Menü

A mellrák kezelése, kutatása

 

A mell daganat(ok) műtéti úton történő teljes eltávolítása jelenti a legnagyobb esélyt a gyógyulásra és így a leggyakrabban alkalmazott kezelési módszer.

A sebészetnek a mellrák kezelésének minden fázisában jelentős szerepe lehet, még akkor is, amikor a daganatos sejtek már messze túlterjedtek a daganat kiindulási helyéről, azaz távoli szervekben áttéteket képeztek. Ilyenkor sebészi beavatkozással csökkenthető a szervezetben a daganatos szövet mennyisége, ezáltal megnövelhető más terápiás eljárások hatékonysága.

A daganatok sebészete az elmúlt időszakban a  sebészet speciális szakterületévé vált.

A mellrák kezelésében nagy tapasztalattal rendelkező, elismert 

SEBÉSZ SZAKÉRTŐINK

segítenek megválaszolni a felmerülő kérdéseket, elmagyarázni az egyes beavatkozásokkal kapcsolatos fontos tudnivalókat és tájékoztatják a beavatkozás esetleges szövődményeivel, mellékhatásaival kapcsolatban, valamint gyakorlati tanácsaikkal segítik az Ön minél gyorsabb felépülését, műtét utáni rehabilitációját. 

Bejelentkezési lehetőségek:

Telefonon: (1) 999-0494

E-mail: info@onkomplex.hu

 Online

A műtét egy kombinált kezelés részét is képezheti, mikor sebészi beavatkozást követően vagy azt megelőzően a beteget kemoterápiás vagy sugárkezelésben esetenként pedig mindkettőben részesítik.

A kemoterápia (citosztatikus kezelés) elpusztítja a daganatos sejteket és/vagy gátolja a szaporodásukat.  A kemoterápiás gyógyszerek általában sejtosztódást gátló, sejtpusztító hatást fejtenek ki a szerveinket, szöveteinket felépítő sejtek közül mindazokra, amelyek a ráksejtekhez hasonlóan gyors tempóban szaporodnak, amely magyarázza a különböző szerek mellékhatásait is.

Kemoterápiás kezelésre sor kerülhet:

- a műtéti beavatkozás előtt (neoadjuváns kemoterápia), amelynek célja, hogy a daganatsejtek elpusztításával elősegítse a műtét sikerét, vagy műthetővé tegye az adott daganatot

- a műtétet követően (adjuváns kemoterápia) azért, hogy minél teljesebb mértékben elpusztítsa a még a szervezetben lévő daganatsejteket

-  sokszor viszont önálló kezelési formaként a daganat növekedésének lassítása, a szervezetben való szétterjedésének megakadályozása, vagy a már szétszóródott daganatsejtek elpusztítása miatt, vagy a rák okozta tünetek, panaszok, fájdalom enyhítése érdekében kerül sor kemoterápiás kezelésre (palliatív kemoterápia).
A kezelés során fontos, hogy:

- a beteg pontosan kövesse az orvos utasításait

 - a kezelés megkezdése előtt tájékoztassa orvosát, hogy milyen egyéb gyógyszereket szed, mert előfordulhat, hogy a más okból szedett gyógyszerek szedése a kemoterápiás kezelés alatt nem kívánatos, vagy kifejezetten ellenjavallt, egymás hatásának zavarása miatt.

- pontosan informálja orvosát minden, a kezelés kapcsán észlelt, szokatlan jelenségről,  panaszairól és a mellékhatás(ok)ról

A beteg szempontjából rendkívül fontos, hogy a kezelés megkezdése előtt szakszerű tájékoztatást kapjon a potenciális mellékhatásokról, azok megelőzési és kezelési lehetőségeiről, a kemoterápia várható hatásairól, az eredményesség értékeléséről, időpontjáról stb.

A mellrák kezelésében jelentős szakmai tapasztalattal rendelkező kiemelt

ONKOLÓGUS SZAKÉRTŐINK

segítenek  meghatározni az Ön egyéni adottságaihoz, daganat típusához a legoptimálisabb – kemoterápiás, célzott, biológiai illetve szupportív - kezelést és kialakítani a legcélravezetőbb kezelési stratégiát, beleértve ebbe a jelenleg csak klinikai kutatási programokban elérhető kezelési lehetőségek feltérképezését és szakmai véleményezését is.

Bejelentkezési lehetőségek:

Telefonon: (1) 999-0494

E-mail: info@onkomplex.hu

 Online

A sugárkezelés folyamán a beteg előzetesen meghatározott helyre, több alkalommal kap bizonyos mennyiségű sugárzást, amely az örökítő anyag (DNS) károsítása révén gátolja a sejtosztódást. A kezelés lehet külső (teleterápia), amikor külső sugárforrásból történik a kezelés, illetve belső (brachyterápia), amikor a szervezetbe juttatott sugárforrás fejti ki a terápiás hatást.

Az utóbbi évtizedekben rendkívül nagy előrehaladás történt, a sugárterápiának új technikája és stratégiája alakult ki, amelyek új és hatásosabb sugárforrások kifejlesztését tették lehetővé. Ennek eredményeként ma már nagy dózisú besugárzás irányítható a mélyen fekvő rákos szövetekre is, a normál szövetek minimális sugárhatásnak való kitétele mellett.

Bizonyos esetekben a besugárzást a daganat sebészi kezelése előtt is alkalmazzák, a daganat nagyságának csökkentése céljából, hogy azt ezáltal műtétre inkább alkalmassá tegyék és egyben csökkentsék annak esélyét, hogy a műtét során ráksejtek szóródjanak szét a szervezetben.

Az orvos a daganat típusa, elhelyezkedése szerint meghatározza a szükséges besugárzás dózisát és azt, hogy milyen adagokban adják le és hány kezelésre lesz szükség. 

A sugárterápia tervezése során CT, MR, illetve újabban PET-CT vizsgálatokkal azonosítják a besugarazandó terület pontos méretét, elhelyezkedését.

A besugárzás maga fájdalmatlan és egy-egy alkalommal néhány percig tart.

A mellrák sugárkezelésében nagy szakmai tapasztalattal rendelkező elismert

SUGÁRTERÁPIÁS SZAKÉRTŐINK

részletes tájékoztatást adnak a sugárkezeléssel kapcsolatban felmerülő kérdéseire, segítenek  meghatározni az Ön egyéni adottságaihoz, daganat típusához a legmegfelelőbb kezelést és kialakítani a legcélravezetőbb kezelési stratégiát, beleértve ebbe a jelenleg csak klinikai kutatási programokban elérhető sugárkezelési lehetőségek feltérképezését és szakmai véleményezését is.

Bejelentkezési lehetőségek:

Telefonon: (1) 999-0494

E-mail: info@onkomplex.hu

 Online

Bővebb információkat a különböző szolgáltatásainkkal kapcsolatban az alábbiakban talál:

ONKOMPLEXTM -TEAM vélemény, kezelési javaslat Szakértői konzultációk

Az egyéni adottságoknak, genetikai profilnak leginkább megfelelő - sebészeti, sugárterápiás, gyógyszeres - kezelési lehetőségek, klinikai kutatási programok felkutatása

 

A legújabb kutatási eredmények alapján a bizonytalanságból, kilátástalanságból eredő szorongás, a szükséges kezelésektől, mellékhatásoktól való félelem és a depresszió csökkentése szempontjából kiemelt jelentősége van a részletes tájékoztatásnak és a beteg állapotához igazított lelki támasznak/pszichológiai segítségnek, amely jelentősen javíthatja a kezelések hatékonyságát. Tapasztalatok alapján a tájékozott, felkészült, a gyógyulásuk szempontjából „harcra kész” és elkötelezett betegek gyógyulási esélye többszöröse lehet a csüggedt, depresszióval küszködő, betegségükbe beletörődő betegekhez képest.

ONKOMPLEXTM betegtámogató programunk keretei között speciálisan képzett szakemberekkel személyre szabott és folyamatos segítséget tudunk biztosítani a betegséggel való megküzdésben, a kezelések mellett kialakuló mellékhatások csökkentésében és a megfelelő étrend, életmód kialakításában.

Bejelentkezési lehetőségek:

Telefonon: (1) 999-0494

E-mail: info@onkomplex.hu

 Online

 

Bővebb információkat a különböző szolgáltatásainkkal kapcsolatban az alábbiakban talál:

ONKOMPLEXTM betegtámogató program

ONKOMPLEXTM személyre szabott étrend, dietétikai konzultáció

 

Legfrissebb kutatási eredmények a mellrák kezelésével, megelőzésével kapcsolatban

31%-kal nőtt az 5 éves túlélési arány mellrákban

31%-kal nőtt az 5 éves túlélési arány azon mellrákos betegek esetében, akik navigációs segítséget, azaz szakszerű és folyamatos beteg irányítást, a szükséges vizsgálatok gyors lebonyolítását és részletes tájékoztatást, valamint lelki/pszichológiai támogatást is kaptak betegségük gyors és korai diagnózisához és ezzel összefüggésben a megfelelő kezelésükhöz.

A Harvard Business Review adta hírül, hogy az Egyesült Államokban 31%-kal (39%-ról 70%-ra) nőtt az 5 éves túlélési arány azon mellrákos betegek esetében, akik navigációs segítséget, azaz szakszerű és folyamatos beteg irányítást, a szükséges vizsgálatok gyors lebonyolítását és részletes tájékoztatást, valamint lelki/pszichológiai támogatást is kaptak betegségük gyors és korai diagnózisához és ezzel összefüggésben a megfelelő kezelésükhöz, rehabilitációjukhoz.

Az amerikai MetroHealth nevű szervezet onkológiai központjában speciálisan képzett asszisztensek segítik a daganatos betegeket és családtagjaikat részletes információval, megfelelő pszichológiai, étrendi, életvezetési tanácsokkal és a szükséges diagnosztikus vizsgálatok, szakorvosi vizitek gyors és gördülékeny megszervezésével, valamint különböző gyakorlati tanácsokkal. Az eddigi tapasztalatok alapján ez a szolgáltatás jelentősen hozzájárul a daganatos betegek hatékonyabb ellátásához, javuló túléléséhez és életminőségéhez. A beteg navigációs rendszer megalapítója – Dr. Harold Freeman – közleményében részletesen ismerteti hogyan javítható a daganatos betegség kimenetele és a daganatos betegek életminősége a rendszeres navigációs segítséggel, részletes tájékoztatással, gyakorlati tanácsokkal. Mindez hozzásegíti a betegeket ahhoz, hogy a meglehetősen komplex egészségügyi rendszerben eligazodjanak és így betegségük időben felismerésre, diagnosztizálásra és kezelésre kerüljön.        

Magyarországon elsőként speciális navigációs szolgáltatások és személyre szabott komplex beteg támogatás dagantos betegek számára

 

A rendszeres testmozgás 42%-kal csökkenti a mellrák okozta halálozást

A kaliforniai Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratórium kutatói  79 124 hölgy 11 éves utánkövetésének az eredményeit összegezve azt állapították meg, hogy a rendszeres és legalább 7,5 metabolikus ekvivalens mozgást végző nők esetében 42%-kal csökkent a mellrák okozta halálozás!

Egy metabolikus ekvivalens (MET)  a pihenés alatt felhasznált energiát és kalóriaigényt jelenti. A mérsékelt testmozgás, például a nyugodt séta az energiafelhasználást óránként 2,5 MET-re emeli, az intenzív testmozgás pedig 6-12 MET-re emelheti óránként. Így például egy fél órás kertészkedés, vagy gyaloglás 2,5 metabolikus ekvivalenst jelent, míg 30 perces teniszezés 7 metabolikus ekvivalenssel, egy fél órás intenzív úszás pedig 12 metabolikus ekvivalenssel egyenértékű.

A kutatás alapján a rendszeres testmozgás mennyisége mellett a mell illetve a melltartó mérete is szoros összefüggésben áll a mellrák okozta halálozással, a C vagy D méretű melltartót viselő hölgyek halálozási kockázatát magasabbnak találták az A méretűekéhez képest.

Bővebb információ a mellrák megelőzési, egyénre szabott szűrési lehetőségeiről.

http://onkomplex.hu/onkomplex.hu/legfrisebb-hirek-mellrak-kezelese-kutatasa 

 

Az elhízás kapcsolatban áll a sejtek növekedésével és a daganat méretével

A legújabb kutatási eredmények alapján, amelyet a Journal of Breast Cancer Research című nemzetközi orvosi szaklap tett közzé az elhízás - különösen annak a hasra lokalizálódó formája -növeli a daganatos sejtek mennyiségét és a daganat növekedési ütemét mellrákban. Az összefüggés hátterében az elhízás hatására megváltozott működésű ún. stroma sejtek (kötőszöveti összekötő sejtek) molekuláris mechanizmusai, fokozott hormon – leptin – termelését figyelték meg, amely befolyásolja a daganatos sejtek növekedését és így a tumor terjedését. 

Az már korábban is ismert volt a mellrák kialakulása kapcsán, hogy az elhízás az egyik legfontosabb rizikó faktor. Több, mint 80 000 hölgy vizsgálatának az adatai alapján az elhízás, mint önálló rizikófaktor 50%-kal növeli a mellrák kialakulásának az esélyét, de az összefüggés háttér mechanizmusa eddig ismeretlen volt.

Az új kutatási eredmény alapot teremthet a megfelelő gyógyszeres kezelés kifejlesztésére és ismételten felhívja a figyelmet a megfelelő táplálkozás és testmozgás fontosságára a mellrák megelőzésében és a mellrák okozta halálozás csökkentésében, hiszen több nagy vizsgálatban is bizonyították, hogy a megfelelő étrend és életmód jelentősen hozzájárul a mellrákos betegek túlélési esélyeinek, életminőségének a javulásához. 

A helyes étrend kialakításával a betegek könnyebben megbírkóznak a mellékhatásokkal, ritkábban van szükség a kezelések halasztására és dóziscsökkentésre és így a túlélés is javítható.  

 

A paradicsomban gazdag étrend csökkenti a mellrák kialkulásának az esélyét

 Nemzetközi adatok alapján minden nőnek 12,4% esélye van a mellrák kialakulására az élete folyamán. Azonban a mellrák kialakulásának a kockázata jelentősen növekszik az életkorral – 50 éves kor fölött 42 hölgy közül egyben kialakul a betegség – és szoros kapcsolatban áll az elhízással és a mozgás szegény életmóddal. 

A Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism című nemzetközi orvosi szaklapban megjelent kutatási eredmények alapján azonban jó hír, hogy a paradicsomban gazdag diéta viszont csökkenti a mellrák kialakulásának a kockázatát. A vizsgálatban résztvevő hölgyek 10 héten keresztül rendszeresen fogyasztottak paradicsomot, vagy paradicsom tartalmú ételeket, amelynek hatására 9%-kal nőtt esetükben az adiponectin nevű hormon szintje, amely hormon fontos szerepet játszik a zsír és cukor anyagcserében, valamint csökkenti a mellrák kialakulásának az esélyét. A paradicsomban gazdag étrend hatása még kifejezettebb volt a normál testsúlyú, alacsonyabb BMI indexű hölgyek esetében.

Az eredmények kapcsán a kutatást vezető Dr. Llanos hangsúlyozta a rendszeres zöldség, gyümölcs fogyasztás, azaz a természetes tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok, valamint az elhízás megelőzésének a jelentős hatását a mellrák kialakulásának a csökkentése érdekében.  

Korábbi kutatási eredmények alapján a rendszeres paradicsom fogyasztásnak jótékony hatása van nemcsak a mellrák, hanem a prosztatarák megelőzésében is, sőt csökkenti a szélütés (stroke) kialakulásának az esélyét is.  

Bővebb információ a mellrák megelőzési, egyénre szabott szűrési lehetőségeiről.

 

Felfedezték a mellrák legagresszívebb formájának kialakulásáért  felelős kulcsfontosságú mechanizmust

Amerikai kutatócsoport felfedezte azt a 2 kulcsfontosságú fehérjét, amelyek közötti kölcsönhatás alapvető szerepet játszik a mellrák legagreszívebb formájában (az úgynevezett tripla negatív mellrákban) a távoli áttétek kialakulásáért. Az daganatos áttétek kialakulása egy bonyolult, több lépcsős folyamat, amely során a daganat sejtek a nyirok vagy vérkeringésen keresztül eljutnak a szervezet különböző részeibe, ahol „megtapadnak” és szaporodásnak indulnak. Az áttét képződés felelős a daganatos halálozás döntő többségéért, mellrákban pld. az áttétet nem képező, lokális daganatos betegség 5 éves túlélési aránya átlagosan 98%, míg ez az arány átlagosan 23%-ra csökken, ha már kialakult áttét.

A felfedezésnek azért van nagy jelentősége mert megteremti az alapját az áttétképződésért felelős mechanizmust gátló gyógyszerek kifejlesztésének, amelyeket – különböző nano részecskékkel - célzottan a kívánt hatás helyére terveznek eljuttatni a kutatócsoport vezetőjének a nyilatkozata szerint, így a klinikai vizsgálatok tervezése megkezdődött ezzel kapcsolatban.

Bővebb információ a különböző daganatok kezelésére jelenleg még csak klinikai kutatási programokban elérhető gyógyszeres, sugárterápiás, sebészeti lehetőségekről. 

 

Látogassa meg Facebook oldalunkat, ahol rendszeresen tájékozódhat a legújabb kutatási eredményekről a daganatos betegségekkel kapcsolatban!