Menü

Az alvási problémák duplájára növelik a prosztatarák kialakulásának az esélyét

A Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention című orvosi szaklap számolt be arról a meglepő összefüggésről, hogy a különböző alvási problémák (gyakori felébredés, nehézségek az elalvás kapcsán stb) duplájára növelik a prosztatarák kialakulásának a rizikóját, ráadásul ez az összefüggés még szorosabb az előrehaladott, súlyos prosztatarák kialakulása kapcsán. Azt is megfigyelték, hogy ha az alvási problémák súlyosak akkor az tovább fokozza és így háromszorosára növeli az előrehaladott prosztatarák kialakulási esélyét.

Arról már több kutatás is beszámolt, hogy nők esetében az alvási problémák növelik az esélyét a mellrák kialakulásának, de ez az első olyan nagyobb esetszámú vizsgálat, amely ezt az összefüggést a prosztatarák esetében is bizonyítja.

A vizsgálatba 2102, 67 és 96 éves kor között lévő férfit vontak be, akiket 5 éven keresztül monitoroztak, amely időszak alatt a bevont férfiak 6,4%-ban alakult ki prosztatarák. Azon férfiak esetében viszont akik alvási gondokkal küzdöttek a vizsgálat ideje alatt a daganat kialakulása  2-3-szorosára növekedett. A kutatókban felmerült az is, hogy esetleg az alvási problémák mögött már eleve - még nem diagnosztizált daganat(ok) állhat(nak), hiszen  a megnagyobbodott prosztata által okozott gyakori vizelési inger okozhat gyakori éjszakai felébredést/alvás problémákat. De az adatok ismételt elemzése - és azon esetek kizárása után, akiknek a gyakori vizelési inger miatt voltak alvási problémáik – az összefüggés változatlanul fennállt.

Egy másik kutatásban a Harvard Egyetem kutatói ugyanakkor összefüggést találtak az ún. alváshormon (melatonin) szintje és a prosztatarák kialakulása között, amely többek között magyarázatot adhat az előbbi összefüggésre.

A kutatást vezető Sarah C. Markt  szerint az alváshiány, a megszakított alvás és a felborult „biológiai óra”, cirkadián ritmus és más tényezők is szabályozzák a melatonin hormon termelését. Így több szempontból is meg kell vizsgálni a melatonin szint és a prosztatarák kockázata közötti összefüggést, de az eredmények alátámasztják a megfelelő napirend fontosságát.

Mivel a prosztatarák a férfiak leggyakoribb daganatos betegsége és a különböző alvási problémák szintén gyakran fordulnak elő a férfiak körében így a rizikócsoportba tartozó férfiak azonosítása egy új lehetőséget nyit meg a probléma rendezéséhez.

 

Bővebb információ a prosztatarák megelőzési, egyénre szabott szűrési

http://onkomplex.hu/utmutato-daganat-tipusok-szerint/prosztata-daganatok-prosztatarak-tunetei-kivizsgalasa 

és kezelési lehetőségeiről.

http://onkomplex.hu/onkomplex.hu/a-prosztatarak-kezelese-kutatasa

 

foto:topnews.in