Menü

Májdaganatok, májrák tünetei, kivizsgálása

Orvosi név:

Jóindulatú daganatok:

Haemangioma, Hepatocellularis adenoma, Fokális nodularis hyperplasia, Epeút adenoma, Intrahepaticus cystadenoma

Rosszindulatú daganatok:

Primer hepatocellularis carcinoma (májsejtrák-HCC), Fibrolamellaris carcinoma, Hepatoblastoma, Cholangiocarcinoma (CCC), Haemangioendothelioma (Kuppffer-sejt sarcoma)

A májsejtrák leggyakrabban a már károsodott májban fejlődik ki, ezért könnyen alakul ki a krónikus májgyulladás (hepatitis B illetve hepatitis C) vírusfertőzés kapcsán. A májban zajló krónikus gyulladás miatt az alkoholos májzsugor (májcirrózis) és az autoimmun májgyulladás szintén növeli a májsejtrák kialakulásának a kockázatát. A májsejtrák az esetek döntő többségében (80%) májcirrózis talaján alakul ki, elhúzódó vírusos májgyulladás következtében.

Tünetek:

A betegség elég sokáig nem okoz tüneteket, így a máj rosszindulatú daganatait gyakran késői stádiumban fedezik fel. A panaszok között előfordulhat: gyengeség, fogyás, puffadás, a hasi és/vagy jobb bordaív alatti fájdalom, hőemelkedés, fogyás, étvágytalanság, hányinger, hirtelen megjelenő haskörfogat növekedés. Felmerülhet a daganat gyanúja, ha a korábban stabil állapotú májzsugoros beteg állapota hirtelen rosszabbodik. A diagnózist megnehezíti, hogy ezek a tünetek nemcsak májdaganatoknál fordulnak elő, ezért gyakran más betegségeket valószínűsítenek a háttérben.

Szükséges diagnosztikai vizsgálatok:

Szakértők:

Sebészet
Sugárterápia
 Onkológia

Megelőzési lehetőségek, javaslatok:

A betegség megelőzése érdekében fontos az alkoholfogyasztás, dohányzás  kerülése és a veszélyeztetett betegek szűrése.  Az elsődleges májrák kialakulása elkerülhető minden olyan környezeti tényező kiiktatásával, illetve kezelésével, amely májzsugorhoz vezet (alkoholfogyasztás, elhízás, zsírmáj, második típusú cukorbetegség), a fertőző májgyulladás (hepatitis B illetve hepatitis C, D) megelőzésével, a hepatitis B elleni aktív védőoltással, a higiénés rendszabályok betartásával.

A májzsugoros betegek esetében fontos, hogy a haskörfogat növekedéskor, hirtelen állapot rosszabbodásakor azonnal forduljanak orvoshoz.  

Tudjon meg többet a májrák kezelésével kapcsolatos legújabb kutatási eredményekről és kövesse napról-napra a rákkutatással kapcsolatos új információkat a Facebook oldalunkon!