Menü

Méhnyak daganatok, méhnyakrák tünetei, kivizsgálása

Orvosi név

Jóindulatú daganatok

Endocervicalis polyp, Fibroma, Leiomyoma

Rosszindulatú daganatok:

Carcinoma cervicis uteri, Cervix carcinoma (méhnyakrák):  adenocarcinoma, carcinoma planocellulare  

 

A méhnyakrák kifejlődése kapcsolatban áll a szexuális aktivitással, kockázati tényezőként szerepel a gyakori partnercsere, a 18 éves kor előtti szexuális aktivitás, többszöri szülés, a szexuális higiénia, bizonyos fogamzásgátlók, a humán papilloma vírus (HPV) illetve egyéb vírusfertőzések, gyulladások, genetikai faktorok és a dohányzás.

Tünetek: 

Rendkívül fontos korai tünet lehet az úgynevezett fehér folyás, ami akár évekkel megelőzheti az invazív folyamatot, de nem specifikus, hiszen számtalan ok kiválthatja. Minden esetben fontos, hogy a háttérben lévő ok megállapításra illetve a daganatos elváltozás kizárásra kerüljön. Figyelmeztető jel lehet a véres folyás, vagy vérzés, a vizelési, székelési panaszok, kontakt vérzés. A fájdalom, gyengeség, fogyás, vérszegénység, hőemelkedés vagy láz többnyire már előrehaladott daganatra utal.

Szükséges diagnosztikai vizsgálatok:

 

A méhnyakrák kezelésében jelentős szakmai tapasztalattal rendelkező kiemelt sebész, onkológus és sugárterápiás szakértőink segítenek  meghatározni az Ön egyéni adottságaihoz, daganat típusához a legoptimálisabb kezelési megoldást. 

Szakértők

Nőgyógyászat

Sugárterápia 

Onkológia 

Megelőzési lehetőségek, javaslatok:

Elhelyezkedése miatt a méhnyak jól vizsgálható szerv. A szűrésre használt módszerek (kolposzkópia, citológia, HPV) együttes alkalmazását a szexuális élet megkezdése utáni 1 éven belül el kell kezdeni és a hazai irányelvek szerint évente el kell végezni.

Tudjon meg többet a méhnyakrák kezelésével kapcsolatos legújabb kutatási eredményekről és kövesse napról-napra a rákkutatással kapcsolatos új információkat a Facebook oldalunkon!