Menü

Molekuláris diagnosztikai vizsgálatok gyors és teljes körű lebonyolítása

 

A genetikai állomány károsodása a rosszindulatú daganatok egyik legjellemzőbb vonása      

Világszerte nagyon intenzíven kutatják a különféle daganat típusokban kialakuló genetikai elváltozások okait és ezek összefüggéseit a különböző környezeti hatásokkal, valamint ezen génhibák (úgynevezett mutációk) hatását a daganatok  továbbfejlődésével, áttét képzésével kapcsolatosan.                                                                                           

A ráksejtek genetikai eltéréseinek pontos feltérképezésével egyre részletesebb képet kaphatunk az adott daganat biológiai tulajdonságairól, áttét képzési hajlamáról, bizonyos gyógyszerekkel szembeni érzékenységéről. Feltárható és pontosítható, hogy az adott sejtek viselkedését mennyire befolyásolják a hormonok, milyen jelfogó egységek (úgynevezett receptorok) vannak a daganatsejtek felszínén és melyek azok a jelátviteli utak és folyamatok, amelyek a sejtek közötti kommunikáció kapcsán aktív szerepet játszanak a daganatok növekedésében és terjedésében. 

 

Ezen kutatási eredmények alapvetően megváltoztatták a daganatok kezelési lehetőségeit, hiszen a folyamatosan és rendületlenül bővülő új ismeretek birtokában olyan új gyógyszereket (úgynevezett célzott kezeléseket) lehet fejleszteni, amelyek kimondottan és célzottan az adott daganat kialakulásában aktív szerepet játszó genetikai elváltozásra fejtik ki a hatásukat. Napjainkban folyamatosan kerülnek törzskönyvezésre az újabb és újabb célzott kezelési lehetőségek és világszerte több száz célzott gyógyszer molekulát vizsgálnak különböző klinikai kutatási programokban.

A daganatok genetikai elváltozásainak a kutatása világszerte nagyon intenzíven folyik, több száz új célzott rákgyógyszer fejlesztése van jelenleg folyamatban.Forrás: biooncology.com

Mindezen új információk birtokában, valamint a különböző molekuláris diagnosztikai vizsgálatok eredményei alapján a kezelőorvos személyre szabottan alakíthatja ki az adott daganatos beteg esetében a legoptimálisabb kezelési tervet.

 

Vissza a Diagnosztikus vizsgálatokhoz