Menü

Húgycső, húgyhólyag daganatok, húgyhólyagrák tünetei, kivizsgálása

Orvosi név:

Carcinoma urethrae (húgycsőrák), Carcinoma vesicae urinariae (húgyhólyagrák)

 

A húgycső daganatai ritkák, nőkben gyakrabban fordulnak elő, mint férfiakon. A betegség előfordulása 50 éves kor táján kezd fokozódni és 70 éves kor táján a leggyakoribb. A húgycső daganatok kialakulásának pontos oka nem ismert. Szerepet tulajdonítanak a hosszú ideig tartó károsodásnak, a korábban lezajlott nemi betegségnek, húgycső szűkületnek. 


A húgyhólyagrák az összes rosszindulatú daganatos megbetegedések 2%-a, a prosztata daganat után a második leggyakoribb urológiai daganat, amelynek az előfordulási gyakorisága a fejlett ipari országokban – hazánkban is – növekszik. A húgyhólyagrák kialakulásának oka nem ismert, a hajlamosító tényezők közül legfontosabb a dohányzás, amely ötszörösére növeli a húgyhólyagrák kialakulásának a kockázatát. A kutatások összefüggést találtak egyes vegyszerek, kémiai anyagok (gumi anyagok, bőr, alumínium, szerves kémiai anyagok, festékek, bizonyos gyógyszerek stb) és a húgyhólyagrák kialakulása között.  

Tünetek:

Húgycsődaganatra utalhat a vérvizelés, vizelési nehezítettség, vagy vizelési képtelenség deréktáji fájdalom, a húgycsőből ürülő véres, gennyes váladék .  

Húgyhólyagrák esetén a leggyakoribb tünet a fájdalmatlan vérvizelés, de előfordulhat gyakoribb vizelés, fájdalmas-, sürgető vizelés, deréktáji fájdalom, vagy kezelésre nem reagáló húgyúti fertőzés is. Az is lehetséges, hogy a gyengeség, a fogyás vagy a vérszegénység a húgyhólyagdaganat első tünete. 

Szükséges diagnosztikai vizsgálatok:

Szakértők:

Urológia

Sugárterápia 

Onkológia

 Megelőzési lehetőségek, javaslatok:

A megelőzés szempontjából fontos a dohányzás mellőzése, valamint azon káros környezeti hatások (gumi anyagok, bőr, alumínium, szerves kémiai anyagok, festékek stb) elkerülése, minimalizálása, amelyek szerepet játszhatnak a daganatok kialakulásában. A jellegzetes tünetek észlelésekor esetén fontos gyorsan szakorvosi vizsgálatra bejelentkezni, mert a daganat mielőbbi ellátása az életkilátásokat javítja. Ha csak átmeneti vérvizelést észlel azt is minél előbb ki kell vizsgálni, mert daganatos vérzés esetén is lehetnek vérzésmentes periódusok!

Tudjon meg többet a húgyhólyagrák kezelésével kapcsolatos legújabb kutatási eredményekről és kövesse napról-napra a rákkutatással kapcsolatos új információkat a Facebook oldalunkon!