Menü

ONKOMPLEX egyéni rizikóelemzésen alapuló prevenciós program

Az ONKOMPLEX egyéni rizikó felmérésen alapuló prevenció egy átfogó program keretei között segít megismerni azokat az egyéni rizikótényezőket, amelyek az Ön esetében befolyásolhatják a különböző daganatos illetve számos egyéb betegség kialakulási esélyét majd ezek alapján egy egyénre szabott szakértői javaslatot fogalmaz meg az egyéni rizikótényezők leghatékonyabb csökkentése érdekében. 

Bármely betegség és így a daganatos megbetegedések kialakulása is elsősorban a kiváltó tényezőktől, az emberi szervezet egyéni érzékenységétől, genetikai adottságaitól illetve a környezeti hatásoktól függ.

De vajon az egészségünk szempontjából mi számít jobban, a környezeti hatás, vagy a genetika? Miért alakul ki rákos megbetegedés a család egyik tagjánál, míg a másiknál nem?

Az ezzel kapcsolatban felmerülő kérdésekre a választ még nem minden esetben lehet egyértelműen megválaszolni, de a legújabb kutatási eredmények alapján az epigenetikai változások kulcsszerepet játszhatnak számos betegség, többek között a daganatos betegségek kialakulásában is.

Ez azt jelenti, hogy mindenki rendelkezik egy genetikai állománnyal – bizonyos betegségekre vonatkozó hajlammal - amelyet a szüleitől örököl, de a környezeti és életmódi (mozgás, stressz,  különböző környezeti ártalmak, étkezés stb) hatások alapvetően befolyásolhatják a génjeinkben történő változásokat és így a különböző betegségek kialakulását, illetve az adott betegségre való hajlam érvényesülését.

Az már korábban is ismert volt, hogy a daganatos betegségek szinte mindegyikében található genetikai károsodás. Az újabb kutatásokból azonban az is kiderült, hogy ezeknek a genetikai károsodásoknak az érvényre jutásában az epigenetikai (környezeti) hatásoknak alapvető szerepe van, illetve, hogy a számos daganat kifejlődésében az egyes genetikai (öröklött) és epigenetikai (szerzett) károsodások különböző algoritmusai figyelhetőek meg.

A „Nutrition and Cancer” c. tudományos folyóiratban nemrég számoltak be arról, hogy egyre növekszik azoknak a vizsgálati eredményeknek a száma, amelyek bizonyítják, hogy a táplálkozásunk különböző epigenetikai mechanizmusokon keresztül megváltoztatja a génjeinket. Ezek az epigenetikai elváltozások örökölhetőek, de potenciálisan visszafordíthatóak. Amely egyben azt is jelenti, hogy a külső környezeti tényezők, illetve az életmód megváltoztatásával módosíthatóak ezek az elváltozások, valamint azt, hogy ezeknek a részletes feltárása segít a fokozott daganatos kockázattal rendelkező páciensek megtalálásában, a rákos megbetegedések megelőzésében és a különböző táplálkozási/életmód javaslatokkal pedig a daganatos betegségek kialakulási kockázatának, valamint a daganatos halálozásnak a csökkentésében is.

Mindezek miatt a különböző betegségek és így a daganat képződés kialakulásának a megelőzése, prevenciója kapcsán is kulcsfontosságú az egyéni rizikófaktoroknak a felmérése és elemzése valamint , valamint a páciens életmódjának  minél részletesebb megismerése.  Hiszen ezen tényezők ismerete elengedhetetlen a személyre szabott prevenciós javaslat kidolgozásához.

Ennek megfelelően programunk egy részletes állapot felméréssel és életmód feltérképezéssel indul, amit szükség esetén speciális genetikai diagnosztikával egészítünk ki annak érdekében, hogy az Ön különböző kockázati tényezőinek az integrált felmérésén és elemzésén alapuló személyre szabott daganat megelőzési programmal segítsük Önt a továbbiakban. 

Az ONKOMPLEX egyéni rizikó felmérésen alapuló prevenciós program folyamat különböző részeiről az alábbiakra kattintva talál részletes információkat:

Teljes programunk a Rákkutatási Világalap és az Amerikai Rákkutató Intézet jelenleg érvényben lévő irányelvei              (US Preventive Task Force) alapján, vezető hazai szakértők bevonásával került kialakításra.