Menü

Petefészek daganatok, petefészekrák tünetei, kivizsgálása

Orvosi név:

Ovarium carcinoma

A petefészekrák az ötödik leggyakoribb rosszindulatú daganat a nők körében Magyarországon, amelynek az előfordulási gyakorisága az utóbbi évtizedekben folyamatosan növekszik.  Kialakulásában örökletes, genetikai tényezők mellett szerepet játszik a korai első menstruáció, a késői klimax, valamint a hormonpótló kezelés. 

 Tünetek: 

A kisebb elváltozások gyakran csak hasi ultrahang, vagy egyéb képalkotó diagnosztikai vizsgálat kapcsán, véletlenszerűen kerülnek felismerésre. A daganat azonban fokozatosan növekszik; ha az elváltozás nagyméretű, gyakran nyomásos panaszokat okoz, amely alhasi kellemetlenséggel, feszüléssel járhat. Előfordul, hogy a daganat tömlős szerkezetű. A tömlő megrepedhet, vérezni kezd, vagy megtekeredik a szöveti tengelye körül, ekkor erős hasi fájdalom jelentkezik. A megrepedt tömlőből kiáramló beltartalom a hashártyát izgatva heves fájdalmat és sokkos állapotot idézhet elő. Vannak hormontermelő elváltozások is, melyek vérzészavart, meddőséget és anyagcserezavarokat okozhatnak. 

 

Szükséges diagnosztikai vizsgálatok:

Szakértők:

Nőgyógyászat 

Sugárterápia 

Onkológia 

Megelőzési lehetőségek, javaslatok:

A panaszok észlelésekor esetén fontos minél gyorsabban nőgyógyászati vizsgálatra bejelentkezni, mert a korán észlelt elváltozások jobb eredménnyel gyógyíthatók. Javasolt a rendszeres és komplex nőgyógyászati szűrővizsgálat!