Menü

Nyelőcső daganatok, nyelőcsőrák tünetei, kivizsgálása

Orvosi név:

Jóindulatú daganatok:

Leiomyoma, Fibrovascularis polyp, Squamosus papilloma, Nyelőcsőcysta, Lipoma, Fibroma, Haemangioma, Lymphangioma

Rosszindulatú daganatok:

 Oesophagus carcinoma (nyelőcsőrák), Neuroendokrin tumor (carcinoid), Lymphoma

 A nyelőcsőrák kialakulása összetett folyamat, amelynek a kiváltó okai között legfontosabbként az életmódot, táplálkozási szokásokat tartják számon. A betegség kialakulása szempontjából fokozott kockázatot jelent minden olyan tényező, amely károsítja a nyelőcső nyálkahártyáját, így például az alkoholfogyasztás, a dohányzás, a rendszeresen forrón elfogyasztott ételek, a túl fűszeres étrend, maró anyagok, munkahelyi ártalmak (bizonyos vegyszerek éveken át történő használata). A reflux betegség – amikor a savas gyomortartalom rendszeresen visszajut a nyelőcső alsó szakaszába és a savak károsítják a nyelőcső nyálkahártyáját - szintén magában hordozza a rosszindulatú elváltozás kialakulásának a veszélyét. 

 

Tünetek: 

A korai nyelőcsőrák az esetek nagy részében nem okoz tüneteket. Legfontosabb tünet a nyelési nehezítettség. A betegek többségének a szilárd étel lenyelése okoz nehézséget, ami folyamatosan súlyosbodik, a nyelőcső átmérőjének a fokozatos szűkülésével egyre intenzívebbé és gyakoribbá válik és egy idő után már a folyékony, pépes ételek fogyasztása is fájdalmat okoz.  Felléphet visszatérő hányás, csuklás, hátba sugárzó fájdalom és gyakori a jelentős testsúly csökkenés. A nyelőcsődaganat kezelés nélkül a nyelési nehezítettség fokozódásához, majd teljes nyelésképtelenséghez vezet.   


Szükséges diagnosztikai vizsgálatok:

Szakértők:

Sebészet 

Sugárterápia 

Onkológia

 

Megelőzési lehetőségek, javaslatok:

A betegség megelőzése érdekében ne dohányozzon és minél kevesebb alkoholt fogyasszon, valamint kerülje a nyelőcső nyálkahártya károsodását előidéző behatásokat (rendszeresen forrón elfogyasztott ételek, a túl fűszeres étrend stb). Reflux betegség esetén tanácsos a rendszeres ellenőrzés, valamint jellegzetes tünetek jelentkezése esetén az alapos kivizsgálás.