Menü

Agydaganatok tünetei, kivizsgálása

Az idegrendszeri daganatok rendkívül változatosak.

Az alapvető szövettani jellegzetességeik alapján több nagy csoportba sorolhatóak, azonban a jóindulatú és a rosszindulatú daganatok elkülönítése ebben az esetben a speciális elhelyezkedés miatt nem egyértelmű. Ennek az az oka, hogy a szövettanilag jóindulatú elváltozások lehetnek klinikailag, a biológiai viselkedésüket tekintve abszolút rosszindulatúak, hiszen ha a jóindulatú daganat olyan helyen található az agyban, ahonnan sebészileg nem lehet eltávolítani, akkor a növekedésével - mivel a koponyában nincs hely a tágulásra - súlyos szövődményeket okozhat és jelentősen károsíthatja  az agyfunkciókat.

A leggyakrabban előforduló agydaganatok:

Astrocytomák 

az agy idegszövetéből kiinduló daganatok, amelyek az összes agydaganat kb. 60%-át alkotják. Az agy bármely részében kialakulhatnak, határuk nem jól körülírt, gyakran beszűrik a környező vagy a távoli agyi szerkezeteket és így sebészileg ritkán sikerül eltávolítani.

Az astrocyta eredetű daganatcsoport 50-60%-át a glioblastoma (korábban glioblastoma multiforme) alkotja, amely az idegrendszer legrosszabb indulatú daganatos elváltozása. Ez a tumor típus rendkívül gyors növekedésre hajlamos, az esetek egy részében átterjed az ellenoldali agyféltekébe is, amelyet jellegzetes elhelyezkedése alapján „pillangó tumornak” is neveznek. A gyors növekedés miatt korán okozhat agyi nyomásfokozódást és életveszélyes beékelődést is.

Oligodendroglioma

az elsődleges agydaganatok 2-3%-a, amely leggyakrabban 40-50 éves korban fordul elő.  Szövettanilag jóindulatú,  bár gyakran ráterjed a környező szövetekre és így teljes egészében ritkán távolítható el. Rosszindulatú formája az anaplasztikus oligodendroglioma, amely az összes agydaganat kb. 1,2%-a.

Ependymoma – az agykamrák falának a sejtjeiből eredő, szövettanilag jóindulatúnak számító daganat. Jellemző rá a viszonylag lassú növekedés és az agyi nyomás fokozódás, keringési zavarok  következtében kialakuló tünetek. Rosszindulatú szövettani formája az ependymoblastoma.  

Medulloblastoma

a gyermekkori agydaganatok leggyakoribb típusa, amely leginkább 5-10 éves kor között jelentkezik. A kisagy nem differenciált sejtjeiből kiinduló, agresszív növekedésű tumor, amelynek hátterében genetikai hibák állnak. Leggyakoribb tünetei a fejfájás, hányinger, hányás (az agyi nyomásfokozódás következményeként), amely súlyosabb esetben eszméletvesztéshez, légzés leálláshoz is vezethet.

Meningeómák

az agyhártyákból (agyburok kötőszövetéből) kiinduló daganatok, amelyek a központi idegrendszeri daganatok közel 30%-át teszik ki. A meningeomáknak számos altípusa különböztethető meg, általában lassan, felszínesen növekszenek, így sebészileg jól kezelhetőek, de eltávolításuk után kiújulhatnak, rosszindulatúvá alakulhatnak. Agyi elhelyezkedés esetén fejfájás, látászavar, görcsök alakulhatnak ki, míg gerincvelői elhelyezkedés esetén erősödő fájdalom, bénulás alakulhat ki.  

Schwannoma (acusticus neurinoma)

a hallóidegből kiinduló jóindulatú daganat, amely egyben a leggyakoribb agyidegekből  kiinduló tumor típus. Jellemző tünete lehet a halláscsökkenés, fél oldali hallásvesztés, fülzúgás, szédülés amelyhez előrehaladott stádiumban arcfájdalom, kettőslátás, nyelési nehezítettség csatlakozhat. Általában sebészi úton eltávolítható.  

 

Tünetek:

A daganat által izgalomba hozott, vagy elroncsolt agyterületek funkciózavara különböző és nagyon változatos tüneteket okozhat (bénulás, beszédzavar, epilepsziás rohamok, beszédmegértési zavar, a megjegyzőképesség elvesztése, vizuális hallucinációk, személyiségzavarok stb).

Az agydaganatok kapcsán kialakuló tünetekre jellemző:

- a panaszok állandó és előrehaladó súlyosbodása, rosszabbodása

- a  tünetek kiterjedése – azaz különböző egymás után megjelenő tünetek kialakulása, amely az agy egy bizonyos pontjából különböző irányba terjedő folyamatokra utal

- valamint a koponyán belüli nyomásfokozódás (fejfájás, hányás, aluszékonyság, tarkómerevség, eszméletvesztés) kialakulása.

 

Szükséges diagnosztikai vizsgálatok:

 

Szakértők: 

Sebészet
Sugárterápia
Onkológia

Javaslatok:

A jellegzetes tünetek észlelése és a panaszok állandó és előrehaladó rosszabbodása esetén fontos minél előbb orvoshoz fordulni! 

 

Görcsroham, kibírhatatlan fejfájás (különösen, ha az későbbi életkorban kezdődött és a beteg nem volt régebben fejfájós), hányinger nélküli hányás esetén azonnal keresse fel orvosát!