Menü

Endoszkópos vizsgálatok

A daganatos betegségek diagnosztizálásában az endoszkópos vizsgálatoknak                     alapvető szerepük van. 

Az endoszkóp egy merev vagy egy hajlékony csőből, egy fényforrásból és egy üvegszálas optikából álló eszköz, amellyel jól vizsgálható, kinagyítható és így jobban láthatóvá tehető az üreges szervek belső felszíne. A vizsgálat során az endoszkópot bevezetik a vizsgálandó területre és így lehetővé válik az üreges szervek belső felszínének a megfigyelése és különböző felvételek elkészítése.                                                 

Széles körű elterjedését a jelentős technikai fejlődés, a száloptikás endoszkópok és a video endoszkópia elterjedése tette lehetővé. A különböző endoszkópos eljárásokkal közvetlenül elérhető és részleteiben is átvizsgálható az adott szerv belső felszíne, a nyálkahártya állapota és esetleges kóros elváltozásai. Az endoszkópon keresztül bevezetett csipesz segítségével a szerv falából szövettani vizsgálatra minta (biopszia) is nyerhető, sőt egyes elváltozások a csipesz segítségével teljes egészében el is távolíthatóak.
Így az endoszkópia segítségével nemcsak  diagnosztikus  vizsgálatok, hanem különböző kezelések és műtéti beavatkozások is végezhetőek.  Fontos szerepet tölt be többek között a belső vérzések megszüntetésében, az endoszkópos vizsgálattal felfedezett vastagbél polipok eltávolításában és különböző műtéti eljárások (epehólyag eltávolítás, térdízületi műtétek stb) kapcsán is.

A szervezet különböző részeinek a vizsgálatára különféle endoszkópos eljárások léteznek.  Mivel ezek a vizsgálatok általában nem kellemesek így attól függően, hogy a test mely részét vizsgálják helyi, vagy általános érzéstelenítést illetve nyugtató gyógyszereket alkalmaznak a kellemetlenségek minimalizálására.                                     

Az endoszkópot a testnyíláson, vagy egy kis bemetszésen keresztül óvatosan bevezetik a vizsgálni kívánt testüregbe, miközben a vizsgáló orvos egy képernyőn keresztül figyeli a kamera által közvetített képet.  Ezt követően a részletes - az esetek egy részében ultrahang vizsgálattal is kiegészített - átvizsgálás kapcsán talált kóros elváltozások eltávolítása, illetve szövettani mintavétel történik. 

Az endoszkópos vizsgálatok során általában ritkán lépnek fel szövődmények. Előfordulhat enyhe irritáció, a nyálkahártya felszínes sérülése, esetleg a mintavétel során kismértékű vérzés. Nagyon ritkán az endoszkóp átlyukaszthatja a vizsgált szerv falát, vagy a vizsgált szerv egyéb károsodását okozhatja. 

Az eljárás neve mindig a vizsgált szervtől, annak latin nevétől függ, így például: 

- a gége endoszkópos vizsgálatának a neve – laryngoscopia (a larynx –gége és a scopia – vizsgálat szavakból)

- a nyelőcső endoszkópos vizsgálatának a neve – oesophagoscopia (az oesophagus –nyelőcső és a scopia – vizsgálat szavakból) 

- a tüdő/hörgők endoszkópos vizsgálatának a neve – bronchoscopia (a bronchus –hörgő és a scopia – vizsgálat szavakból)

 - a gyomor endoszkópos vizsgálatának a neve – gastroscopia (a gaster –gyomor és a scopia – vizsgálat szavakból)

 - a vastagbél endoszkópos vizsgálatának a neve – colonoscopia (a colon –vastagbél és a scopia –– vizsgálat szavakból)

 - a végbél endoszkópos vizsgálatának a neve - rectoscopia (a rectum- végbél és a scopia - vizsgálat szavakból)

      
Az endoszkópos vizsgálatok egy új speciális formája az úgynevezett kapszulás endoszkópia, amely különösen a vékonybél betegségek (vérzések, daganatok, gyulladások stb) diagnosztizálásában használt fájdalommentes eljárás. A kapszula, amelyet  a páciens lenyel  egy apró videokamerát és rádióadót tartalmaz.  A bélrendszeren keresztül haladva a kamera rendszeres időközönként  képeket rögzít, amelyeket a beteg által viselt vevőkészülék tárol. A kapszula által készített felvételek a vizsgálatot követően letölthetők a vevőkészülékről. A találati pontossága lényegesen nagyobb, mint a különböző kontrasztanyagos röntgen vagy CT vizsgálatoké, mert a nyálkahártya finom eltéréseit is kimutatja. Az újabb kapszulákkal már nemcsak a vékonybél, hanem a vastagbél és a nyelőcső is vizsgálható és így például a vastagbélrák szűrésére alkalmas módszer lehet olyan pácienseknél, akik a vastagbéltükrözést nem vállalják, vagy akiknél a korábbi vastagbéltükrözés során a teljes vastagbelet nem sikerült megvizsgálni.

Vissza a Diagnosztikus vizsgálatokhoz