy az állapotáról és a kezelési lehetőségekről többféle szakorvossal konzultáljon a kezelés megkezdése előtt – hangzott el az Amerikai Sugárterápiás Társaság kongresszusán  .

A vizsgálatban többek között elemezték a sugárterápiás kezelésre vonatkozó napi gyakorlatot és véleményeket, akadályozó tényezőket is és azt találták, hogy a megfelelő információk hiánya, a mellékhatásoktól való félelem, a tévhitek és hiedelmek nagyon jelentősen negatív irányba befolyásolták a megfelelő kezelés alkalmazását.

Éppen ezért a legoptimálisabb kezelés megválasztásához nélkülözhetetlen több szakterület képviselőinek az egyeztetett álláspontja és a beteg részletes tájékoztatása az adott terápiában való együttműködés maximalizálása miatt. 

Látogassa meg Facebook oldalunkat, ahol rendszeresen tájékozódhat a legújabb kutatási eredményekről a daganatos betegségekkel kapcsolatban!