Menü

Az epigenetika új utakat nyit a rák megelőzésében?

Az utóbbi években az orvostudomány egy új területe az epigenetika indult gyors fejlődésnek, amely a genetikai állományunk/az emberi genom működését befolyásoló, működésére ható környezeti tényezőket vizsgálja. Azaz azt veszi górcső alá, hogy pld. a stressz, a táplálkozás, a testmozgás stb. hogyan befolyásolja a génjeink működését, bonyolult szabályozó rendszereit.

A „Nutrition and Cancer” c. tudományos folyóiratban számoltak be arról, hogy egyre növekszik azoknak a vizsgálatoknak/evidenciáknak a száma, amelyek bizonyítják, hogy a táplálkozásunk különböző epigenetikai mechanizmusokon keresztül megváltoztatja a génjeinket. Ezek az epigenetikai elváltozások ugyan örökölhetőek, de potenciálisan visszafordíthatóak. Amely egyben azt is jelenti, hogy a külső környezeti tényezők, illetve az életmód megváltoztatásával módosíthatóak ezek az elváltozások, valamint azt, hogy ezeknek a részletes feltárása segít a fokozott daganatos kockázattal rendelkező páciensek megtalálásában, a rákos megbetegedések megelőzésében és a különböző táplálkozási/életmód javaslatokkal pedig a daganatos betegségek kialakulási kockázatának, valamint a daganatos halálozásnak a csökkentésében is.

Számos ilyen típusú elváltozást már sikerült feltérképezni, hiszen nemrég például kiderült, hogy egy minden 3. emberben előforduló genetikai elváltozás jelentősen még tovább növeli a  vastagbélrák kialakulásának a kockázatát a vörös illetve a különböző feldolgozott húsok (bacon, szalámi, kolbász, virsli stb) fogyasztása mellett, míg a páciensek egy részében megtalálható másik génszakaszon lévő elváltozás pedig zöldségek és gyümölcsök fogyasztása kapcsán kifejezetten erős védelmet biztosít a vastagbélrák kialakulása ellen. 

Az egyénre szabott rizikóelemzésen alapuló daganat megelőzési lehetőségekről további információkat talál az alábbi linkre kattintva:

http://onkomplex.hu/daganat-megelozes

 

foto: topclinicfinder.com