Menü

A vastagbélrák kezelése, kutatása

 

A vastagbél daganat(ok) műtéti úton történő teljes eltávolítása jelenti a legnagyobb esélyt a gyógyulásra és így a leggyakrabban alkalmazott kezelési módszer.

A sebészetnek a vastagbélrák kezelésének minden fázisában jelentős szerepe lehet, még akkor is, amikor a daganatos sejtek már messze szóródtak a daganat kiindulási helyéről, azaz távoli szervekben áttéteket képeztek. Ilyenkor sebészi beavatkozással csökkenthető a szervezetben a daganatos szövet mennyisége, ezáltal megnövelhető más terápiás eljárások hatékonysága.

A daganatok sebészete az elmúlt időszakban a  sebészet speciális szakterületévé vált.

A vastagbélrák kezelésében nagy tapasztalattal rendelkező, elismert

SEBÉSZ SZAKÉRTŐINK

  segítenek megválaszolni a felmerülő kérdéseket, elmagyarázni az egyes beavatkozásokkal kapcsolatos fontos tudnivalókat és tájékoztatják a beavatkozás esetleges szövődményeivel, mellékhatásaival kapcsolatban, valamint gyakorlati tanácsaikkal segítik az Ön minél gyorsabb felépülését, műtét utáni rehabilitációját. 

Bejelentkezési lehetőségek:

Telefonon: (1) 999-0494

E-mail: info@onkomplex.hu

Online

A vastagbél daganat sebészeti kezelése egy kombinált kezelés részét is képezheti, amikor sebészi beavatkozást követően vagy azt megelőzően a beteget kemoterápiás vagy sugárkezelésben esetenként pedig mindkettőben részesítik.

A kemoterápia (citosztatikus kezelés) elpusztítja a daganatos sejteket és/vagy gátolja a szaporodásukat.  A kemoterápiás gyógyszerek általában sejtosztódást gátló, sejtpusztító hatást fejtenek ki a szerveinket, szöveteinket felépítő sejtek közül mindazokra, amelyek a ráksejtekhez hasonlóan gyors tempóban szaporodnak, amely magyarázza a különböző szerek mellékhatásait is.

Kemoterápiás kezelésre sor kerülhet:

- a műtéti beavatkozás előtt (neoadjuváns kemoterápia), amelynek célja, hogy a daganatsejtek elpusztításával elősegítse a műtét sikerét, vagy műthetővé tegye az adott daganatot

- a műtétet követően (adjuváns kemoterápia) azért, hogy minél teljesebb mértékben elpusztítsa a még a szervezetben lévő daganatsejteket

-  sokszor viszont önálló kezelési formaként a daganat növekedésének lassítása, a szervezetben való szétterjedésének megakadályozása, vagy a már szétszóródott daganatsejtek elpusztítása miatt, vagy a rák okozta tünetek, panaszok, fájdalom enyhítése érdekében kerül sor kemoterápiás kezelésre (palliatív kemoterápia).


A kezelés során fontos, hogy:

- a beteg pontosan kövesse az orvos utasításait

 - a kezelés megkezdése előtt tájékoztassa orvosát, hogy milyen egyéb gyógyszereket szed, mert előfordulhat, hogy a más okból szedett gyógyszerek szedése a kemoterápiás kezelés alatt nem kívánatos, vagy kifejezetten ellenjavallt, egymás hatásának zavarása miatt.

- pontosan informálja orvosát minden, a kezelés kapcsán észlelt, szokatlan jelenségről,  panaszairól és a mellékhatás(ok)ról

 A beteg szempontjából rendkívül fontos, hogy a kezelés megkezdése előtt szakszerű tájékoztatást kapjon a potenciális mellékhatásokról, azok megelőzési és kezelési lehetőségeiről, a kemoterápia várható hatásairól, az eredményesség értékeléséről, időpontjáról stb.

A vastagbélrák kezelésében jelentős szakmai tapasztalattal rendelkező kiemelt

ONKOLÓGUS SZAKÉRTŐINK 

segítenek  meghatározni az Ön egyéni adottságaihoz, daganat típusához a legoptimálisabb – kemoterápiás, célzott, biológiai illetve szupportív - kezelést és kialakítani a legcélravezetőbb kezelési stratégiát, beleértve ebbe a jelenleg csak klinikai kutatási programokban elérhető kezelési lehetőségek feltérképezését és szakmai véleményezését is.

Bejelentkezési lehetőségek:

Telefonon: (1) 999-0494

E-mail: info@onkomplex.hu

Online

A sugárkezelés folyamán a beteg előzetesen meghatározott helyre, több alkalommal kap bizonyos mennyiségű sugárzást, amely az örökítő anyag (DNS) károsítása révén gátolja a sejtosztódást. A kezelés lehet külső (teleterápia), amikor külső sugárforrásból történik a kezelés, illetve belső (brachyterápia), amikor a szervezetbe juttatott sugárforrás fejti ki a terápiás hatást.

Az utóbbi évtizedekben rendkívül nagy előrehaladás történt, a sugárterápiának új technikája és stratégiája alakult ki, amelyek új és hatásosabb sugárforrások kifejlesztését tették lehetővé. Ennek eredményeként ma már nagy dózisú besugárzás irányítható a mélyen fekvő rákos szövetekre is, a normál szövetek minimális sugárhatásnak való kitétele mellett.

Bizonyos esetekben a besugárzást a daganat sebészi kezelése előtt is alkalmazzák, a daganat nagyságának csökkentése céljából, hogy azt ezáltal műtétre inkább alkalmassá tegyék és egyben csökkentsék annak esélyét, hogy a műtét során ráksejtek szóródjanak szét a szervezetben.

Az orvos a daganat típusa, elhelyezkedése szerint meghatározza a szükséges besugárzás dózisát és azt, hogy milyen adagokban adják le és hány kezelésre lesz szükség. A tervezés során CT, MR , egyes esetekben PET-CT vizsgálatokkal azonosítják a besugarazandó terület pontos méretét, elhelyezkedését.

A besugárzás maga fájdalmatlan és egy-egy alkalommal néhány percig tart.

A vastagbélrák sugárkezelésében nagy szakmai tapasztalattal rendelkező elismert

SUGÁRTERÁPIÁS SZAKÉRTŐINK 

részletes tájékoztatást adnak a sugárkezeléssel kapcsolatban felmerülő kérdéseire, segítenek  meghatározni az Ön egyéni adottságaihoz, daganat típusához a legmegfelelőbb kezelést és kialakítani a legcélravezetőbb kezelési stratégiát, beleértve ebbe a jelenleg csak klinikai kutatási programokban elérhető sugárkezelési lehetőségek feltérképezését és szakmai véleményezését is.

Bejelentkezési lehetőségek:

Telefonon: (1) 999-0494

E-mail: info@onkomplex.hu

Online

A vastagbélrák kezelése összetett feladat, így a betegek optimális ellátásának a meghatározása több szakterület orvosainak (pathológus, radiológus, sebész, klinikai onkológus, sugárterápiás szakorvos) az együttes feladata. A megfelelő diagnosztikus vizsgálatok eredményeinek az ismeretében és az Ön személyes betegség karakterisztikája alapján kiemelt Szakértőink kialakítják a közös álláspontjukat azaz az ONKOMPLEXTM –TEAM véleményt és kezelési javaslatot.

KÜLÖNBÖZŐ ADATBÁZISAINK SEGÍTSÉGÉVEL FOLYAMATOSAN MONITOROZZUK A VASTAGBÉLRÁK KEZELÉSÉRE JELENLEG MÉG CSAK KLINIKAI KUTATÁSI PROGRAMBAN ELÉRHETŐ GYÓGYSZERES, SUGÁRTERÁPIÁS ÉS SEBÉSZETI LEHETŐSÉGEKET, ÍGY SEGÍTENI TUDUNK A BETEG EGYÉNI ADOTTSÁGAINAK, GENETIKAI PROFILJÁNAK LEGINKÁBB MEGFELELŐ KEZELÉSI LEHETŐSÉGEK FELKUTATÁSÁBAN ÉS SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNYEZÉSÉBEN MAGYARORSZÁGON, AZ EURÓPAI UNIÓ ILLETVE AZ USA TERÜLETÉN.

 

A legújabb kutatási eredmények alapján a bizonytalanságból, kilátástalanságból eredő szorongás, a szükséges kezelésektől, mellékhatásoktól való félelem és a depresszió csökkentése szempontjából kiemelt jelentősége van a részletes tájékoztatásnak és a beteg állapotához igazított lelki támasznak/pszichológiai segítségnek, amely jelentősen javíthatja a kezelések hatékonyságát. Tapasztalatok alapján a tájékozott, felkészült, a gyógyulásuk szempontjából „harcra kész” és elkötelezett betegek gyógyulási esélye többszöröse lehet a csüggedt, depresszióval küszködő, betegségükbe beletörődő betegekhez képest.

ONKOMPLEXTM betegtámogató programunk keretei között speciálisan képzett szakemberekkel személyre szabott és folyamatos segítséget tudunk biztosítani a vastagbélrákkal való megküzdésben, a vastagbélrák kezelése mellett kialakuló mellékhatások csökkentésében és a megfelelő, személyre szabott étrend, életmód kialakításában.

Bejelentkezési lehetőségek:

Telefonon: (1) 999-0494

E-mail: info@onkomplex.hu

Online

Legfrissebb kutatási eredmények a vastagbélrák kezelésével, megelőzésével kapcsolatban

A vastagbélrákos betegek jelentős része nem tudja igénybe venni a sokszor életmentő májműtétet

A vastagbélrák eredményes kezeléséhez elengedhetetlen a sebészek és az onkológusok jó együttműködése!

Annak ellenére, hogy a vastagbélrákos betegek körülbelül felében alakul ki áttét a májban a vastagbélrákos betegek csak 1/5-e jut el máj sebészetben járatos szakértőhöz az Egyesült Királyságban nemrég végzett felmérés adatai alapján. A St. James University Hospital kutatói az adatok elemzése alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a máj sebészhez elküldött betegek ¾-e alkalmasnak bizonyult a műtétre, ami jelentős mértékben javítja a gyógyulási, túlélési esélyeket. A megkérdezett sebész szakértők a klinikai adatok elemzése alapján úgy nyilatkoztak, hogy azon  betegek közel felében (44%-ban) is  sikeresen eltávolítható lett volna a máj áttét, akiket a kezelőorvosuk nem küldött el sebészhez. 

A tanulmány adatai  alapján a túlélési eredmények javításához fontos a daganatos betegségek kezelésének komplex szemlélete, amelyhez nélkülözhetetlen a különböző szakterületek szakértőinek a szoros együttműködése, rendszeres egyeztetése és a közösen kialakított kezelési stratégia!

Részletesebb információk:

http://www.cancerresearchuk.org/about-us/cancer-news/press-release/bowel-cancer-patients-miss-out-on-life-saving-liver-surgery

 

Látogassa meg Facebook oldalunkat, ahol rendszeresen tájékozódhat a legújabb kutatási eredményekről a daganatos betegségekkel kapcsolatban!