Menü

SPECT-CT

A SPECT-CT vizsgálattal a vizsgált szervekről mind alaki/szerkezeti, mind pedig az adott szervek működésével kapcsolatos funkcionális információk is nyerhetők.

Hogyan történik a vizsgálat?

A vizsgálat során injekcióval úgynevezett radiofarmakont juttatnak a páciens szervezetébe és a kibocsátott sugárzás detektálása révén lehet információhoz jutni a vizsgált szervek működéséről, míg a CT vizsgálat során a különböző szervek eltérő sugárelnyelése révén nyerhető információ a vizsgált szervek alakjáról, szerkezetéről. Azaz ezzel a technológiával mindkét vizsgálat előnyei kiaknázhatóak.

A CT vizsgálat során csak olyan elváltozások jelennek meg, melyek már szerkezeti átalakulást okoznak az adott szervben, míg a SPECT vizsgálat a megváltozott működést jeleníti meg, ami még nem feltétlenül jár szerkezeti eltéréssel, így az elváltozás hamarabb felfedezhető.

Ráadásul a SPECT-CT vizsgálattal:

-   pontosabban meghatározható a radiofarmakont dúsító eltérés helye

- a felvételek egymás után, a páciens változatlan testhelyzetében készülnek el, így térben illeszkednek egymáshoz. Ha a két vizsgálat külön készül el, akkor komoly számítógépes utómunkálatokat kell végezni a SPECT és CT felvételeken, hogy azok lehetőség szerint egymással összhangba kerüljenek és még így sem garantálható a megfelelő eredmény.

- a páciensnek nem szükséges a két vizsgálatra külön időpontban megjelennie, ezzel időt és pénzt (pl. utazási költség) takarít meg.

A SPECT/CT vizsgálattal pontosan meghatározható a daganat kiterjedése, átterjedése a környező szervekre, az áttétek helye. Ismert daganatos beteg követése esetén a működésbeli változás megjelenítése miatt hamarabb felismerhetőek az esetleges újonnan megjelent áttétek.

 

Vissza a Diagnosztikus vizsgálatokhoz