Menü

ONKOMPLEXTM betegtámogató program

A rák diagnózisa a köztudatban még mindig egyet jelent a halálos ítélettel, pedig több daganattípus ma már jó eredményekkel gyógyítható, főleg korai felismerés, gyors diagnózis esetén.

A rosszindulatú daganat diagnosztizálása mindenkit felkészületlenül ér és sokkoló hatású, egy előreláthatatlan krízis, amelynek hatására szinte minden betegben változó intenzitású és időtartamú szorongás, félelem, depresszió alakul ki.

A megbetegedés, a kivizsgálás, a diagnózis közlése, a szükséges kezelések, a kórházba kerülés egyenként is nagy megterhelést jelentenek mind a beteg, mind a hozzátartozók számára.

A depresszió, a szorongás kialakulása és súlyossága többek között összefüggésben áll az életkorral, a daganat típusával, helyével, a betegség stádiumával és a gyógyulás esélyeivel. Minél előrehaladottabb állapotban kerül felismerésre a betegség, minél láthatóbb helyen van, minél nagyobb a kezelések, műtétek következtében kialakuló torzulás annál erőteljesebb félelem, szorongás, depresszió alakul ki.

A bizonytalanságból, kilátástalanságból eredő szorongás, a szükséges kezelésektől, mellékhatásoktól való félelem és a depresszió csökkentése szempontjából kiemelt jelentősége van a részletes tájékoztatásnak és a beteg állapotához igazított lelki támasznak/pszichológiai segítségnek, amely több nemzetközi tanulmány szerint javíthatja a kezelések hatékonyságát és így pozitívan befolyásolhatja a betegség kimenetelét is.

ONKOMPLEX pszichológiai támogató programunk keretei között speciálisan képzett szakemberekkel személyre szabott és folyamatos segítséget tudunk biztosítani a betegséggel való megküzdésben, a kezelések mellett kialakuló mellékhatások csökkentésében és a megfelelő életmód kialakításában.

Felmérések szerint a rákbetegséggel hasonlóan küzdünk meg, mint minden más problémával az életben. Sokan a kezdeti nehézségek után képesek folytatni munkájukat, örömöt lelnek a hobbijukban, társaságba járnak, élvezik családjuk szeretetét, ennek ellenére betegségük bizonyos szakaszaiban elbizonytalanodnak, és segítségre van szükségük. Éppen ezért az érzelmi szükségletekre való folyamatos odafigyelés, a megfelelő lelki támogatás, a nehéz élethelyzeteken való átsegítés a legfontosabb kiegészítése a daganatok kezelésének.

Több kutatás is bizonyította, hogy a beteg személyisége, akaratereje, belső motivációja, gyógyulásba vetett hite befolyásolhatja a kezelés sikerét. Tapasztalatok alapján a tájékozott, felkészült, a gyógyulásuk szempontjából „harcra kész” és elkötelezett betegek gyógyulási esélye többszöröse lehet a csüggedt, depresszióval küszködő, betegségükbe beletörődő betegekhez képest.

A betegség folyamán mind a betegeknek, mind pedig a hozzátartozóknak számos nehézséggel, krízis helyzettel kell megbirkózniuk. Éppen ezért a daganatos betegek számára a folyamatos és az aktuális élethelyzetekhez adaptált lelki, érzelmi és szociális támogatásnak kiemelt jentősége van már kezdettől fogva, amikor megtudják a diagnózist, átélik a kezeléseket, újra visszailleszkednek a társadalomba, vagy azzal szembesülnek, hogy gyógyíthatatlan betegek. A depresszió minél korábbi felismerése és megfelelő kezelése kulcsfontosságú nemcsak a betegek (és környezetük) életminősége szempontjából, hanem a fájdalom érzet, a kezelések sikere és így a gyógyulási esélyek szempontjából is.

Az optimista, pozitív hozzáállás és megfelelő önértékelés, valamint a gyógyulásba vetett hit segít abban, hogy a nehéz élethelyzetekben képesek legyünk helytállni és a megoldásukhoz megfelelő energiát, új készségeket mozgósítsunk magunkban. A betegség folyamán a különböző krízis helyzetek megoldásában és a megfelelő megküzdési stratégiák kialakításában a szakszerű pszichés támogatásnak alapvető szerepe van. A beteg szorongásairól, érzelmeiről, félelmeiről való kötetlen és őszinte beszélgetés sokat segíthet a nyomasztó élethelyzetek és gondolatok megfelelő feldolgozásában. Sok esetben az jelenti azonban a problémát, hogy ezekkel az érzelmekkel, gondolatokkal a beteg nem akarja terhelni szeretteit, illetve nincs elegendő idő, lehetőség arra, hogy ezekről nyíltan és őszintén beszéljen kezelő orvosával.

 

A daganatos betegek pszichológiai támogatásában képzett, nagy gyakorlattal rendelkező Szakértőink segítségével valamint speciálisan képzett onkológiai asszisztenseink révén személyre szabott és a beteg aktuális állapotához igazított pszichés, lelki támogatást tudunk biztosítani a hozzánk forduló betegek és családtagjaik számára. Különböző stressz kezelési és relaxációs technikák elsajátításával, életvezetési tanácsokkal segítünk a daganatos betegséggel folytatott küzdelemben.

Ahhoz, hogy az Ön egyéni adottságaihoz a legoptimálisabb megoldást javasolhassuk és a daganatos betegsége kapcsán személyre szabott és egyedülálló komplex támogatást tudjunk biztosítani (navigációs szolgáltatás - részletes tájékoztatás, 24 órás orvosi segélyvonal, lelki/pszichológiai támogatás, életvezetési tanácsok stb) szükséges, hogy az ONKOMPLEX konzultáció keretein belül megismerjük az Ön jelenlegi állapotát és mindezek alapján Szakértőinkkel közösen kialakíthassuk az Ön komplex támogatásának a megvalósítását.

ONKOMPLEX konzultációnkra előzetes bejelentkezés alapján tudunk időpontot biztosítani, amelyre kizárólag 18 év feletti személyeket várunk, gyermek onkológiai konzultációt jelenleg nem végzünk.

Szeretnénk tájékoztatni arról, hogy orvosi ill. egyéb a beteg állapotával kapcsolatos szakmai kérdések megválaszolására csak a megfelelő adatok birtokában, a megfelelő konzultáció keretein belül tudunk lehetőséget biztosítani. Köszönjük megértését!

Azért dolgozunk, hogy az orvostudomány legújabb eredményein alapuló szolgáltatásainkkal elősegítsük a daganatos betegek gyógyulását.