Menü

Drámaian emelkedik a bőrrák előfordulása

Az utóbbi évtizedekben a napozás mellett egyre elterjedtebbé vált a szolárium használata, főként a téli időszakban. A világméretű turizmus révén pedig olyan populációk is alkalmi, de intenzív napsugárzásnak tehetik ki magukat, amelyek evolúciós léptékben eddig nem szokhattak hozzá ilyen dózisokhoz. Ez a trend lehet az egyik oka a bőrrákok rohamosan szaporodó előfordulásának és annak a megdöbbentő ténynek, hogy az elmúlt három évtizedben több emberben alakult ki bőrrák, mint az összes többi daganatféleség összesítve.

Az amerikai Mayo Klinika vizsgálati adatai alapján az elmúlt négy évtizedben összességében közel nyolcszorosára emelkedett a bőrrákok előfordulása a középkorú (40-60 év közötti) emberek körében.

A kutatást végző szakemberek közel 140 000 ember adatainak az elemzése alapján azt állapították meg, hogy az 1970-es évekhez képest az elmúlt évtizedben (2000-2009 között) a festéksejtes bőrrák/melanoma előfordulása drámai mértékben, 24-szeresére (!) növekedett a fehérbőrű nők és 4,5-szeresére a 40-60 év közötti fehérbőrű férfiak esetében.

Az adatok részletes elemzése rámutatott arra is, hogy a 40-50 év közötti nők körében volt a legnagyobb az emelkedés mértéke amely a kutatást vezető Dr. Brewer szerint valószínűleg összefüggésbe hozható  különböző hormonális változásokkal és az egyre terjedő és népszerűsödő szolárium használattal. 

A tanulmány arra is rámutatott, hogy a vizsgált időszakban 7%-kal javult évente a teljes túlélés melanomában, amely nagymértékben köszönhető a rendszeres és eredményesebb ön és/vagy szűrővizsgálatoknak és így a daganatok korai felismerésének és időben történő eltávolításának.  Hiszen a bőrdaganatok jelentős része megelőzhető a szolárium használat elkerülésével és a megfelelő napvédelemmel, egy másik része pedig – a korai felismerés és eltávolítás révén eredményesen gyógyítható – amelyhez azonban nélkülözhetetlen a rendszeres, havonkénti önvizsgálat illetve az évenkénti orvosi vizsgálat, a bőrünkön lévő elváltozások folyamatos nyomon követése miatt és bármely – szín, tünet, méret, alak - változás esetén a szakember időben történő felkeresése.

Ha szeretne többet megtudni az egyéni rizikóelemzésen alapuló daganat megelőzésről kattintson az alábbi linkre:

http://onkomplex.hu/daganat-megelozes

Kép forrása: asbestos.com