Menü

Csontdaganatok, csontrák tünetei, kivizsgálása

Orvosi név:

Jóindulatú csontdaganatok:

Osteoid osteoma, Osteoblastoma, Chondroma, Jóindulatú óriássejtes csonttumor (osteoclastoma)

Rosszindulatú csontdaganatok:

Osteosarcoma,Chondrosarcoma, Rosszindulatú osteoclastoma

A csontok és az ízületi porcok sejtjei daganatos sejtekké alakulnak át és roncsolják az ép szöveteket, valamint távolabbi szervekbe is adnak áttéteket. 

Tünetek:

A csontdaganatok változatos tüneteket okozhatnak, jellemző lehet az érintett terület duzzanata, melegebb bőr, tompa, terheléstől független fájdalom, a tünetek gyors rosszabbodása, az érintett ízületek mozgáskorlátozottsága, fájdalma. Gyakran a spontán, vagyis külső erőbehatástól független csonttörés (úgynevezett pathológiás törés) lehet az első jele a csontdaganatnak, vagy más daganatok csontokban kialakuló áttétjeinek (metasztázisainak). Jellemző lehet a bordatörés, csigolya összeroppanás, vagy a végtag csontok törése. Az is előfordul, hogy a csont tumorok évekig nem okoznak panaszokat, illetve csak véletlenszerűen derülnek ki egy diagnosztikus vizsgálat során rendszerint már előrehaladott stádiumban.

Szükséges diagnosztikai vizsgálatok:

 Szakértők : 

 Sebészet

Sugárterápia

Onkológia

 

Javaslatok:

Folyamatosan, minden megmagyarázható ok nélkül fennálló, éjszaka, ágynyugalomban súlyosbodó csontfájdalom esetén minél előbb orvoshoz kell fordulni.