Menü

Melanoma tünetei, kivizsgálása

Orvosi név:

Melanoma malignum, Lentigo maligna melanoma, Acrolentignosus melanoma

 Az utóbbi évtizedekben a festéksejtes bőrrák (melanoma malignum) előfordulási gyakoriságának a növekedése rohamosan emelkedett (1980 óta megháromszorozódott) és így a növekedés mértékét tekintve jelenleg a 2. helyet foglalja el a daganatok között. Mindezek alapján jelenleg a 20-40 éves korosztályban a fehérbőrű népesség domináló rosszindulatú daganata, egyúttal ebben a korcsoportban a férfiak leggyakoribb halálhoz vezető daganatos betegsége is. A festéksejtes daganat növekvő előfordulási gyakorisága a környezetszennyezés következtében megváltozott minőségű napfénnyel, valamint a fejlett országokban végbemenő életstílus változással hozható összefüggésbe. A melanoma rizikófaktorai között szerepel a világos bőrszín, a túlzott napozás vagy szoláriumozás, a családban előfordult bőrrák, illetve ha a páciensnek sok vagy szabálytalan, furcsa anyajegye van.

 Tünetek:

 Növekedésnek induló, a színét megváltoztató, viszkető anyajegy, amely egyenetlen (vöröses, kékes, fekete) színűvé válik. Megváltozhat az anyajegy felszíne és a formája is, asszimetrikussá válhat, az anyajegyen belül világos foltok alakulhatnak ki, valamint előfordulhat kisebesedés, vérzés is, amely általában már előrehaladott betegségre utal.

 Szükséges diagnosztikai vizsgálatok:

Szakértők:

Bőrgyógyászati onkológia
Sebészet
 Sugárterápia

 Megelőzési lehetőségek, javaslatok:

A festéksejtes bőrdaganat (melanoma) egyedülálló daganat abból a szempontból, hogy nem létezik egyéb olyan rosszindulatú tumor, ahol millimétereken múlik a gyógyulás esélye. Így nem lehet elégszer hangsúlyozni az önvizsgálat fontosságát! A rendszeres szűrővizsgálattal időben felfedezett bőrdaganat gyógyítható. A szűrés alkalmával megállapításra kerülnek az esetleges rizikófaktorok, megvizsgálják az anyajegyeket és az esetleges más, nem festékes bőrelváltozásokat is. Az eltávolítandó anyajegy, vagy melanómára gyanús képlet pontos leírásával (elhelyezkedés, nagyság, alak, szabálytalanságok, színeltérések, „megmozdulás”), a beteget további ellátásra irányítják.   

Tudjon meg többet a bőrrák kezelésével kapcsolatos legújabb kutatási eredményekről és kövesse napról-napra a rákkutatással kapcsolatos új információkat a Facebook oldalunkon!