Menü

Heredaganatok, hererák tünetei, kivizsgálása

Orvosi név:

Seminoma, Embrionális carcinoma, Choriocarcinoma, Teratoma, Yolk sac tumor, Polyembryoma

 

A férfiak összes rosszindulatú daganatának megközelítőleg 1-2%-a a heredaganat, de a legtöbb daganattól eltérően nem elsősorban az idősebb generációt fenyegeti, hanem elsősorban a 15-35 év közötti fiatal férfiak betegsége (bár idősebb korban is előfordulhat). A hererákra nagyobb esélyük van a rejtett herével élőknek, vagy azoknak, akiknek a heréi később szállnak le a hasüregből.  A megelőzést segíti, ha a fiúkat serdülőkorban megtanítják a here rendszeres önvizsgálatára.

 Tünetek:

A heredaganat tünetei legtöbbször nem jellegzetesek. Az esetek egy részében kezdetben fájdalmatlan, érzékeny, vagy fájdalmas tömött tapintatú szövetszaporulatot lehet tapintani, vagy az egész here fájdalmatlanul, vagy érzékenyen megnagyobbodik, keményebbé válik. A hererák okozhat gyulladásos tüneteket is, gyakran a herét ért ütés, vagy rúgás hívja fel rá a figyelmet.

 Szükséges diagnosztikai vizsgálatok:

Szakértők:

Urológia 

Sugárterápia 

Onkológia 

 

Megelőzési lehetőségek, javaslatok:

A megelőzés, korai felfedezés szempontjából fontos a rendszeres önvizsgálat. Ha bármelyik here felszínén göbösödést, megkeményedést, csomót tapintunk mindenképpen érdemes minél előbb orvoshoz fordulni!