Menü

Myeloma multiplex tünetei, kivizsgálása

Orvosi név:

Myeloma multiplex, Plasmocytoma

 

A myeloma multiplex az immunrendszer plazmasejtjeinek rosszindulatú daganatos megbetegedése. Az ellenőrizetlenül és szükségtelenül termelődő plazmasejteket nevezzük myeloma sejteknek, amelyek hajlamosak a csontvelőben illetve a csontok kemény, külső részében összegyűlni. Van amikor csak egy csontban gyűlnek össze és egy tumort alkotnak (plasmocytoma). Gyakran azonban ezek a kóros sejtek több csontban is összegyűlnek, sok daganatot alkotnak – ekkor beszélünk myeloma multiplex-ről. Kialakulásában valószínűleg genetikai faktorok és környezeti tényezők (vegyszer, radioaktív sugárzás) is szerepet játszanak.

 

Tünetek: 

A myeloma sejtek túlzott szaporodása károsítja, gyengíti a csontokat és így gyakran okozhat fájdalmakat, töréseket, amelyek megnehezíthetik a betegek mozgását. A csontsérülések kapcsán túl sok kalcium kerülhet a vérbe, amely miatt étvágytalanság, émelygés, szomjúság, izomgyengeség, kimerültség, zavartság alakulhat ki. A myeloma sejtek akadályozhatják, hogy a csontvelő a fertőzések elleni védekezéshez, az immunrendszer normál működéséhez és a vérképzéshez fontos sejteket termeljen így gyakori fertőzések, ill. vérszegénység nehezíthetik a beteg életét, amelyekhez komoly vese problémák is társulhatnak. A myeloma multiplex tünetei attól függenek, hogy mennyire előrehaladott stádiumú a betegség. Először többnyire a csontfájdalmak, törések jelentkeznek, de előfordulhat, hogy a fáradtság, gyengeség, fogyás illetve a gyakori visszatérő fertőzések  irányítják rá a figyelmet a betegségre.  

Szükséges diagnosztikai vizsgálatok:

Szakértők:

Hematológia

Sugárterápia

Sebészet

 

Javaslatok:

Mivel a myeloma multiplex gyengíti az immunrendszert fontos, hogy a betegek lehetőleg megóvják magukat a fertőzésektől és a fertőzésre utaló bármilyen jelet (hőemelkedés, láz, köhögés, torokfájás) haladéktalanul jelezzék kezelőorvosuknak!