Menü

Tüdődaganatok, tüdőrák tünetei, kivizsgálása

Orvosi név:

Jóindulatú daganatok:

Papilloma, Fibroma, Lipoma, Chondroma, Leiomyoma

Rosszindulatú daganatok:

Bronchus carcinoma, Kissejtes tüdőrák (SCLC), Nem-kissejtes tüdőrák (NSCLC): adenocarcinoma, carcinoma planocellulare, nagysejtes carcinoma

 

Ahogy a világon általában, hazánkban is a tüdőrák vezeti a rákhalálozási statisztikát – és nemcsak a férfiaknál. Magyarországon a női populációban 2003-ig a mellrák volt a legpusztítóbb daganatos betegség, azóta a tüdőrák áll az első helyen. A férfiak tüdőrákos halálozásában pedig nemcsak az Európai Unió, de az egész világ legrosszabb statisztikáját produkáljuk. 

A dohányzás nagyon nagy mértékben, tizenötszörösére növeli  a tüdőrák kialakulásának a kockázatát, arról nem is szólva, hogy a dohányzás hatására a többi rákfajta is gyakrabban fordul elő. 

A cigarettafüst mintegy 400 káros kémiai anyagot, közöttük több mint 60, a rák kialakulását elősegítő anyagot tartalmaz. A passzívan belélegzett dohányfüst miatt a dohányosokkal együtt élőknél is megnövekszik a tüdőrák kialakulásának kockázata.

A dohányzás abbahagyását követően – a dohányfüst mentes évek során – fokozatosan csökken ez az emelkedett tüdőrák kockázat. Tehát a dohányzást soha nem késő abbahagyni!

A tüdőrák kialakulásában szerepe lehet még a belélegzett azbeszt, arzén, krómvegyületek, nikkel, mustárgáznak, légszennyezésnek és a besugárzásnak is.

Tünetek:


A tüdőrák az esetek nagy részében lappangva, tünetmentesen növekszik és sokáig egyáltalán nem okoz panaszt, egy részük csak szűrés, vagy egyéb okok miatt készült képalkotó diagnosztikai vizsgálat (mellkas röntgen, CT)  kapcsán kerül felfedezésre.

Figyelmeztető jel lehet az elhúzódó, fokozódó kínzó köhögés, mellkasi fájdalom, amelyhez vérköpés, véres köpet társulhat. Más esetekben rekedtség, terhelésre fokozódó fulladás, légszomj, ismétlődő tüdőgyulladás, vagy étvágytalanság, fogyás, folyamatos fáradtságérzés illetve gyakori hőemelkedések hívhatják fel a figyelmet a panaszok hátterében meghúzódó tüdőrákra. A tüdőcsúcsban elhelyezkedő daganat esetén az egyik karba jelentkező fájdalom, érzéskiesés, gyengeség léphet fel. A daganat akadályozhatja a vénás vér visszaáramlását, ekkor: az arcon nyakon, és a törzs felső részén jelentkezhet vizenyő, pirossá válhat a bőr, a szem kötőhártyáján bevérzések jelentkezhetnek, a beteg fejfájást, látási zavarokat és az éberségi állapot csökkenését észlelheti.  

Szükséges diagnosztikai vizsgálatok:

Szakértők:

Sebészet 

Sugárterápia 

Onkológia 

 

Megelőzési lehetőségek, javaslatok:

A tüdőrák kialakulásának a megelőzésében a legfontosabb, hogy ne szokjunk rá a dohányzásra! Illetve, ha már rászoktunk minél előbb szokjunk le róla, amellyel kapcsolatban érdemes szakember segítségét is igénybe venni!

A rizikócsoportba tartozó páciensek szűrése segítheti a korai diagnózis felállítását és így jelentősen javíthatja a gyógyulási esélyeket!

Tudjon meg többet a tüdőrák kezelésével kapcsolatos legújabb kutatási eredményekről és kövesse napról-napra a rákkutatással kapcsolatos új információkat a Facebook oldalunkon!