Menü

Limfóma (Hodgkin-kór, Non-Hodgkin kór) tünetei, kivizsgálása

Orvosi név:

Hodgkin lymphoma, Krónikus lymphocytás leukémia, Kis lymphocytás lymphoma, Splenikus marginális zóna lymphoma, Hajas-sejtes leukémia, Lymphoplasmocytás lymphoma, Waldenström macroglobulinaeima, Extranodális marginális zóna lymphoma, MALT lymphoma, Nodalis marginális zóna lymphoma, Folliculáris lymphoma, Köpenysejtes lymphoma, Diffúz nagy B-sejtes lymphoma (DLBCL), Primer mediastinalis nagy B-sejtes lymphoma, Intavascularis nagy B-sejtes lymphoma, Primer cutan DLBCL, Burkitt lymphoma, Mycosis fungoides, Sézary szindróma...

A limfóma a nyirokrendszer daganatos betegsége. Rendkívül változatos betegség-csoport, általánosságban 2 fő csoportra osztható a Hodgkin kórra és a non-Hodgkin limfómákra. A non-Hodgkin limfómák egy nagy, heterogén, több, mint 25 fajta betegséget magában foglaló kórkép. Az egyes betegségek lefolyása nagyon eltérő lehet. A limfómák az esetek kb. 65%-ban a nyirokcsomókban, míg kb. 35%-ban a máj, a lép, valamint a gyomor-bélrendszer nyirokszövetében alakulnak ki. A daganatsejtek gyors szóródása következtében a folyamat egyre több nyirokcsomót és egyéb szervet is érinthet. 

Tünetek: 

A limfóma egyes típusai sokáig teljesen tünetmentesek lehetnek. Leggyakoribb jellemző tünet a fájdalmatlan nyirokcsomó megnagyobbodás, amely eleinte nem okoz panaszt és így rövidebb-hosszabb ideig rejtve maradhat, vagy csak véletlenül kerül felfedezésre. A betegek egy részében nem specifikus tünetek, azaz gyengeség, láz, fogyás, éjszakai izzadás jelentkezhet.

A limfóma tünetei általában a daganat elhelyezkedésétől függenek, amelyek közül kiemelendő a gyorsan növekvő, nyakon, lágyéki régióban, hónaljban elhelyezkedő nyirokcsomó-duzzanat, idegrendszeri érintettség esetén fejfájás, hányás, agyidegbénulás. Ha a mellkasban növekszik a tumor, akkor nehézlégzés, fulladás, nyelési nehezítettség, mellkasi fájdalom, köhögés léphet fel. A hasi régió érintettsége esetén fájdalom, hányinger, hányás, puffadás, emésztési zavar jelentkezhet. A máj megnagyobbodása, lépduzzanat is nagyon gyakran előfordul non-Hodgkin limfómában. Ha a csontvelő is érintett a folyamatban akkor vérszegénység, fertőzések kialakulása is előfordulhat. Bizonyos ritka esetekben a tumoros burjánzás a bőrt, a pajzsmirigyet, a porcokat és a csontokat is érintheti. Az osztódó daganatos sejteknek a vérkeringésbe való kijutása leukémiaszerű képet is előidézhet.

 

Szükséges diagnosztikai vizsgálatok:

 

Szakértők:

Hematológia

Sebészet

Sugárterápia

 

Megelőzési lehetőségek, javaslatok:

A panaszok észlelésekor esetén fontos minél gyorsabban orvosi vizsgálatra bejelentkezni, mert a korán észlelt elváltozások jobb eredménnyel gyógyíthatóak.