Menü

Hasnyálmirigy daganatok, hasnyálmirigyrák tünetei, kivizsgálása

Orvosi név:

Jóindulatú daganatok:

 Cystadenoma, Lymphangioma, Haemangioma

Rosszindulatú daganatok:

 Pancreas carcinoma (hasnyálmirigyrák), Neuroendokrin tumor (carcinoid), Gastro-enteropepticus (GEP) daganatok – inszlinoma, glucagonoma

 A hasnyálmirigyrák kialakulásában a dohányzás az egyik legfontosabb kockázati tényező és ugyancsak káros a mértéktelen alkohol és kávéfogyasztás. A zsírban, koleszterinben gazdag ételek túlzott fogyasztása és az elhízás szintén fontos kockázati tényezők és a kockázat mértéke egyenes arányban áll a fokozott kalória bevitellel. A kockázati tényezők között szerepel számos megbetegedés, mint pld. a hasnyálmirigy gyulladás, a májcirrózis (alkoholos májzsugor), a cukorbetegség, amely betegségek időben történő felismerése, megfelelő kezelése és a rendszeres kontroll vizsgálatok esélyt adhatnak a potenciálisan kialakuló hasnyálmirigyrák korai diagnosztizálására, eltávolítására. 

 Tünetek:

 A korai hasnyálmirigyrák az esetek döntő részében nem okoz tüneteket, nincs szűrésre alkalmas módszer és így az esetek jelentős részét csak előrehaladott állapotban ismerik fel. A fájdalom és a fogyás a két leggyakoribb tünet. A fájdalom tartós, a hátba sugárzik, jellegzetessége, hogy az éjszakai órákban valamint fekvő vagy ülő helyzetben fokozódik. Kialakulhat sárgaság (a beteg bőre, szeme sárgássá válik, vizelete sötétre színeződik), étvágytalanság, teltségérzés, émelygés, hányinger, puffadás, tápcsatornai vérzés, láz és visszatérő vénagyulladás is.

 Szükséges diagnosztikai vizsgálatok:

Szakértők:

Sebészet
 Sugárterápia
 Onkológia

 Megelőzési lehetőségek, javaslatok:

A betegség megelőzése érdekében ne dohányozzon és minél kevesebb alkoholt fogyasszon. A gyümölcsökben, zöldségekben gazdag táplálkozás  csökkentheti a hasnyálmirigyrák kockázatát. Bizonyos adatok arra utalnak, hogy a folsav és az aszpirin tartós szedése szintén csökkentheti a , hasnyálmirigyrák előfordulását. Emésztési panaszok és jellegzetes tünetek esetén forduljon minél előbb orvoshoz, javasolt az alapos kivizsgálás.

Tudjon meg többet a hasnyálmirigyrák kezelésével kapcsolatos legújabb kutatási eredményekről és kövesse napról-napra a rákkutatással kapcsolatos új információkat a Facebook oldalunkon!