Menü

Lágyrész daganatok, lágyrész sarcomák tünetei, kivizsgálása

Orvosi név:

Jóindulatú daganatok:

 Fibroma, Lipoma, Fibrosus histiocytoma,Chondroma, Leiomyoma, Rhabdomyoma, Haemangioma

Rosszindulatú daganatok:

Fibrosarcoma, Liposarcoma, Malignus fibrosus histiocytoma, Chondrosarcoma,Leiomyosarcoma, Rhabdomyosarcoma, Angiosarcoma

 

A lágyrész daganatok szerteágazó csoportot alkotnak, több, mint 50 különféle lágyrész  sarcoma ismert. Míg a jóindulatú lágyrész tumorok gyakoriak, döntő többségük felületes elhelyezkedésű és méretük nem haladja meg az 5 cm-t, addig a rosszindulatú lágyrész daganatok ritkák (az összes rosszindulatú daganat 1%-át alkotják) és nagy részük/kétharmaduk mélyen az izmok között, a csontokhoz közel növekszik és emiatt a méretük a felismeréskor átlagosan 9 cm.

A végtagokon helyezkedik el a lágyrész sarcomák 75%-a (kétharmaduk az alsó, egyharmaduk a felső végtagon).

Tünetek:

A legtöbb lágyrész  sarcoma alig okoz tüneteket. A betegek rendszerint fájdalmatlan, tömött csomót tapintanak, amelynek a kialakulását valamilyen ütéssel, sérüléssel, traumával hozzák összefüggésbe. Kezdetben általában a tumor elmozdítható a környező csont fölött, de előrehaladottabb állapotban összekapaszkodik a környezetével, az ízületi tokkal, beszűri a bőrt, az ereket, kifekélyesedik, vérzik és ekkor már fájdalmas is.

Szükséges diagnosztikai vizsgálatok:

Szakértők:

Sebészet 

Sugárterápia 

Onkológia 

 

Megelőzési lehetőségek, javaslatok:

A panaszok észlelésekor esetén fontos minél gyorsabban orvosi vizsgálatra bejelentkezni, mert a korán észlelt elváltozások jobb eredménnyel gyógyíthatóak.