Menü

A Trójai Faló elve is segítheti a rákos sejtek elpusztítását

A Cambridge Egyetem kutatói a Trójai faló elvét alkalmazva juttattak be sikeresen arany nanorészecskéket daganatos sejtekbe, az agydaganatok felnőttkori leggyakoribb, agresszív formájának a „glioblastoma multiforme”-nak a kezelésére. 

A forradalmian új technológia kapcsán emberi, a jelenlegi standard kezelésre nem reagáló sejtekben vizsgálták a speciális úton –úgynevezett polyethyleniminbe - „becsomagolt” és így célzottan a daganatos sejtek belsejébe juttatott arany nanorészecskék kemoterápiával kombinált hatását.  Miután sikeresen bejuttatták a sejtek belsejébe a kombinációt, sugárterápiát alkalmaztak, amelynek a hatására az arany nanorészecskékből felszabaduló elektronok károsították a daganatsejtek strukturáját, DNS állományát és így tovább erősítették a kemoterápia hatását.  Az eljárás olyan hatékonynak bizonyult, hogy még 20 nap múlva sem találtak semmilyen jelét a daganatos sejtek életben maradásának, azaz a daganatos sejtek teljes pusztulását sikerült elérni.  

Ezek az eredmények azért is nagyon biztatóak a jövőt illetően mert a glioblastoma multiforme egy rendkívül agresszív, nehezen kezelhető, az esetek jelentős részében terápia rezisztens daganat, amely gyakran hónapokon belül halálos kimenetelű lehet, sajnos jelenleg 100 betegből átlagosan csak 6 páciens él 5 évvel a diagnózist követően. A daganat gyors tovaterjedésnek köszönhetően az esetek jelentős részében a sebészeti eltávolítás virtuálisan lehetetlen és bár a standard kemoterápiás kezelés az esetek egy részében csökkenti a daganat növekedését, de a legtöbb esetben a kezelés ellenére is újult lendületet kap a daganatos sejtburjánzás. Éppen ezért égetően nagy szükség van a daganatos sejteket közvetlenül megcélzó kombinált kezelésre, aminek – a kezdeti tapasztalatok alapján - egy nagyon hatékony formája lehet a nanotechnológia útján a rákos sejtekbe juttatható, többféle hatásmechanizmussal a daganatos sejteket elpusztító kezelés.

Az arany nanorészecskék optimálisak lehetnek erre a célra, hiszen egyrészt maguk a részecskék nem ártalmasak az emberi szervezetre és nagyon precízen lehet az alakjukat és a méretüket kontrollálni, másrészt sugárterápia hatására alacsony energiájú elektronokat bocsátanak ki, amelyek károsítják a daganatos sejtek különböző molekuláit és DNS struktúráját, ráadásul az alacsony energiájú elektronok hatótávolsága rövid, így a környező ép sejteket nem károsítják.

Ugyanakkor az eddigi vizsgálati eredmények alapján ugyan az arany nanorészecskék önmagukban is károsítják a daganatos sejteket, de a kezelésre rezisztens sejtpopuláció néhány nap múlva regenerálódik és újra osztódni kezd. Ha azonban az új vizsgálati eredmények alapján a kezelést kemoterápiával együtt alkalmazzák, akkor a többféle támadáspont egymást erősíti és minden eddiginél nagyobb hatékonyságot biztosít.

Az eredmények alapján vélhetően ezt a forradalmian új technológiát a jövőben sikerrel lehet majd alkalmazni mind agydaganatokban, mind pedig más agresszív, nehezen kezelhető rákos betegség esetén. Így az intenzív klinikai kutatási program ennek reményében folytatódik.

A daganatok kezelésére még csak különböző klinikai kutatási programokban elérhető lehetőségekről az alábbi linkre kattintva talál bővebb információkat:

http://onkomplex.hu/szolgaltatasaink/az-egyeni-adottsagoknak-genetikai-profilnak-megfelelo-legujabb-kezelesi-lehetosegek-felkutatasa

 

képek forrása: owlnet.rice.edu és materials360online.com