Menü

ONKOMPLEX életmód diagnosztika

A legújabb kutatási eredmények alapján az epigenetikai változások kulcsszerepet játszhatnak számos betegség, többek között a daganatos betegségek kialakulásában is, így az életmódunk (táplálkozás, mozgás, stressz, alvás stb) alapvetően befolyásolhatja a génjeinkben történő változásokat és így a különböző betegségek kialakulását, illetve az adott betegségre való hajlam érvényesülését.

Mindezek miatt a különböző betegségek és így a daganat képződés kialakulásának a megelőzése, prevenciója kapcsán is kulcsfontosságú az egyéni rizikófaktoroknak a felmérése és elemzése mellett a páciens életmódjának  minél részletesebb megismerése.  Hiszen ezen tényezők ismerete elengedhetetlen a személyre szabott prevenciós javaslat kidolgozásához.  


A Kansas State University kutatói például nemrég mutatták ki, hogy azon emberek esetében, akik kevesebbet ülnek és több időt töltenek mozgással kisebb eséllyel alakul ki szívbetegség, mellrák, vastagbélrák, stroke, cukorbetegség  és más krónikus betegségek.

Azaz nemcsak a rendszeres sport, közepes vagy nehéz fizikai aktivitás befolyásolja pozitívan ezeket a folyamatokat, hanem önmagában már az üléssel eltöltött idő csökkentésének, a hosszú időtartamú ülés felállással, rövid sétával való megszakításának is pozitív hatása van és jelentős különbséget eredményez az egészség és az életminőség szempontjából.

A hosszú időtartamú ülés ugyanis jelentősen redukálja az izom összehúzódásainkat, csökkenti, blokkolja a metabolikus folyamatainkat, amely kedvezőtlen hatású. Éppen ezért a rendszeres mozgás mellett az is fontos, hogy kerüljük a hosszan tartó ülést, illetve rendszeres időközönként szakítsuk meg, álljunk fel és lehetőség szerint mozogjunk egy kicsit.

A kutatási eredmények alapján a szív-érrendszeri, a cukorbetegség és más krónikus betegségek megelőzése mellett a rendszeres mozgásnak alapvetően fontos szerepe van nemcsak a daganatos betegségek megelőzésében, hanem a különböző daganatos betegségek lefolyásának alakulásában is. Több különböző kutatási eredmény bizonyítja, hogy a rendszeres testmozgás többek között 42%-kal csökkenti a mellrák okozta halálozást, valamint befolyásolja a prosztatarák és vastagbélrák kialakulását is.

A napi fizikai aktivitás és a daganatos betegségek kialakulási rizikója 

 

Az ONKOMPLEX egyéni rizikóelemzésen alapuló prevenciós program további részei:

 ONKOMPLEX egyénre szabott életmód és szűrővizsgálati program

ONKOMPLEX szakértői javaslatok és navigáció

ONKOMPLEX hosszú távú gondoskodás