Menü

Gyors, komplex és vezetett rákdiagnosztika minden daganat típusban

a gyors és korai daganat diagnózis életmentő lehet

 

Ha Önnél daganatos betegség gyanúja merült fel, akkor nincs idő a késlekedésre, hiszen a kezelés sikere és a túlélési esély szempontjából néhány hétnek is nagy jelentősége lehet.

Forrás: Youtube, Cancer unregulated cell division

Éppen ezért a daganatos betegekkel foglalkozó szakemberek igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet a rendszeres önvizsgálatra, a különböző szűrővizsgálatokon való részvételre, valamint a korai és gyors diagnózis fontosságára.   

A daganatos betegségek pontos és komplex diagnosztizálása többféle - sokszor speciális - vizsgálat elvégzését és több szakterület specialistáinak a szoros szakmai együttműködését igényli.

Több nagy nemzetközi tanulmányban is bizonyítást nyert, hogy a rákos betegek gyógyulási esélye szoros összefüggésben áll a daganatok korai felismerésével, valamint gyors és komplex diagnosztikájával 1,2. Hiszen minél hamarabb kiderül a daganat(ok) pontos elhelyezkedése, mérete, típusa és genetikai jellegzetessége(i) annál gyorsabban elkezdődhet a beteg kezelése, amely javítja a gyógyulási/túlélési esélyeket.

Dániában végzett vizsgálati adatok alapján azon előrehaladott stádiumú, már különböző panaszokkal rendelkező vastagbélrákos betegek között 52%-kal növekedett a túlélési esélye azoknak a betegeknek,  akiknek a komplex kivizsgálása kevesebb, mint 4 hetet vett igénybe összehasonlítva azokkal a betegekkel, akiknél a teljes kivizsgálás több, mint 12 hétig tartott.2

                   Mindezek miatt az államilag finanszírozott ellátásban dolgozó orvosok és más egészségügyi dolgozók is mindent megtesznek a gyors tumor diagnózis érdekében, azonban ennek ellenére sok esetben 1-1 szükséges vizsgálatra, vagy diagnosztikai beavatkozásra akár több hetet is kell várni.

Ilyen esetekben tudunk gyors segítséget és komplex támogatást nyújtani, megkímélve Önt és szeretteit attól, hogy hosszú heteket kelljen eltölteni a teljes bizonytalanság állapotában.

Előzetes időpont egyeztetés alapján az ONKOMPLEX konzultáció keretei között felmérjük az Ön állapotát, eddigi vizsgálati eredményeit és igényeit, megszervezzük a szükséges, legkorszerűbb diagnosztikus és szakorvosi vizsgálatokat, azért, hogy rövid időn (átlagosan 8-12 munkanapon) belül az Ön egyéni adottságaihoz és daganat karakterisztikájához a legoptimálisabb kezelési megoldást javasolhassuk az adott daganat típus kiemelt hazai Szakértőinek a segítségével.

A daganatos betegség gyanújától a pontos diagnózis felállításáig terjedő időszak egy komplex és fontos része a daganatos beteg ellátásának, hiszen a daganat helyének, típusának, kiterjedtségének, genetikai és egyéb strukturális paramétereinek a megítélése több, különböző - sokszor speciális - diagnosztikai vizsgálatot és számos különböző szakorvosi vizsgálatot tesz szükségessé.

Ez a bizonytalanságokkal, súlyos kétségekkel, jelentős stresszel és feszültséggel járó időszak jelentős pszichés, érzelmi és sok esetben fizikai terhelést is jelent mind a betegek, mind pedig a hozzátartozóik számára. A helyzetet tovább nehezíti, hogy a zsúfolt szakorvosi rendelések kapcsán az esetek egy részében kevés idő jut arra, hogy a beteg részletesen meg tudja beszélni felmerülő kérdéseit, szorongásait és dilemmáit az állapotával kapcsolatban.

Egyedülálló és komplex navigációs és beteg támogató szolgáltatásainkkal biztosítjuk, hogy a hozzánk forduló betegek:

  • folyamatos és részletes tájékoztatást kapjanak a különböző vizsgálatokról, a szükséges teendőkről
  • szakszerű választ kapjanak a betegségükkel kapcsolatban felmerülő kérdéseikre
  • valamint szükség esetén személyre szabott lelki/pszichológiai támogatásban részesüljenek.

Kanadában végzett tanulmányok alapján a daganatos betegek részére biztosított komplex navigációs szolgáltatások hatására átlagosan 38 napról 15 napra, azaz 60%-kal csökkent a daganatos betegség gyanújától a daganatból vett mintavételig (biopsziáig) eltelt idő.

 

Ennek az időtartamnak azért is van jelentősége, hiszen ha a daganat minta szövettani feldolgozása kapcsán kiderül, hogy jóindulatú elváltozásról van szó, akkor a beteg megnyugodhat és nem kell hosszú heteket eltöltenie a teljes bizonytalanság állapotában, lényegesen csökkentve ezzel a folyamat során fellépő stressz hatásokat, pszichés terhelést .

Abban a sajnálatos esetben viszont, ha a szövettani vizsgálat rosszindulatú daganatot mutat ki akkor a szakszerűen vezetett kivizsgálás tovább folytatódik. 

A kanadai tapasztalatok szerint a komplex navigációs szolgáltatások következtében átlagosan 42 napról 20 napra, azaz 53%-kal csökkent a daganatos betegség gyanújától a pontos diagnózis felállításáig eltelt idő.

 

 

A komplex navigációs programban résztvevő betegek esetében a legfontosabb eredmény az volt, hogy a  így sokkal korábban sor kerülhetett a daganat műtéti eltávolítására, 37%-kal csökkent a daganat gyanú és a daganat sebészeti eltávolításáig, műtétjéig eltelt idő3  

 

A „Harvard Business Review” 2013.márciusában adta hírül, hogy az Egyesült Államokban 31%-kal (39%-ról 70%-ra) nőtt az 5 éves túlélési arány azon mellrákos betegek esetében, akik navigációs segítséget azaz szakszerű és folyamatos beteg irányítást, rendszeres és részletes tájékoztatást valamint lelki támogatást is kaptak betegségük gyors és korai diagnózisához valamint ezzel összefüggésben a megfelelő kezelésükhöz4.

 

Magyarországon elsőként biztosítunk gyors, komplex daganat diagnosztikát a különböző szakterületek kiemelt Szakértőivel, folyamatos navigációs szolgáltatásokkal és lelki támogatással valamint a legkorszerűbb diagnosztikus eljárások felhasználásával.

ONKOMPLEX konzultációnkra előzetes bejelentkezés alapján tudunk időpontot biztosítani, amelyre kizárólag 18 év feletti személyeket várunk, gyermek onkológiai konzultációt jelenleg nem végzünk.

Szeretnénk tájékoztatni arról, hogy orvosi ill. egyéb a beteg állapotával kapcsolatos szakmai kérdések megválaszolására csak a megfelelő adatok birtokában, a megfelelő konzultáció keretein belül tudunk lehetőséget biztosítani. Köszönjük megértését!

 

Referenciák:

1. Freeman et al Cancer August 1, 2011, 3539-3542

2. ML Torring et al, British Journal of Cancer (2011) 104, 934 – 940

3. Mark Gaskin, Dr. Sheldon Fine: Organized Diagnostic Assessment Demonstration Projects, The Credit Valley Hospital Diagnostic Assessment Unit, Cancer Care Ontario

4.  Balverson et al: How patient navigation can cut costs and save lives, Harvard Business Review 19 March, 2013