Menü

CT (komputertomográfiás) vizsgálat

A CT vizsgálat során az emberi testről röntgensugárral többféle irányú, számos vékony ún. rétegfelvétel készíthető, amely a speciális felvételi technika és számítástechnikai eljárások kombinálásával sokkal részlet és információ gazdagabb képet szolgáltat, mint a hagyományos röntgen vizsgálat. Mindezek miatt a kimutatott kóros elváltozás jellegéről és szerkezetéről is sokkal pontosabb információk nyerhetőek ezen technika alkalmazásával.

 Hogyan történik a vizsgálat?

A vizsgálat időtartama általában 5-15 perc. A vizsgálathoz nem kell teljesen levetkőzni, de a vizsgált területen nem maradhat fémtárgy (pld öv, óra stb), így a vizsgálatot végző személyzet útmutatása szerint a szemüveget, ékszert, hallókészüléket, műfogsort le kell venni. A vizsgálathoz a páciensnek egy asztalra kell feküdnie, amely a vizsgálat kezdetekor becsúszik egy nagy, vastag gyűrűhöz hasonlító hengerbe, a tulajdonképpeni vizsgáló szerkezetbe. Ezt követően a páciens körül több – a röntgensugarakat kibocsátó, és vele szemben egy azokat felfogó – egység forog körbe és a gép közben méri a sugárelnyelődés mértékét, majd ezen mérési eredmények bonyolult matematikai, számítástechnikai feldolgozása alapján jeleníti meg a képet.

A mérés fájdalommentes és rövid ideig tart, a vizsgáló szerkezet működés közben hangos – a kis repülőgépek felszállásához hasonló- hangot ad. A mérések alatt nem szabad sem mozogni, sem lélegezni, mert a mozgás értékelhetetlenné teszi a képeket, tehát mindig figyeljen oda és tartsa be a kezelőhelyiségből hangszórón kapott utasításokat. A pontosabb diagnózis érdekében több vizsgálat esetén is jódtartalmú kontrasztanyag adása szükséges vénás injekció formájában. Ez a kontrasztanyag a nem éhgyomorral érkezett betegeknél hányingert, hányást válthat ki. Kérjük ezért, hogy a vizsgálat előtti 4-6 órában már ne fogyasszon szilárd táplálékot. Folyadékot azonban bőven fogyaszthat (de lehetőleg ne puffasztó, szénsavas italokat, inkább szénsavmentes italokat, teát) és a szokásos gyógyszereit is vegye be, ha erre egyéb utasítást nem kap.  Hasi CT vizsgálat előtt a belek elkülönítésére 1,5-2 liter folyadékot kell elfogyasztania a tényleges vizsgálat előtt 1-1,5 óra alatt, amely lehet higított jódos vagy báriumos kontrasztanyag, lehet víz vagy vízben oldott, nem felszívódó anyag (kérjük, ilyen esetekben ezt az időt is kalkulálja be a vizsgálat időtartamába és pontosan kövesse az elfogyasztásra vonatkozó útmutatást). Ez az elfogyasztott nagy mennyiségű folyadék hasmenést okozhat, ami természetes, ne ijedjen meg tőle.

A vastagbél eredményes CT vizsgálatához a bél kitisztítása szükséges. Ennek kíméletes módja, ha a diagnosztikai vizsgálat előtti napon könnyű reggeli elfogyasztása után már semmit nem eszik. X-Prep vagy Fleet-Phosphosoda nevű, erre a célra kifejlesztett anyagot és sok nem rostos és nem szénsavas folyadékot fogyaszt.

A CT vizsgálat nem invazív módszer, de segítségével speciális szöveti mintavételi beavatkozás (biopszia) is végezhető.

 Kontrasztanyaggal kapcsolatos tudnivalók

 Ritkán ugyan, de a CT vizsgálatkor vénásan adott kontrasztanyag allergiás reakciót okozhat. Ezek általában enyhék, de nagyon ritkán súlyos szövődmény is előfordulhat. Mindig jelezze doktorának, ha korábban jódos kontrasztanyag okozta bármiféle reakciója volt. A kontrasztanyag okozta mellékhatás esélye nagyobb, ha Ön szívbeteg, asztmás, cukorbeteg, vese- vagy pajzsmirigy betegsége van. Ezt minden esetben közölje a vizsgáló orvossal!

A kontrasztanyag beadása közben melegség érzés, émelygés, fémes szájíz, vizelési inger jelentkezhet, ami nem kóros jelenség. Ha bármilyen más tünetet észlelne a vizsgálat alatt vagy után (viszketés, szédülés, hányinger, bőrpír, kiütések, torokszorítás, légszomj) azt mindenképpen jelezze a vizsgáló személyzetnek.

A kontrasztanyag beadásával kapcsolatban írásbeli tájékoztatást is kap, amelynek részeként az írásos beleegyezése szükséges mind a vizsgálathoz, mind pedig a kontrasztanyag beadásához.

Feltétlenül jelezze a vizsgáló személyzetnek, ha a vizsgálat idején állapotos, vagy a terhesség gyanúja fennáll!

 Amennyiben korábban már készült bármilyen egyéb vizsgálat (röntgen, ultrahang, MRI) a vizsgálandó területről akkor annak leleteit illetve felvételeit (film, CD) mindenképpen hozza magával a vizsgálatra!

 

Vissza a Diagnosztikus vizsgálatokhoz