Menü

Egy ismert génhiba jelentősen még tovább fokozza a tüdőrák kialakulási esélyét

Az már régóta közismert tény, hogy a dohányzás felelős a tüdőrákok kialakulásának több, mint háromnegyedéért.Az Egészségügyi Világszervezet 2014-ben közzétett legfrissebb elemzése alapján a dohányzás felelős a tüdőrákos halálesetek 71%-ért (!) és az összes daganatos halálozás 22%-ért (!) világszerte.

Most azonban az Egyesült Királyságban végzett nagy átfogó vizsgálatban, amelyben több, mint 27 000 ember genetikai állományát vizsgálták meg az is bizonyításra került, hogy egy ismert génhiba (a mellrák ill. a petefészekrák esélyét szintén nagyon jelentősen növelő BRCA2 gén mutációja) megduplázza (!) a tüdőrák kialakulási esélyét!

A Nature Genetics orvosi szaklapban publikált vizsgálati eredmények alapján a dohányosok esetében negyvenszer nagyobb eséllyel alakul ki tüdőrák, míg a BRCA2 gén hibája esetén a dohányos emberek tüdőrák kialakulási kockázata közel nyolcvanszorosára nő. A BRCA2 gén hiba megakadályozza a genetikai állomány (DNS) „önjavító” mechanizmusait, aminek a kiesése a dohányzás által okozott rendkívül nagymértékű DNS károsodás esetén ilyen drasztikus hatást tud gyakorolni a kutatási eredmények alapján. Azt is felfedezték, hogy ezen daganatok csoportjában egy másik genetikai elváltozás (a CHEK2 gén mutációja) is gyakori, ami a genetikai állomány károsodása esetén felelős a sejtosztódás megállításáért.

Az új kutatási eredmények alapot teremtenek arra, hogy ezen genetikai elváltozásokra új, célzott kezelési eljárásokat fejlesszenek ki a jövőben, amely esélyt teremt arra, hogy javuljanak a betegek túlélési esélyei, ugyanakkor nagyon erőteljesen felhívják a figyelmet a dohányzásról való leszokás fontosságára a daganatos betegségek megelőzése kapcsán. Hiszen azt is fontos tudni, hogy a dohányzás felelős nemcsak a tüdőrákok kialakulásának több,mint háromnegyedéért, hanem jelentős szerepet játszik a szájüregi rákok, orr és melléküregi, garat, gégerákok, a nyelőcsőrák, a gyomorrák, a hasnyálmirigyrák, a májrák, a húgyhólyagrák, a veserák, méhnyakrák és bizonyos leukémiák kialakulásában is.

További információk a különböző genetikai elváltozások kimutatásáról a daganatos betegségek kapcsán:

 http://onkomplex.hu/onkomplex.hu/molekularis-diagnosztikai-vizsgalatok-gyors-es-teljes-koru-lebonyolitasa

 Bővebb információ a tüdőrák megelőzési, egyénre szabott szűrési

http://onkomplex.hu/daganat-megelozes/onkomplex-egyeni-riziko-elemzesen-alapulo-prevencio

és kezelési lehetőségeiről.

http://onkomplex.hu/daganatok-kezelese-kutatasa/a-tudorak-kezelese-kutatasa