Menü

Szcintigráfia

Izotóp diagnosztikával egy vagy több szerv vagy szervrendszer állapota illetve működése vizsgálható. A vizsgálat folyamán valamely szerv működésében vagy anyagcseréjében résztvevő anyagot juttatnak be a szervezetbe bizonyos jelző-anyaggal jelölve, ez az anyag a bejuttatott jelző-anyaggal együtt az adott szerv működésétől függő intenzitással és eloszlásban beépül egy kis idő múlva, amely egy külső eszköz segítségével detektáható. Az így nyert jelekből következtetések vonhatóak le az adott szerv vagy szervrendszer állapotára, működésére.

 

Csontszcintigráfia

Normális csontszcintigram

Hogyan történik a vizsgálat?

A vizsgálat időtartama átlagosan 3-5 óra, amely egy vénás injekcióval kezdődik (úgynevezett "Technicium-99-el" jelölt foszfonátokat adnak vénásan a páciensnek, amelyek a fokozott aktivitás következtében dúsulnak a rákos sejtekben és így hamarabb jelezhető a kóros csontfolyamat, mint a hagyományos röntgen felvétel esetében) A kontrasztanyag beadása után 1 liter folyadékot kell meginnia a vizsgált személynek azért, hogy az izotóp kimosódjon lágyrészekből. A kontrasztanyag bejuttatása után 2-3 órával gamma kamerával sorozatban készülnek felvételek elöl- és hátulnézetből az egész testről vagy külön-külön a koponyáról, a törzsről és a végtagokról. A felvételek készítése átlagosan 15-30 percet vesz igénybe, amely időtartam alatt mozdulatlanul kell feküdni.

A vizsgálat nem igényel előkészítést, a vizsgálat előtt úgy étkezhet és ihat, ahogyan máskor is szokott, beveheti a gyógyszereit is. Fontos azonban a vizsgálatra 1 liternyi folyadékot vinni, amit majd az injekció után kell elfogyasztani. A vizsgálathoz adott kontrasztanyagnak nincs mellékhatása és allergiát is csak rendkívül ritkán okoz. A vizsgálat sugárterheléssel jár, de ez általában kisebb, mint a röntgen vizsgálatok sugárterhelése. Várandós, vagy szoptató anya vizsgálata esetén különös körültekintéssel kell eljárni, ilyenkor kezelőorvosával is konzultálni kell!

Kóros csontszcintigram

Vissza az egyéb vizsgálatok megtekintéséhez  

 

Pajzsmirigy szcintigráfia

Hogyan történik a vizsgálat?

A vizsgálat időtartama átlagosan 20-30 perc, amely egy vénás injekcióval kezdődik és így kis mennyiségű úgynevezett radiofarmakont juttatnak a szervezetbe, amelyet a pajzsmirigy sejtek felvesznek és így a pajzsmirigy működése megítélhető.  Az injekciózás után 10-15 perc múlva készülnek a felvételek..

A vizsgálat nem igényel előkészítést, a vizsgálat előtt úgy étkezhet és ihat, ahogyan máskor is szokott. Fontos azonban, hogy hozza magával pajzsmirigy ultrahang és a pajzsmirigy funkciós (TSH, T3, T4) vizsgálatainak eredményét! Amennyiben gyógyszereket szed, kérjük, lehetőleg már 4-6 héttel (!) a vizsgálat előtt jelezze ezt kezelőorvosának, aki tájékoztatja Önt, mely gyógyszerek szedését kell esetlegesen átmenetileg felfüggesztenie. Különösen fontos ez, ha a pajzsmirigy működésére ható szereket vagy jódtartalmú étrend-kiegészítőket szed. Kérjük, azt is mindenképpen jelezze, ha a közelmúltban kontrasztanyagos röntgen vagy CT vizsgálata volt.

Vissza az egyéb vizsgálatok megtekintéséhez  

 

Mellékpajzsmirigy szcintigrafia 

Hogyan történik a vizsgálat?

A vizsgálat időtartama átlagosan 2 óra, amelynek során 2 vénás injekcióval kis mennyiségű úgynevezett radiofarmakont juttatnak a szervezetbe. Az egyik anyag, a technécium csak a pajzsmirigyszövetben dúsul, a másik, a MIBI a pajzsmirigyben és a túlműködő mellékpajzsmirigy szövetben is halmozódik. A MIBI beadása után 45 perccel egy SPECT/CT vizsgálat készül (kb. 20 perc), majd rögtön egy másik kamerával a pajzsmirigyéről is készülnek felvételeket. Ezt követően kapja a technécium injekciót, majd 15 perc múlva egy újabb felvétel sorozat készül. 

A vizsgálat nem igényel előkészítést, a vizsgálat előtt úgy étkezhet és ihat, ahogyan máskor is szokott.

Kérjük, mindenképpen tájékoztassa a vizsgálatot végző személyzetet arról, ha a közelmúltban bármilyen beavatkozást végeztek a pajzsmirigyén vagy mellékpajzsmirigyén, illetve ha kontrasztanyagos radiológiai vizsgálata volt az elmúlt időszakban.

  Amennyiben gyógyszereket szed, kérjük, lehetőleg már 4-6 héttel (!) a vizsgálat előtt jelezze ezt kezelőorvosának, aki tájékoztatja Önt, mely gyógyszerek szedését kell esetlegesen átmenetileg felfüggesztenie. Különösen fontos ez, ha a pajzsmirigy működésére ható szereket vagy jódtartalmú étrend-kiegészítőket szed. Kérjük, azt is mindenképpen jelezze, ha a közelmúltban kontrasztanyagos röntgen vagy CT vizsgálata volt.

Vissza az egyéb vizsgálatok megtekintéséhez  

 

Nyirokcsomó nyirokút szcintigráfia

Egyes daganatos betegségekben az érintett terület nyirokelfolyásának kimutatására, illetve az esetleges áttétképződés szempontjából nagyon fontos úgynevezett őrszem nyirokcsomó(k) kimutatására alkalmazható.

Hogyan történik a vizsgálat?

A vizsgálat során injekcióval kis mennyiségű úgynevezett radiofarmakont juttatnak a daganat (általában bőrrák vagy emlődaganat) köré (nem tapintható emlő tumorok esetében ultrahang vagy mammográfia vezérlésével közvetlenül a daganatba). A vizsgálat során ábrázolódik az első nyirokcsomó, amely a daganatos terület nyirokelvezetésében részt vesz, ezt nevezzük őrszem nyirokcsomónak. Elsőként ebbe a nyirokcsomóba juthat el daganatos sejt, ha a tumor a nyirok utakon át terjed, amelynek a helyét így be lehet jelölni, segítve ezzel a pontos sebészeti eltávolítást.

A vizsgálat nem igényel előkészítést, a vizsgálat előtt úgy étkezhet és ihat, ahogyan máskor is szokott.

Vissza az egyéb vizsgálatok megtekintéséhez  

 

I-123/I-131 MIBG-szcintigráfia

Hogyan történik a vizsgálat?

A vizsgálat során a páciens szervezetében feltételezett, úgynevezett neuroendokrin daganat elhelyezkedését, kiterjedését határozzák meg. Vénás injekcióval úgynevezett radiofarmakont (MIBG) juttatnak a páciens szervezetébe, amely a keringéssel eljut a keresett neuroendokrin daganat sejtjeihez és hozzájuk kötődik. 24 óra múlva egy speciális kamera segítségével felvételeket készítenek és így detektálható a daganat helye és kiterjedése. A vizsgálat 1-2 órát vesz igénybe a kiegészítő CT-felvételekkel együtt.

A vizsgálat nem igényel előkészítést, a vizsgálat előtt úgy étkezhet és ihat, ahogyan máskor is szokott. Bizonyos gyógyszerek szedése azonban zavarhatja a vizsgálatot. Amennyiben gyógyszereket szed, kérjük, lehetőleg már 4-6 héttel (!) a vizsgálat előtt jelezze ezt kezelőorvosának, aki majd tájékoztatja Önt, mely gyógyszerek szedését kell esetlegesen átmenetileg felfüggesztenie.

Ha tudomása van arról, hogy bármely egyenes ági családtagjának (testvér, szülők, nagyszülők) volt vagy van neuroendokrin daganata (pajzsmirigy, mellékvese, karcinoid, stb.), kérjük, jelezze kezelőorvosának és az izotóp labor munkatársának.

Vissza az egyéb vizsgálatok megtekintéséhez  

 

Tc-99m Tectrotyd (Octreotide) szcintigráfia

Hogyan történik a vizsgálat?

A vizsgálat során a páciens szervezetében feltételezett, úgynevezett neuroendokrin daganat elhelyezkedését, kiterjedését határozzák meg. Vénás injekcióval úgynevezett radiofarmakont (Tc-99m tartalmú octreotide) juttatnak a páciens szervezetébe, amely a keringéssel eljut a keresett neuroendokrin daganat sejtjeihez és a felszínükön elhelyezkedő un. szomatosztatin receptorhoz kötődik. Legalább két időpontban (1 óra és 4 óra múlva) egy speciális kamera segítségével felvételeket készítenek a teljes testről, majd kiegészítő CT-felvételek is készülnek az elváltozás pontos helyének meghatározásához.

 A vizsgálat nem igényel előkészítést, a vizsgálat előtt úgy étkezhet és ihat, ahogyan máskor is szokott. Bizonyos gyógyszerek szedése azonban zavarhatja a vizsgálatot. Amennyiben gyógyszereket szed, kérjük, lehetőleg már 4-6 héttel (!) a vizsgálat előtt jelezze ezt kezelőorvosának, aki majd tájékoztatja Önt, mely gyógyszerek szedését kell esetlegesen átmenetileg felfüggesztenie. Ez különösen fontos abban az esetben, ha Ön octreotide (szomatosztatin) kezelésben részesül.

Ha tudomása van arról, hogy bármely egyenes ági családtagjának (testvér, szülők, nagyszülők) volt vagy van neuroendokrin daganata (pajzsmirigy, mellékvese, karcinoid, stb.), kérjük, jelezze kezelőorvosának és az izotóp labor munkatársának.

Vissza a Diagnosztikus vizsgálatokhoz