Menü

PET-CT

A PET (pozitronemissziós tomográfia) egy olyan diagnosztikai módszer, amely a legtöbb rosszindulatú daganatos megbetegedés, illetve gyulladásos betegség gyors, pontos, korai és biztonságos vizsgálatát teszi lehetővé.

A különböző betegségek mindig először a megbetegedett szerv működésében okoznak elváltozást, amelyet csak később kísérnek szerkezeti, strukturális és méretbeli elváltozások.      

A PET kamera az emberi test működéséről molekuláris, illetve sejt szinten képes képeket alkotni és így mintegy feltérképezi az emberi szervezetben zajló kóros folyamatokat, azaz a sejtek, szövetek biokémiai és a szervezet élettani folyamatairól (vérkeringés, anyagcsere stb) ad funkcionális információt. Mindezek miatt a PET vizsgálat már nagyon korán képes jelezni a daganat kialakulását.

A PET vizsgálathoz leggyakrabban szőlőcukor (fluoro-dezoxi-glükóz-FDG) molekulát jelölnek meg pozitron sugárzó izotóppal. A beadott cukorszerű anyagot a sejtek anyagcseréjük intenzitásától függően veszik fel. Minél intenzívebb a sejt anyagcseréje, annál több cukrot használ adott idő alatt. A rákos sejtek a kontroll nélküli osztódásuk miatt, lényegesen több cukrot használnak fel, mint a normális sejtek. Megfordítva, a csökkent életfunkciójú, vagy elhalt sejtek a normálisnál lényegesen kevesebb cukrot vesznek fel. Így a vizsgálat alkalmas az élő daganatos szövet kimutatására és a sikeres terápia következtében az elhalt daganatos szövettől való elkülönítésére. Mindezek miatt a PET diagnosztikát elsősorban a rosszindulatú daganatos betegségek korai felismerésére, a daganat stádiumának a meghatározására és az alkalmazott kezelés hatásosságának a mérésére használják. Ha a kezelés nem pusztította el valamennyi daganatsejtet, a vizsgálat jelzi, hogy további kezelésre van szükség. A beadott anyagnak a szervezetre gyakorolt kémiai hatása nincsen, az eljárás allergiás reakció szempontjából veszélytelen.   

A legkorszerűbb diagnosztikai eszközökben ma már egyetlen kombinált képalkotó rendszerbe építik a be a PET és a CT kamerát, ez a PET-CT, amely így - egyesítve a részegységek előnyös tulajdonságait – egy vizsgálat során nyújt mind anatómiai, szerkezeti mind pedig funkcionális információkat a páciensről alacsony sugárterhelés mellett.

A PET-CT vizsgálat:

 

- jelentősen javítja a diagnosztikai pontosságot – a vizsgálat segítségével már akkor kimutathatóak a tumoros elváltozásokra utaló jelek, amikor anatómiai, szerkezeti eltérések még nem detektálhatóak 

 

- lehetővé teszi a daganatok többségének korai és pontos kimutatását és így feleslegessé tehet számos egyéb diagnosztikai vizsgálatot és invazív beavatkozást

 

- alkalmas arra, hogy egyetlen vizsgálattal mutassa ki a daganat kiindulási helyét és a pontos információt szolgáltasson a daganatos áttétek kialakulásáról

 

- segít a megfelelő műtéti és sugárterápiás beavatkozások eldöntésében és megtervezésében

 

- információt szolgáltat a daganatok különböző kezelési eljárásokra (sebészet, sugárterápia, kemo/hormon/immun terápia) adott válaszáról, amely lehetővé teszi a kevésbé hatásos kezelések elkerülését illetve a daganat kiújulásának a korai felfedezését

Nemzetközi adatok alapján a PET-CT alkalmazása a daganatok 30-50%-ban megváltoztatja a betegek kezelési tervét, elősegítve ezzel a megfelelő terápia megválasztását és a mellékhatások minimalizálását.1,2

  

Hogyan történik a vizsgálat?A vizsgálatot megelőző 72 órában lehetőleg kerülje az erőteljes fizikai munkát, sportolást.           

A vizsgálat előtti 6 órában már nem szabad enni, de cukor- és szénsavmentes folyadékot (ásványvíz, diabetikus italok) bőven kell fogyasztani és a kezelőorvosa által előírt, rendszeresen szedett gyógyszereit is az előírások szerint kell bevenni.

A vizsgálatra való előkészítés (15-30 perc) során néhány állapotfelmérő vizsgálat (vércukor, vérnyomás, testsúly, testmagasság mérés stb) elvégzése mellett megbeszélésre kerülnek az eddig elvégzett vizsgálati eredmények, korábbi betegségek, kezelések, amelyhez fontos, hogy minden korábbi vizsgálati leletet, felvételt (CD, film)  magával vigyen a páciens. Mivel a műtéti, sugár illetve kemoterápiás kezelések megváltoztatják az érintett területen elhelyezkedő szövetek glukóz anyagcseréjét, így ezen beavatkozásokat követően csak a megfelelő várakozási idő után szabad a PET-CT vizsgálatot elvégezni, hogy minimalizálni lehessen az esetleges hamis pozitív, vagy hamis negatív eredményeket. Mindezek miatt fontos, hogy pontosan tájékoztassa a vizsgálatot végző szakembert a korábban végzett sugár illetve kemoterápiás kezelések, valamint műtét(ek) időpontjáról. Terhesség esetén a vizsgálat nem végezhető el! Amennyiben Ön állapotos, vagy fennáll ennek a gyanúja ezt mindenképpen jelezze!

 

Az előkészítést és az egyéni vizsgálati terv kialakítását követően a vénás injekció formájában bejuttatják a nyomjelző anyagot a páciens szervezetébe, amely után 45-60 percet kell teljes nyugalomban várakoznia az erre a célra kialakított helyiségben. A várakozás során fontos a teljes fizikai és szellemi nyugalmi állapot. Ebben az időben kell az előkészített kontrasztanyagot elfogyasztania. Mindezeket követően kerül sor magára a vizsgálatra, amely egy speciális vizsgáló asztalon történik. A vizsgáló asztal egy meghatározott program szerint 15-40 perc alatt végigmegy a PET-CT kamera „alagútján”, miközben mozdulatlanul kell feküdnie. Az első közel 1 percben a CT vizsgálat történik meg, mely kevés zajjal járhat, ezt követi a PET vizsgálat, ami teljesen zajtalan, a vizsgálat egésze teljesen fájdalommentes. A PET-CT kamerában mikrofonok és hangszórók vannak elhelyezve, melyek segítségével bármikor kommunikálhat az operátorral és jelezheti, ha bármilyen problémája adódik.

 

Vissza a Diagnosztikus vizsgálatokhoz