Menü

Prosztata daganatok, prosztatarák tünetei, kivizsgálása

Orvosi név:

Jóindulatú daganatok:

Prostata adenoma

Rosszindulatú daganatok:

Prostatacarcinoma

 

A prosztata tumorok 99%-a prostatacarcinoma, amely a bőr tumorokat leszámítva az európai férfiak leggyakoribb rosszindulatú daganata, hazánkban pedig a tüdőrákot követően a második leggyakoribb oka a daganatos halálozásnak. A prosztatarák előfordulási gyakorisága az életkorral nő. A prosztatarák kialakulásában több tényezőnek is szerepet tulajdonítanak, a genetikai faktorok mellett az eddigi vizsgálati eredmények alapján a zsíros étrend, a telített zsírsavakban gazdag ételek fokozott bevitele és bizonyos vegyszerek, kémiai anyagok (kadmium, nitrát) szerepet játszhatnak a kialakulásában.   

Tünetek:

A prosztatarák az esetek nagy részében lappangva, tünetmentesen növekszik és sokáig egyáltalán nem okoz panaszt, egy részüket csak szűrés kapcsán, vagy véletlenül fedezik fel.

Figyelmeztető jel lehet, ha valaki rendszeresen vizelési problémával küzd, amelyet a prosztata megnagyobbodása is okozhat. A szerv méretének növekedése miatt a benne futó húgycső átmérője fokozatosan csökken, súlyos esetben teljesen el is záródhat a vizelet útja. Kezdetben a vizeletsugár ernyedése következik be, majd a szűkület fokozódásával a vizelet már csak csepegve ürül. Súlyos esetben teljes vizelési akadályozottság alakul ki. A vizelési elfolyás akadályoztatása miatt a húgyhólyag nem tud teljes mértékben kiürülni, emiatt hamarabb megtelik és gyakrabban jelentkezik sürgető vizelési inger. A teljes vizeletürítési akadályoztatás miatti hólyagfeszülés igen heves fájdalmat okozhat. A prosztatarák előrehaladottabb formájában a csontáttétek miatt reumás jellegű fájdalmak jelentkezhetnek.

 Szükséges diagnosztikai vizsgálatok:

Szakértők:

Urológia

Sugárterápia 

Onkológia 

 

Megelőzési lehetőségek, javaslatok:

Az életkor és a családi kórelőzmények alapján fontos a veszélyeztetettebb férfiak rendszeres szűrővizsgálata és a daganat korai felismerése.

Kutatási eredmények a magas rosttartalmú ételek, az A, D, E vitaminok és a szelén prosztatarák kockázat csökkentő hatását igazolták több tízezer férfi adatai alapján.

Tudjon meg többet a prosztatarák kezelésével kapcsolatos legújabb kutatási eredményekről és kövesse napról-napra a rákkutatással kapcsolatos új információkat a Facebook oldalunkon!