ONKOMPLEX személyre szabott étrend, dietetikai konzultáció
A kiegyensúlyozott életmódnak és étrendnek fontos szerepe van a daganatos betegségek megelőzésében és leküzdésében.
A megfelelő táplálkozás és életmód egyértelműen hozzájárul a kezelés sikerességéhez, a beteg állapotának a javulásához és a jobb életminőséghez.
Helyes étrend kialakításával a betegek könnyebben megbirkóznak a mellékhatásokkal, ritkábban van szükség a kezelések halasztására, valamint dóziscsökkentésre és mindezek miatt a túlélés is javítható.
Általánosságban elmondható, hogy a daganatok kezelésére alkalmazott módszerek igen erőteljesen igénybe veszik az egész szervezetet. Éppen ezért a daganatos kezelések alatti megfelelő tápláltsági állapot elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy a szervezet felvegye a küzdelmet a daganattal és alkalmazkodjon annak kezeléséhez. A megfelelő mennyiségű fehérje és kalória bevitele fontos a sebgyógyulás, a fertőzések leküzdése és az energia biztosítása szempontjából. Mindezek mellett a helyes étrend javítja az általános erőnlétet, megállítja a fogyást, elviselhetőbbé teszi a kezeléseket, csökkenti a műtét utáni komplikációkat, valamint hozzájárul a daganatellenes kezelés sikeréhez és így elősegíti a gyógyulást.
A betegség és a kezelések hatására az anyagcsere megbomlik, a különböző szervrendszerek működése megváltozik. A betegek étkezését több különböző tényező is befolyásolja, így például a kezelésük előtti tápláltsági állapotuk és a kezelések alatti aktivitásuk. A különböző kezelések mellett potenciálisan kialakuló mellékhatások – amelyek függenek az alkalmazott kezelés módjától, gyógyszerektől, a kezelés időtartamától, a beteg egyéni érzékenységétől – is alapvetően befolyásolják a daganatos beteg táplálkozását.
Ahogyan minden ember kicsit eltérően reagál a daganat kezelésére, ugyanígy az ételekre is.
Mindezek miatt nem beszélhetünk mindenkire érvényes általános diéta összetevőkről. A megfelelő étrend összeállításában mindenképpen figyelembe kell venni a beteg alkatát, aktuális állapotát, a daganat helyét, kiterjedését, a betegség stádiumát, a már kapott illetve a tervezett kezeléseket stb. Éppen ezért daganatos betegségben célszerű dietetikus szakember véleményét kérni a személyre szabott étrend kialakításához.
A megfelelő étrend összeállításakor általánosságban érdemes figyelembe venni az alábbiakat:
- kíméljük meg a beteg szervezetét minden felesleges emésztőrendszeri és méregtelenítési többletmunkától (éppen ezért fogyasszon a beteg minél több teljes értékű, természetes nyersanyagokból álló, házilag elkészített évszaknak megfelelő táplálékot)
- az étrend legyen változatos és tartalmazzon bőségesen gyümölcsöt, rostban gazdag főzelékféléket, salátákat és gabona eredetű termékeket
- kevés és főleg növényi eredetű zsiradékot (oliva, repce, lenmag stb) használjunk és minél többféle fehérje forrást (halak, hüvelyesek stb) építsünk be az étkezésbe
- részesítsük előnyben a teljes kiőrlésű gabonából (rozs, zab, barna rizs stb) készült valamint az alacsony só, cukor, transzzsírsav tartalmú ételeket
- biztosítsuk a megfelelő folsav, kalcium és D vitamin bevitelt (sötétzöld zöldségek, gyümölcsök, tej-tejtermékek, olajos magvak, teljes őrlésű gabonák)
- részesítsük előnyben a párolással, grillezéssel, alufóliában, cserépedényben, kuktában készült ételeket
Mindezek mellett érdemes elkerülni az alkohol, a cigaretta és a túlzott kávéfogyasztást valamint az erős, csípős fűszerek, ízfokozók és a túlzott só használatát. Lehetőség szerint törekedni kell a nyugodt életvitelre valamint a rendszeres, lehetőleg a szabadban, friss levegőn végzett testmozgásra és a fokozott folyadékbevitelre!