Menü

A daganatos betegségek kialakulása

Bármely betegség és így a daganatos megbetegedések kialakulása is elsősorban a kiváltó tényezőktől, az emberi szervezet egyéni érzékenységétől, genetikai adottságaitól illetve a környezeti hatásoktól függ. 

De vajon az egészségünk szempontjából mi számít jobban, a környezeti hatás, vagy a genetika? Miért alakul ki rákos megbetegedés a család egyik tagjánál, míg a másiknál nem?

Az ezzel kapcsolatban felmerülő kérdésekre a választ még nem minden esetben lehet egyértelműen megválaszolni, de a legújabb kutatási eredmények alapján az epigenetikai változások kulcsszerepet játszhatnak számos betegség, többek között a daganatos betegségek kialakulásában is.

Ez azt jelenti, hogy mindenki rendelkezik egy genetikai állománnyal – bizonyos betegségekre vonatkozó hajlammal - amelyet a szüleitől örököl, de a környezeti és életmódi (mozgás, stressz,  különböző környezeti ártalmak, étkezés stb) hatások alapvetően befolyásolhatják a génjeinkben történő változásokat és így a különböző betegségek kialakulását, illetve az adott betegségre való hajlam érvényesülését.

Az már korábban is ismert volt, hogy a daganatos betegségek szinte mindegyikében található genetikai károsodás. Az újabb kutatásokból azonban az is kiderült, hogy ezeknek a genetikai károsodásoknak az érvényre jutásában az epigenetikai (környezeti) hatásoknak alapvető szerepe van, illetve, hogy a számos daganat kifejlődésében az egyes genetikai (öröklött) és epigenetikai (szerzett) károsodások különböző algoritmusai figyelhetőek meg.

Számos egyéb kutatási eredmény mellett ezt a tényt erősíti meg az Uppsala Egyetem és Klinikai Kutatási Központ legújabb publikációja, amelyben leírták a dohányzás hatására létrejövő különböző epigenetikai változásokat. A kutatási eredmények szerint  a dohány elégésekor keletkező több száz károsító anyag hatására jelentős változás következik be számos génben, többek között azokban, amelyek felelősek a szervezet védekező mechanizmusaiért, immun válaszáért, a megfelelő minőségű hímivarsejtek termeléséért, a cukorbetegség, valamint számos daganat (tüdőrák, szájüregi rákok, nyelőcsőrák stb) kialakulásáért.

Mindezek miatt a különböző betegségek és így a daganat képződés kialakulásának a megelőzése, prevenciója kapcsán is kulcsfontosságú az egyéni rizikófaktoroknak a felmérése és elemzése valamint , valamint a páciens életmódjának  minél részletesebb megismerése.  Hiszen ezen tényezők ismerete elengedhetetlen a személyre szabott prevenciós javaslat kidolgozásához.

További információk:

ONKOMPLEX egyéni rizikó és genetikai hajlam felmérés és elemzésről

Az ONKOMPLEX egyéni rizikó elemzésen alapuló prevenciós program további részei:

ONKOMPLEX életmód diagnosztika

ONKOMPLEX egyénre szabott életmód és szűrővizsgálati program

ONKOMPLEX szakértői javaslatok és navigáció

ONKOMPLEX hosszú távú gondoskodás