Menü

Ajak és szájüregi daganatok tünetei, kivizsgálása

Orvosi név:

Jóindulatú daganatok:

 Papilloma, Fibroma, Lipoma, Haemangioma, Lymphangioma, Schwannoma, Ameloblastoma

Rosszindulatú daganatok:

 Buccacarcinoma, Carcinoma labii (ajakrák), Carcinoma linguae (nyelvrák), Carcinoma palati (szájpadrák), Gingivacarcinoma, Szájfenék carcinoma

Magyarországon nagyon jelentős a szájüregi daganatok okozta halálozás, a férfiak és a nők is első helyen állnak a 100 000 lakosra vetített szájüregi daganatos halálozás tekintetében Európában. Jelentős összefüggés mutatható ki az életmód és a szájüregi rákok kialakulása között, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a trauma (pld rossz kivehető fogsorok), a nem megfelelő szájhigiéné elősegítik a kialakulásukat.

Tünetek:

A kezdetben ártalmatlannak tűnő, tünetszegény (enyhe fájdalom, véresen elszíneződött nyál, nyálfolyás) elváltozásnak többféle növekedési formája ismert: a kifekélyesedő, és a karfiolszerűen növekvő. A gyakoribb, kifekélyesedő forma hamar ráterjed a környező csontokra és a nyálmirigyekre. 

Szükséges diagnosztikai vizsgálatok:

Szakértők 

Fül-orr-gégészet

Sugárterápia

Onkológia

 

Megelőzési, szűrési lehetőségek:

A szájüregi rákok kialakulásának a kockázata 15-szörös a dohányos emberek körében, amit az alkoholfogyasztás tovább növel. Amennyiben valaki dohányzik és rendszeresen fogyaszt alkoholt is a szájüregi daganatok kockázata 40-szeresére fokozódik a nem dohányzó, nem alkoholizáló emberekéhez képest. Így a megelőzésben rendkívül fontos az életmód szerepe, a dohányzás és az alkoholfogyasztás elkerülése, valamint a rizikócsoportba tartozó (dohányzó, alkoholt fogyasztó) emberek rendszeres szájüregi szűrővizsgálata.