Menü

Pathológiai vizsgálatok

A daganatos betegségek pontos diagnózisához elengedhetetlen a tumorból történő mintavétel és a kivett sejt illetve szövetminták megfelelő előkészítést követő – úgynevezett pathológiai – vizsgálata.

A daganatból történő mintavétel időpontját és formáját alapvetően meghatározza a daganat elhelyezkedése és a vizsgálat célja.

Tapintható illetve képalkotó vizsgálattal (ultrahang, CT, MR) látható daganatra gyanús elváltozás esetén a tumorból történő mintavétel történhet egy vékonyabb (vékonytű vagy finomtű biopszia vagy egy vastagabb tű (vastagtű biopszia) segítségével. Ha erre nincs lehetőség akkor próbakimetszést (szövethenger biopsziát) alkalmazhatnak, amelynek során 2mm vastag és 15-20 mm hosszú szövethengereket emelnek ki a daganatból. A mintavétel pontossága és eredményessége lényegesen javítható, ha a mintavételi eljárás képalkotó diagnosztikai eszköz (ultrahang, CT, MR) irányítása mellett történik. 

 Az üreges szervekből – nyelőcső, gyomor, vastagbél, légcső, hörgők, vizeletelvezető rendszer – úgynevezett endoszkópos mintavétel is történhet. Az endoszkóp merev, vagy hajlékony fényvezető szálakból álló eszköz, melynek végén egy apró kamera található és így segítségével jól vizsgálható a különböző üreges szervek belső felszíne. Az endoszkópon keresztül bevezetett csipesz segítségével a szerv falából szövettani vizsgálatra minta (biopszia) is nyerhető, sőt egyes elváltozások a csipesz segítségével teljes egészében el is távolíthatóak.

Vannak esetek, amikor nem az elsődleges daganatból, hanem egy áttétre gyanús nyirokcsomóból vesznek mintát a vizsgálathoz, mivel ez kisebb beavatkozást jelent.

 Nehezen hozzáférhető daganat esetén sebészi beavatkozás szükséges a mintavételhez.  

Az esetek egy részében már a műtét közben sor kerül a műtét során kimetszett minta szövettani vizsgálatára, majd ennek eredményétől függően folytatja tovább a sebész a beavatkozást. (például a daganathoz legközelebb lévő – úgynevezett őrszem - nyirokcsomó szövettani vizsgálata alapján megállapítható, hogy itt is jelen vannak-e már a daganatsejtek és mindezek alapján eldönthető, hogy szükség van-e a környező nyirokcsomók eltávolítására is)

A műtétet követő kezelés megválasztásában alapvetően fontos a műtéttel teljesen, vagy részlegesen eltávolított daganat részletes szövettani vizsgálata. 

A tumor minta részletes pathológiai vizsgálatával rengeteg kérdésre választ kaphatunk. Többek között nagy pontossággal eldönthető, hogy jó- vagy rosszindulatú elváltozásról, illetve milyen stádiumú, gyógyszer érzékenységű és prognózisú betegségről van szó. A pontos diagnózis felállítása során ez tehát az egyik legfontosabb vizsgálat, amely alapjaiban határozza meg, hogy a betegnek milyen kezelésre lesz szüksége a továbbiakban. 

Vissza a Diagnosztikus vizsgálatokhoz