Menü

Gyomordaganatok, gyomorrák tünetei, kivizsgálása

Orvosi név:

 Jóindulatú daganatok:

Adenoma, Hamartoma, Leiomyoma, Hyperplasticus polypok, Többszörös polyposis szindrómák   (pld. Familiaris adenomatosus polyposis, multiplex neurofibromatosis)

Rosszindulatú daganatok:

 Adenocarcinoma ventriculi (gyomorrák), Neuroendokrin tumor (carcinoid), Lymphoma, GIST

 A gyomorrák kialakulása összetett, többlépcsős folyamat, amelyben a genetikai tényezők mellett alapvető az étrend és a környezet szerepe. Az elfogyasztott ételek magas sótartalma, a sózással, füstöléssel , fokozott nitrit és nitráttartalmú pácolással tartósított élelmiszerek rákkeltő hatásúak. A dohányzás önállóan is rákkeltő, de a többi kockázati tényező hatását is fokozza. Fokozott a kockázat a gyomorrák kialakulására gyomorfekély, polypok, reflux betegség esetén, valamint az elhízás is közvetett kiváltó oknak tekinthető. A gyomorrákos betegek kb. háromnegyedénél kimutatható egy baktérium fertőzés, amelyért a Helicobacter pylori nevű baktérium felelős. Ennek a fertőzésnek ugyan lehet szerepe a gyomorrák kialakulásában, de azt érdemes tudni, hogy a Helicobacter pylorival fertőzött páciensek közül csak kb. minden 20. esetben alakul ki gyomorrák.

 Tünetek:

 A korai gyomorrák az esetek 80%-ban nem okoz tüneteket. Még előrehaladott betegségben is kezdetben csak enyhe és bizonytalan, nem jellegzetes panaszok jelentkezhetnek -étvágytalanság, teltségérzés, émelygés, hányinger -, amelyekhez társulhat fogyás, étel és húsundor, fogyás, gyomorfájdalom, gyomorvérzés, nyelési nehezítettség, láz.

Szükséges diagnosztikai vizsgálatok:

Szakértők:

Sebészet
 Sugárterápia
 Onkológia

 Megelőzési lehetőségek, javaslatok:

A betegség megelőzése érdekében ne dohányozzon és minél kevesebb alkoholt fogyasszon. A fokozott C, E vitamin bevitel, valamint a béta-karotin, folsav, antioxidáns tartalmú gyümölcsök, citrusfélék, zöldségek fogyasztása bizonyítottan csökkenti a gyomorrák kockázatát. 

Emésztési panaszok és jellegzetes tünetek esetén javasolt az alapos kivizsgálás.

 

Tudjon meg többet a gyomorrák kezelésével kapcsolatos legújabb kutatási eredményekről és kövesse napról-napra a rákkutatással kapcsolatos új információkat a Facebook oldalunkon!