Menü

Endometrium daganatok, endometriumrák tünetei, kivizsgálása

Orvosi név:

Jóindulatú daganatok:

Endocervicalis polyp, Fibroma, Leiomyoma

Rosszindulatú daganatok:

Endometriumcarcinoma (méhtestrák)  

 

 Az endometriumrák Európában a leggyakoribb nőgyógyászati rosszindulatú daganat. Kialakulásában a legfontosabb kockázati tényező az elhízás, a késői klimax, a hormonpótló (ösztrogén) kezelés, a cukorbetegség és a magas vérnyomás, valamint fokozott a kockázat a nem szült nők esetében is. 

Tünetek: 

Az endometriumrák leggyakoribb tünete a hüvelyi vérzés, a tartósan fennálló vérzészavar, vagy a figyelmet keltő erős folyás. Ezen tünetek jelentkezése esetén fontos a részletes kivizsgálás és a mielőbbi szövettani vizsgálat.

Szükséges diagnosztikai vizsgálatok:

 

Szakértők:

Nőgyógyászat 

Sugárterápia 

Onkológia

  

Megelőzési lehetőségek, javaslatok:

Vizsgálati eredmények alapján az endometriumrák kialakulásának a kockázata csökkenthető a zsír és kalóriaszegény zöldségekben, gyümölcsökben, rostokban gazdag étrenddel. Általánosan elfogadott szűrési módszer, amely megfelelően érzékeny jelenleg nincs. Menopauzában a viszonylag egyszerű ultrahang vizsgálattal jól mérhető az endometrium vastagsága, így ezt a módszert a  nőgyógyászati komplex rákszűrés kapcsán ajánlott alkalmazni.  

Tudjon meg többet az endometriumrák kezelésével kapcsolatos legújabb kutatási eredményekről és kövesse napról-napra a rákkutatással kapcsolatos új információkat a Facebook oldalunkon!