Menü

Orr és orrmelléküreg daganatok tünetei, kivizsgálása

Orvosi név:

Jóindulatú daganatok:

Invertált papilloma, Ameloblastoma, Osteoma, Fibroma ossificans, Juvenilis angiofibroma

Rosszindulatú daganatok:

Adenocarcinoma nasi (orrüreg/orrmelléküreg carcinoma), Adenocysticus carcinoma, Chondrosarcoma, Osteogen sarcoma, Rhabdomyosarcoma, Lymphoma, Extramedullaris plasmocytoma

 Az orrüreg és az orrmelléküregek daganatai a fej-nyaki daganatoknak kb. a 10%át képezik. A daganatok kialakulásában több, krónikus ipari ártalom is szóba jöhet: nikkel, fűrészpor, formaldehid, króm, lakkfestékek, valamint a forrasztás, hegesztés során keletkező gőzök, gázok. A tumor kialakulásához valószínűleg több évtizedes károsító hatás szükséges.

Tünetek:

Mivel az orrmelléküreg tumorok csontokkal határolt üregekből indulnak ki, ezért már csak általában későn okoznak tüneteket, ha már nagy kiterjedésűek és áttörnek a csontfalon, vagy elzárják az üreg nyílását. A betegségre orrvérzés, egyoldali orrelzáródás, orrmelléküreg gyulladás, bűzös orrfolyás hívhatja fel a figyelmet.  

Szükséges diagnosztikai vizsgálatok:

Szakértők:

Fül-orr-gégészet
Sugárterápia
Onkológia

Megelőzési lehetőségek, javaslatok:

Fontos elkerülni, minimalizálni azokat az ipari ártalmakat (nikkel, fűrészpor, formaldehid, króm, lakkfestékek, valamint a forrasztás, hegesztés során keletkező gőzök, gázok), amelyek szerepet játszhatnak a daganatok kialakulásában. A jellegzetes tünetek észlelésekor esetén fontos gyorsan fül-orr-gégészeti vizsgálatra bejelentkezni!