Menü

Aspirációs citológia

A finomtű biopszia (aspirációs citológia) a sejttani vizsgálatok egyik legmodernebb és legdinamikusabban fejlődő ága.

A vizsgálat során az elváltozást egy vékony (0,6-0,75 mm átmérőjű) tűvel szúrják meg és a tűhöz pontosan illeszkedő fecskendő segítségével vákumot létrehozva sejteket szívnak ki, amelyeket ezt követően különböző festési eljárásokkal megfestve mikroszkóp alatt megvizsgálnak.

A vizsgálat tapintható, felületes elváltozások esetén elvégezhető a tapintásra hagyatkozva, vagy valamilyen képalkotó vizsgálattal (ultrahang, CT) vezérelt formában, amely sokkal pontosabb célzást tesz lehetővé.

A gyakorlatban bármely szerv aspirációs citológiai vizsgálata  elvégezhető, leggyakrabban a mell, pajzsmirigy, nyirokcsomók, máj, tüdő a célpont, de elvégezhető a hasnyálmirigy, mellékvese, vese vizsgálata is.

Az eljárás általában minimális fájdalommal jár, szövődmények ritkán fordulnak elő és általában spontán meg is szűnnek. Súlyos, műtétet igénylő vérzés a páciensek 1-2 ezrelékében, a tumorsejtek szóródása a szúrcsatornán keresztül nagyon agresszív daganat és súlyos állapotban lévő betegek 1-2 tízezrelékében fordul elő.

Vissza a Diagnosztikus vizsgálatokhoz