Menü

Melldaganatok, emlőrák, mellrák tünetei, kivizsgálása

Orvosi név:

Jóindulatú daganatok:

Papilloma, Fibroadenoma, Phylloid tumor, Emlőbimbó adenoma

Rosszindulatú daganatok:

Carcinoma mammae (emlőrák): invazív ductalis carcinoma, invazív lobularis carcinoma, mucinosus carcinoma, medullaris carcinoma,  metaplasticus carcinoma, infiltráló papillaris carcinoma,  tubularis carcinoma, szekretoros carcinoma

 

A mellrák a nők egyik leggyakoribb betegsége, amely a női daganatos betegségek közel egyharmadát alkotja. A betegség korai szakaszában nagy esély van arra, hogy az időben észlelt elváltozást teljes egészében eltávolítsák, így nagyon fontos a rendszeres önvizsgálat, a rendszeres orvosi fizikális vizsgálat és 45 éves kor fölött pedig a rendszeres szűrővizsgálat (mammografia).

Legnagyobb gyakorisággal az 50-60 éves kor közötti nőknél fordul elő, de az életkor mellett számos egyéb kockázati tényező is ismert (mellrák, petefészekrák családi előfordulása, bizonyos genetikai elváltozások, civilizált, nyugati életmód – dohányzás, alkohol, stressz, ülő életmód – ionizáló sugárzás, hormonális faktorok: korai első vérzés, késői klimax, késői első szülés, hosszantartó fogamzásgátló kezelés, hormonpótló kezelés stb.

Tünetek: 

A nők egy része saját maga fedezi fel a daganatot, úgy, hogy csomót észlel a mellében. Ezen kívül figyelmeztető jel lehet a bimbó váladékozása, különösen, ha a váladék véres, előfordulhat, hogy a bimbó, vagy a mell bőre behúzottá válik, kisebesedik, a mellbimbó kipirosodik, duzzadttá válik, viszket, vagy a hónaljban nagyobb, vagy több kisebb csomó válik tapinthatóvá.

 Szükséges diagnosztikai vizsgálatok:

Szakértők:

Sebészet 

Sugárterápia 

Onkológia 

 

 

Megelőzési lehetőségek, javaslatok:

Vizsgálati eredmények alapján a mellrák kialakulásának a kockázata csökkenthető rendszeres testmozgással, zsír és kalóriaszegény zöldségekben, gyümölcsökben, vitaminokban gazdag étrenddel, mindezeken kívül kockázat csökkentő tényező lehet a szoptatás, többszöri terhesség ill. a petefészkek eltávolítása 45 éves kor előtt.  

A korai felfedezés kapcsán kiemelt jelentősége van a rendszeres önvizsgálatnak és a rizikócsoportba tartozó páciensek rendszeres szűrővizsgálatainak, amely jelentősen javíthatja a gyógyulási esélyeket!

Tudjon meg többet a mellrák kezelésével kapcsolatos legújabb kutatási eredményekről és kövesse napról-napra a rákkutatással kapcsolatos új információkat a Facebook oldalunkon!