Menü

MR (mágneses rezonanciás) vizsgálat

Az MR vizsgálat a szervezet folyadéktereinek mágneses térben történő megváltozott viselkedésén alapszik.  A különböző szövetek különböző módon viselkednek és így számos szervről és szervrendszerről nagy felbontású, sok információval rendelkező, részletes szerkezeti kép nyerhető.  Érdemes tudni, hogy az MR nem bocsát ki röntgensugarat, így annak esetleges káros hatásai sem érvényesülnek. A vizsgálat lehetővé teszi a koponya, a mellkas, a has és a medence olyan szerveinek megjelenítését is, amelyek röntgen vizsgálattal, CT-vel vagy ultrahanggal nem vizsgálhatók, de vannak bizonyos állapotok, amikor MR vizsgálat nem végezhető. 

Hogyan történik a vizsgálat?

A vizsgálat időtartama testtájanként 15-40 perc. A vizsgálati helyiségben állandó mágneses tér van, ezért nagyon fontos, hogy a páciens ruházatában, testfelületén vagy szervezetében nem lehet semmiféle fémet tartalmazó anyag (óra, ékszer, szemüveg, műfogsor, zsebkés stb.) Azoknál a betegeknél, akiknek pacemakert (szívritmus szabályozót) ültettek be, az MR vizsgálat nem végezhető el. Meg kell győződni arról is, hogy nincs a szervezetbe műtéttel beépített- (csípő- vagy egyéb ízületi protézis, szög, csavar, fémbillentyű, ideg- vagy érsebészeti érszorító, fül implantátum stb.), vagy baleset során odakerült mágnesezhető anyag (vas, acél), mert ezek a mágneses térben a helyükről elmozdulhatnak, súlyos, akár életveszélyes sérülést okozhatnak, vagy a vizsgálatot értékelhetetlenné tehetik. Ma már általában olyan implantátumokat használnak, amelyek nem mágnesezhetők, de régebbi műtétek esetén az azt végző orvost meg kell kérdezni, hogy milyen anyagot használt. Koponya, arckoponya MR – vizsgálatakor a kivehető fogszabályzó eltávolítása szükséges. A fémtartalmú szépítőszereket is el kell távolítani még a vizsgálóhelyiségbe való bemenetel előtt, mert azok is értékelhetetlenné teszik az MR - vizsgálatot. Ha tetoválása van, vagy gyógyszertartalmú ragtapaszt hord erről is tájékoztassa az asszisztenst, mert ezekben fémes anyag lehet, ami vizsgálat kapcsán felmelegedhet. A vizsgálat előtt éhgyomor általában nem szükséges, kivéve az eperendszer MR vizsgálatát, amely előtt 4-5 órával nem szabad étkezni. Azokat a gyógyszereket, amelyeket rendszeresen szednie kell, az MR - vizsgálat napján is vegye be és folyadékot is nyugodtan fogyasszon.

A vizsgálat fekvő helyzetben (döntően hanyatt, néhány esetben hason) egy vizsgáló asztalon történik, amely becsúszik egy nagyméretű, kivilágított csőbe és így a vizsgált testrész a mágneses mező centrumába kerül. A vizsgálat egyetlen hátránya, hogy a páciensnek ebben a viszonylag szűk térben kell feküdnie, ami egyesekben bezártság érzetet kelthet. A vizsgálat alatt különös, kopogó jellegű, hangos gépzörejek hallhatók, melynek intenzitása füldugó használatával csökkenthető (füldugót a vizsgálatot végző munkatárstól kérjen!). A vizsgálóhelyiség TV-kamerával is fel van szerelve, így az MR – vizsgálat alatt hangszórón keresztül lehet az operátorral kommunikálni és szükség esetén a kézbe adott jelzővel segítséget lehet kérni. Az MR - vizsgálat több mérési sorozatból áll, egy-egy sorozat közben (2-4 perc) nem szabad mozogni, mert a mozgás nagymértékben rontja a keletkező kép minőségét, így az operátor által beállított testhelyzetben kell feküdni. A mellkasi MR és a hasi MR – vizsgálatoknál a légzést vissza kell tartani az operátortól mikrofonon keresztül kapott utasítás szerint. Azért, hogy ez a mozdulatlan időtartam könnyebben elviselhető legyen érdemes megpróbálni valami másra gondolni (pld számolni, elképzelni, hogy egy kellemes helyen fekszik) 

Az  MR vizsgálat nem invazív módszer, de segítségével speciális szöveti mintavételi beavatkozás (biopszia) is végezhető.

 

Kontrasztanyaggal kapcsolatos tudnivalók

 Amikor egy szerv működéséről, vagy a szervben lévő elváltozásról pontosabb képet kell kapnunk, intravénásan MR kontrasztanyag adása lehet szükséges, amelynek szükségességéről a vizsgálatot végző radiológus dönt szakmai megfontolások alapján. Ez a kontrasztanyag nem tartalmaz jódot, de előfordulhat rá túlérzékenység. Ez döntően enyhe (hányinger, kiütés, tüsszögés), ritkán súlyos.

A vizsgálattal illetve a kontrasztanyag beadásával kapcsolatban írásbeli tájékoztatást is kap, amelynek részeként az írásos beleegyezése szükséges mind a vizsgálathoz, mind pedig a kontrasztanyag beadásához.

 

Terhesség és szoptatás ideje alatt az MR vizsgálat szükségességéről vagy MR kontrasztanyag intravénás adásáról a kezelőorvosa és a vizsgálatot végző radiológus dönt, feltétlenül konzultáljon velük!

 

Amennyiben korábban már készült bármilyen egyéb vizsgálat (röntgen, ultrahang, MRI) a vizsgálandó területről akkor annak leleteit illetve felvételeit (film, CD) mindenképpen hozza magával a vizsgálatra!

 

Vissza a Diagnosztikus vizsgálatokhoz