Menü

Bőrdaganatok, bőrrák tünetei, kivizsgálása

Orvosi név:

Jóindulatú daganatok:

Naevus, Dysplasiás naevus szindróma, Congenitalis melanocytás naevus, Keratosis seborrhoica (basalsejtes papilloma), Cysta

Rákelőző állapotok:

Keratoacanthoma, Keratosis solaris, Leukoplakia, Xeroderma pigmentosum

Rosszindulatú daganatok:

Carcinoma basocellulare (Basalioma solidum, Basalioma superficiale, Basalioma pigmentosum, Ulcus rodens, Basalsejtnaevus szindróma - Gorlin-Goltz szindróma)  

Carcinoma spinocellulare (Spinalioma)

Melanoma malignum (festéksejtes bőrrák) 


Carcinoma basocellulare, basalioma

A basalioma a bőr leggyakoribb rosszindulatú daganata, amely a fénynek kitett területeken a bőr hámsejtjeiből indul ki. Folyamatosan előrehaladva a környező szöveteket elpusztítja, elégtelen ellátás esetén hajlamos a kiújulásra, áttétet azonban nagyon ritkán képez. Fő veszélye a helyi kiújulás, illetve a bőr-nyálkahártya határon való áttöréssel a mélyebb régiókba terjedés.

Kialakulásában a legfontosabb kockázati tényező a tartós, éveken keresztül fennálló napfény károsodás, vagy az alkalmankénti nagy dózisú napfény ártalom.

Tünetek:

A basalioma előfordulási gyakorisága az életkorral növekszik. Először többnyire kevés panaszt okozó bőrszínű, kissé erezett elváltozások jelennek meg az arcon, fejen illetve a napfény hatásának kitett egyéb bőrfelületeken, amely általában lassan növekszik, a későbbiekben gyakran kifekélyesedik.

Szükséges diagnosztikai vizsgálatok:

 

Carcinoma spinocellulare, spinalioma

A spinocellularis carcinoma (spinalioma, laphámrák) a bőr második leggyakoribb rosszindulatú daganata. Kialakulásának az esélye kevésbé az alkalmankénti nagydózisú, inkább a napi rendszerességgel elszenvedett egyenletes UV sugárzással áll összefüggésben, amelyet befolyásol a beteg UV sugárzás iránti fogékonysága és a bőr típusa is.

Tünetek:

A spinalioma folyamatosan, esetenként változó sebességgel halad előre, a kezdeti bőrelváltozások nem gyógyulnak, egyre inkább kifekélyesednek, a felszínük vérzékennyé válik, pörkösödik. A daganat kezelés nélkül mélyre terjed, roncsolja az alatta lévő szöveteket, elfertőződik és áttéteket képez elsősorban a nyirok utakon keresztül, ritkábban a véráramon keresztül.

Szükséges diagnosztikai vizsgálatok:

Szakértők  

 

Bőrgyógyászati onkológia 

Sebészet 

Sugárterápia 

Megelőzési, szűrési lehetőségek:

Az utóbbi évtizedekben a napozás mellett egyre elterjedtebbé vált a szolárium használata, főként a téli időszakban. A világméretű turizmus révén pedig olyan populációk is alkalmi, de intenzív napsugárzásnak tehetik ki magukat, akik evolúciós léptékben eddig nem szokhattak hozzá ilyen dózisokhoz.

Ez a trend lehet az egyik oka a bőrrákok rohamosan szaporodó előfordulásának és annak a megdöbbentő ténynek, hogy az elmúlt három évtizedben több emberben alakult ki bőrrák, mint az összes többi daganatféleség összesítve.

Az utóbbi időszakban azt is bebizonyították, hogy a szoláriumot használók körében 74%-kal nagyobb eséllyel fejlődik ki bőr daganat, mint azok között, akik soha nem használták. Sőt, akik a szolárium használatát 35 éves koruk előtt kezdik el, azoknál 87%-kal növekszik a bőr daganatok kialakulásának kockázata.

A bőr daganatok kialakulása kapcsán alapvető rizikófaktorok: a világos bőrszín, a túlzott napozás vagy szoláriumozás, a családban előfordult bőrrák, illetve a testen elszórt sok vagy szabálytalan, furcsa anyajegy.  

 A rohamosan szaporodó előfordulás miatt a betegség kialakulásának a megelőzése igen fontos. Erős napsütésben kerülni kell a hosszú ideig tartó napozást. Ilyenkor ajánlatos árnyékos helyen tartózkodni vagy a testet ruhával fedni. Nagyon fontos a megfelelő faktorszámú fényvédő krémek használata és a rendszeres önvizsgálat. Abban az esetben, ha egy anyajegy hirtelen növekedni kezd, megváltoztatja a színét vagy kifekélyesedik, minél előbb orvoshoz kell fordulni.

Tudjon meg többet a bőrrák kezelésével kapcsolatos legújabb kutatási eredményekről és kövesse napról-napra a rákkutatással kapcsolatos új információkat a Facebook oldalunkon!