Menü

A mozgás segít a daganatos betegségek elleni küzdelemben

Több vizsgálatban is bizonyításra került, hogy a mozgás segít nemcsak a daganatos betegségek megelőzésében, hanem elősegíti a már különböző műtéti, kemoterápiás, vagy sugárkezelésen átesett betegek rehabilitációját és segít megakadályozni az újabb daganatok megjelenését.

 Arról nemrégiben számoltunk be, hogy a kaliforniai Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratórium kutatói  79 124 hölgy 11 éves utánkövetésének az eredményeit összegezve azt állapították meg, hogy a rendszeres és legalább 7,5 metabolikus ekvivalens mozgást végző nők esetében 42%-kal csökkent a mellrák okozta halálozás.

Most pedig a Journal of Physical Activity & Health című orvosi szaklap adta hírül, hogy  a Harvard Alumni Health Study résztvevőinek, 1021 rákbetegségen túlesett - 71 éves átlagos életkorú - férfi adatainak az összegzése alapján 48%-kal kisebb valószínűséggel haláloztak el azok a férfiak, akik több, mint 3000 kalóriát égettek el valamilyen mozgás, például séta vagy tempósabb gyaloglás segítségével, mint azok akik kevesebb, mint 900 kalóriát égettek el mozgással 1 hét alatt.

A mozgás kapcsán sok embernek rögtön a megerőltető és kiváló fizikai kondíciót igénylő sportágak jutnak az eszébe, pedig sok olyan mozgásforma is létezik, amely – különösen ha a fokozatosság elvét is betartják – könnyen elvégezhető még akár egy idősebb, vagy beteg ember számára is. Például egy 80 kilós férfi ha naponta 1 órát sétál akkor 1 hét alatt 1700 kalóriát éget el.

A rendszeres mozgás javítja a vérkeringést, a hangulatot és erősíti az immunrendszert is, így többféle módon segíti elő, hogy jobb kondícióban és lelkiállapotban szállhassunk szembe a betegségekkel.

 Viszont a javasolt mozgás formájáról, mennyiségéről mindenképpen ajánlatos előzetesen konzultálni a daganatos betegségek kezelésében és rehabilitációjában járatos szakemberrel. 

Bővebb információ a különböző daganatos betegségek kezelésében kiemelt hazai szakértőkkel történő konzultációs lehetőségekről:

http://onkomplex.hu/szolgaltatasaink/szakertoi-konzultacio

és a daganatos betegek egyénre szabott, komplex támogatásáról:

http://onkomplex.hu/szolgaltatasaink/onkomplextm-betegtamogato-program