Menü

Vesedaganatok, veserák tünetei, kivizsgálása

Orvosi név:

Jóindulatú daganatok:

Corticalis adenoma, Angiomyolipoma, Renalis oncocytoma

Rosszindulatú daganatok:

Adenocarcinoma renis (világossejtes veserák), Papillaris carcinoma (papillaris vesesejtes rák), Chromofob vesesejtes rák, Bellini tumor

 

 A veserák kialakulásának oka nem ismert, kialakulásában a genetikai faktorok mellett nagy szerepet tulajdonítanak a környezeti ártalmaknak és az életmódnak. A dohányzás intenzitása és a dohányzással eltöltött évek száma egyaránt hozzájárulhat a veserák kialkulásához. A kutatások összefüggést találtak a légszennyezettség, egyes vegyszerek, kémiai anyagok (azbeszt, kadmium, oldószerek stb) és a vesedaganatok kialakulása között, valamint ismeretes néhány gyógyszer vesekárosító hatása is.  

 Tünetek:

A veserák az esetek nagy részében lappangva, tünetmentesen növekszik és sokáig egyáltalán nem okoz panaszt. Jelenleg a vesedaganatok jelentős részét véletlenül, valamilyen egyéb okból végzett képalkotó diagnosztikai vizsgálat kapcsán fedezik fel. 

A betegség leggyakoribb tünete a fájdalom nélküli vérvizelés, ami időszakonként jelentkezhet, a betegek egy része deréktáji fájdalmat panaszol, hasi daganatot tapint magának, láz, hidegrázás is előfordulhat. A betegek gyengeséget, agyi zavartságot, fogyást, hányást, hányingert észlelhetnek. Egyes esetekben magas vérnyomás, vérszegénység, vagy vérbőség alakulhat ki. 

Szükséges diagnosztikai vizsgálatok:

Szakértők:

Sebészet 

Sugárterápia 

Onkológia 

 

Megelőzési lehetőségek, javaslatok:

A megelőzés szempontjából fontos a dohányzás mellőzése, valamint azon káros környezeti hatások (azbeszt, kadmium, oldószerek, légszennyezettség  stb) elkerülése, minimalizálása, amelyek szerepet játszhatnak a daganatok kialakulásában. A jellegzetes tünetek észlelésekor esetén fontos gyorsan szakorvosi vizsgálatra bejelentkezni, mert a daganat mielőbbi ellátása az életkilátásokat javítja. Ha csak átmeneti vérvizelést észlel azt is minél előbb ki kell vizsgálni, mert  daganatos vérzés esetén is lehetnek vérzésmentes periódusok! 

Tudjon meg többet a veserák kezelésével kapcsolatos legújabb kutatási eredményekről és kövesse napról-napra a rákkutatással kapcsolatos új információkat a Facebook oldalunkon!