Menü

A tüdőrák kezelése, kutatása

 

A tüdő daganat(ok) műtéti úton történő teljes eltávolítása jelenti a legnagyobb esélyt a gyógyulásra és így a leggyakrabban alkalmazott kezelési módszer.

A sebészetnek a tüdőrák kezelésének minden fázisában jelentős szerepe lehet, még akkor is, amikor a daganatos sejtek már messze túlterjedtek a daganat kiindulási helyéről, azaz távoli szervekben áttéteket képeztek. Ilyenkor sebészi beavatkozással csökkenthető a szervezetben a daganatos szövet mennyisége, ezáltal megnövelhető más terápiás eljárások hatékonysága.

A daganatok sebészete az elmúlt időszakban a  sebészet speciális szakterületévé vált.

A tüdőrák kezelésében nagy tapasztalattal rendelkező, vezető 

SEBÉSZ SZAKÉRTŐINK

segítenek megválaszolni a felmerülő kérdéseket, elmagyarázni az egyes beavatkozásokkal kapcsolatos fontos tudnivalókat és tájékoztatják a beavatkozás esetleges szövődményeivel, mellékhatásaival kapcsolatban, valamint gyakorlati tanácsaikkal segítik az Ön minél gyorsabb felépülését, műtét utáni rehabilitációját. 

Bejelentkezési lehetőségek:

Telefonon: (1) 999-0494

E-mail: info@onkomplex.hu

 Online

A műtét egy kombinált kezelés részét is képezheti, mikor sebészi beavatkozást követően vagy azt megelőzően a beteget kemoterápiás vagy sugárkezelésben esetenként pedig mindkettőben részesítik.

A kemoterápia (citosztatikus kezelés) elpusztítja a daganatos sejteket és/vagy gátolja a szaporodásukat.  A kemoterápiás gyógyszerek általában sejtosztódást gátló, sejtpusztító hatást fejtenek ki a szerveinket, szöveteinket felépítő sejtek közül mindazokra, amelyek a ráksejtekhez hasonlóan gyors tempóban szaporodnak, amely magyarázza a különböző szerek mellékhatásait is.

Kemoterápiás kezelésre sor kerülhet:

- a műtéti beavatkozás előtt (neoadjuváns kemoterápia), amelynek célja, hogy a daganatsejtek elpusztításával elősegítse a műtét sikerét, vagy műthetővé tegye az adott daganatot

- a műtétet követően (adjuváns kemoterápia) azért, hogy minél teljesebb mértékben elpusztítsa a még a szervezetben lévő daganatsejteket

-  sokszor viszont önálló kezelési formaként a daganat növekedésének lassítása, a szervezetben való szétterjedésének megakadályozása, vagy a már szétszóródott daganatsejtek elpusztítása miatt, vagy a rák okozta tünetek, panaszok, fájdalom enyhítése érdekében kerül sor kemoterápiás kezelésre (palliatív kemoterápia).
A kezelés során fontos, hogy:

- a beteg pontosan kövesse az orvos utasításait

 - a kezelés megkezdése előtt tájékoztassa orvosát, hogy milyen egyéb gyógyszereket szed, mert előfordulhat, hogy a más okból szedett gyógyszerek szedése a kemoterápiás kezelés alatt nem kívánatos, vagy kifejezetten ellenjavallt, egymás hatásának zavarása miatt.

- pontosan informálja orvosát minden, a kezelés kapcsán észlelt, szokatlan jelenségről,  panaszairól és a mellékhatás(ok)ról

A beteg szempontjából rendkívül fontos, hogy a kezelés megkezdése előtt szakszerű tájékoztatást kapjon a potenciális mellékhatásokról, azok megelőzési és kezelési lehetőségeiről, a kemoterápia várható hatásairól, az eredményesség értékeléséről, időpontjáról stb.

A tüdőrák kezelésében jelentős szakmai tapasztalattal rendelkező kiemelt

ONKOLÓGUS SZAKÉRTŐINK

segítenek  meghatározni az Ön egyéni adottságaihoz, daganat típusához a legoptimálisabb – kemoterápiás, célzott, biológiai illetve szupportív - kezelést és kialakítani a legcélravezetőbb kezelési stratégiát, beleértve ebbe a jelenleg csak klinikai kutatási programokban elérhető kezelési lehetőségek feltérképezését és szakmai véleményezését is.

Bejelentkezési lehetőségek:

Telefonon: (1) 999-0494

E-mail: info@onkomplex.hu

 Online

A sugárkezelés folyamán a beteg előzetesen meghatározott helyre, több alkalommal kap bizonyos mennyiségű sugárzást, amely az örökítő anyag (DNS) károsítása révén gátolja a sejtosztódást. A kezelés lehet külső (teleterápia), amikor külső sugárforrásból történik a kezelés, illetve belső (brachyterápia), amikor a szervezetbe juttatott sugárforrás fejti ki a terápiás hatást.

Az utóbbi évtizedekben rendkívül nagy előrehaladás történt, a sugárterápiának új technikája és stratégiája alakult ki, amelyek új és hatásosabb sugárforrások kifejlesztését tették lehetővé. Ennek eredményeként ma már nagy dózisú besugárzás irányítható a mélyen fekvő rákos szövetekre is, a normál szövetek minimális sugárhatásnak való kitétele mellett.

Bizonyos esetekben a besugárzást a daganat sebészi kezelése előtt is alkalmazzák, a daganat nagyságának csökkentése céljából, hogy azt ezáltal műtétre inkább alkalmassá tegyék és egyben csökkentsék annak esélyét, hogy a műtét során ráksejtek szóródjanak szét a szervezetben.

Az orvos a daganat típusa, elhelyezkedése szerint meghatározza a szükséges besugárzás dózisát és azt, hogy milyen adagokban adják le és hány kezelésre lesz szükség. 

A sugárterápia tervezése során CT, MR, illetve újabban PET-CT vizsgálatokkal azonosítják a besugarazandó terület pontos méretét, elhelyezkedését.

A besugárzás maga fájdalmatlan és egy-egy alkalommal néhány percig tart.

A tüdőrák sugárkezelésében nagy szakmai tapasztalattal rendelkező elismert

SUGÁRTERÁPIÁS SZAKÉRTŐINK

részletes tájékoztatást adnak a sugárkezeléssel kapcsolatban felmerülő kérdéseire, segítenek  meghatározni az Ön egyéni adottságaihoz, daganat típusához a legmegfelelőbb kezelést és kialakítani a legcélravezetőbb kezelési stratégiát, beleértve ebbe a jelenleg csak klinikai kutatási programokban elérhető sugárkezelési lehetőségek feltérképezését és szakmai véleményezését is.

Bejelentkezési lehetőségek:

Telefonon: (1) 999-0494

E-mail: info@onkomplex.hu

 Online

Bővebb információkat a különböző szolgáltatásainkkal kapcsolatban az alábbiakban talál:

ONKOMPLEXTM -TEAM vélemény, kezelési javaslat Szakértői konzultációk

Az egyéni adottságoknak, genetikai profilnak leginkább megfelelő - sebészeti, sugárterápiás, gyógyszeres - kezelési lehetőségek, klinikai kutatási programok felkutatása

A legújabb kutatási eredmények alapján a bizonytalanságból, kilátástalanságból eredő szorongás, a szükséges kezelésektől, mellékhatásoktól való félelem és a depresszió csökkentése szempontjából kiemelt jelentősége van a részletes tájékoztatásnak és a beteg állapotához igazított lelki támasznak/pszichológiai segítségnek, amely jelentősen javíthatja a kezelések hatékonyságát. Tapasztalatok alapján a tájékozott, felkészült, a gyógyulásuk szempontjából „harcra kész” és elkötelezett betegek gyógyulási esélye többszöröse lehet a csüggedt, depresszióval küszködő, betegségükbe beletörődő betegekhez képest.

ONKOMPLEXTM betegtámogató programunk keretei között speciálisan képzett szakemberekkel személyre szabott és folyamatos segítséget tudunk biztosítani a betegséggel való megküzdésben, a kezelések mellett kialakuló mellékhatások csökkentésében és a megfelelő étrend, életmód kialakításában. 

Bejelentkezési lehetőségek:

Telefonon: (1) 999-0494

E-mail: info@onkomplex.hu

 Online

Bővebb információkat a különböző szolgáltatásainkkal kapcsolatban az alábbiakban talál:

ONKOMPLEXTM betegtámogató program

ONKOMPLEXTM személyre szabott étrend, dietétikai konzultáció

 

Legfrissebb kutatási eredmények a tüdőrák kezelésével, megelőzésével kapcsolatban

Egy ismert génhiba jelentősen még tovább fokozza a tüdőrák kialakulási esélyét

Az már régóta közismert tény, hogy a dohányzás felelős a tüdőrákok kialakulásának több, mint háromnegyedéért. Az Egészségügyi Világszervezet 2014-ben közzétett legfrissebb elemzése alapján a dohányzás felelős a tüdőrákos halálesetek 71%-ért (!) és az összes daganatos halálozás 22%-ért (!) világszerte.

Most azonban az Egyesült Királyságban végzett nagy átfogó vizsgálatban, amelyben több, mint 27 000 ember genetikai állományát vizsgálták meg az is bizonyításra került, hogy egy ismert génhiba (a mellrák ill. a petefészekrák esélyét szintén nagyon jelentősen növelő BRCA2 gén mutációja) megduplázza (!) a tüdőrák kialakulási esélyét!

A Nature Genetics orvosi szaklapban publikált vizsgálati eredmények alapján a dohányosok esetében negyvenszer nagyobb eséllyel alakul ki tüdőrák, míg a BRCA2 gén hibája esetén a dohányos emberek tüdőrák kialakulási kockázata közel nyolcvanszorosára nő. A BRCA2 gén hiba megakadályozza a genetikai állomány (DNS) „önjavító” mechanizmusait, aminek a kiesése a dohányzás által okozott rendkívül nagymértékű DNS károsodás esetén ilyen drasztikus hatást tud gyakorolni a kutatási eredmények alapján. Azt is felfedezték, hogy ezen daganatok csoportjában egy másik genetikai elváltozás (a CHEK2 gén mutációja) is gyakori, ami a genetikai állomány károsodása esetén felelős a sejtosztódás megállításáért.

Az új kutatási eredmények alapot teremtenek arra, hogy ezen genetikai elváltozásokra új, célzott kezelési eljárásokat fejlesszenek ki a jövőben, amely esélyt teremt arra, hogy javuljanak a betegek túlélési esélyei, ugyanakkor nagyon erőteljesen felhívják a figyelmet a dohányzásról való leszokás fontosságára a daganatos betegségek megelőzése kapcsán. Hiszen azt is fontos tudni, hogy a dohányzás felelős nemcsak a tüdőrákok kialakulásának több,mint háromnegyedéért, hanem jelentős szerepet játszik a szájüregi rákok, orr és melléküregi, garat, gégerákok, a nyelőcsőrák, a gyomorrák, a hasnyálmirigyrák, a májrák, a húgyhólyagrák, a veserák, méhnyakrák és bizonyos leukémiák kialakulásában is.

További információk a különböző genetikai elváltozások kimutatásáról a daganatos betegségek kapcsán: 

http://onkomplex.hu/onkomplex.hu/molekularis-diagnosztikai-vizsgalatok-gyors-es-teljes-koru-lebonyolitasa 

 Bővebb információ a tüdőrák megelőzési, egyénre szabott szűrési

http://onkomplex.hu/daganat-megelozes/onkomplex-egyeni-riziko-elemzesen-alapulo-prevencio

Új stratégia, amely javítja a daganatok eltávolítását 

A daganatok műtéti úton történő teljes eltávolítása jelenti a legnagyobb esélyt a gyógyulásra. A tapasztalatok alapján azonban sajnos a daganatok 20-50%-a kiújul a későbbiekben, ami az esetek döntő többségében a sebész által szabad szemmel nem észlelhető és így a szervezetben maradt daganat sejteknek tulajdonítható.

 A módszert először állatkísérletekben vizsgálták és azt tapasztalták, hogy a tüdőrákos sejteket sokkal korábban kimutathatóvá tette, így a megfelelő pozitív adatok birtokában a közelmúltban elindulhatott  a klinikai kutatási program tüdőrákos betegek bevonásával is a Pennsylvania Egyetemen, amely már a kezdeti fázisban is nagyon pozitív tapasztalatokat eredményezett. Egy korai stádiumú tüdőrákos beteg esetében például – ellentétben a hagyományos képalkotó eljárásokkal - az infravörös fényben láthatóvá vált a daganat diffúz, mikroszkópikus terjedése, amelyet így nagyrészt sikerült eltávolítani és a műtétet követő kemoterápiás kezeléssel pedig megakadályozni a betegség kiújulását.

A daganatok kezelésére még csak különböző klinikai kutatási programokban elérhető lehetőségekről az alábbi linkre kattintva talál bővebb információkat:

http://onkomplex.hu/szolgaltatasaink/az-egyeni-adottsagoknak-genetikai-profilnak-megfelelo-legujabb-kezelesi-lehetosegek-felkutatasa

Világító cukor molekulák segítik a tüdőrák megfelelő kezelését

Az egyik legrangosabb nemzetközi onkológiai szaklap a Journal of Clinical Oncology beszámolója alapján a PET-CT vizsgálat jelentős előrelépést jelent és fontos többlet információkat nyújt annak a pontos megítélésében, hogy az előrehaladott - III. stádiumú, nem műthető és a standard kemo/sugárterápiás kezelésen átesett tüdőrákos betegek számára milyen kezelés szükséges a továbbiakban. Az amerikiai vizsgálatba 60 különböző centrumban 250 beteget vontak be, amely alapján ez tekinthető az eddigi egyik legnagyobb vizsgálatnak – hangsúlyozta a vizsgálatot vezető Dr. Machtay. Nyilatkozata alapján a PET-CT vizsgálat elvégzése a kezelés előtt és azt követően fontos többlet információkat szolgáltat a kezelő orvosnak és így új dimenziót jelent a kezelési stratégia megfelelő kialakításában.

A PET-CT vizsgálatról bővebb információkat olvashat: http://onkomplex.hu/onkomplex.hu/pet-ct

Fontos tudnivalók a tüdőrák kivizsgálásáról megelőzési, egyénre szabott szűrési lehetőségeiről.

 http://onkomplex.hu/utmutato-daganat-tipusok-szerint/tudodaganatok-tudorak-tunetei-kivizsgalasa

Több, mint 3 hete köhög?

Akkor itt az ideje orvoshoz fordulni!

Hiszen a gyors és korai tüdőrák diagnózis és a megfelelő kezelés életmentő lehet! 

Az Egyesült Királyságban végzett felmérés adatai alapján azon betegek körében, akik 3 hétnél hosszabban tartó köhögéses panaszaik miatt orvoshoz fordultak és kivizsgálásra kerültek jelentősen javultak a tüdőrák túlélési esélyei.

A „Szabadulj meg a ráktól!” elnevezésű országos felvilágosító kampány hatására közel 10%-kal több tüdőrák – többségében korai stádiumban - került diagnosztizálásra a megelőző év hasonló időszakához képest és így a betegek több, mint felénél lehetővé vált az életmentő sebészeti beavatkozás, a daganatok műtéti eltávolítása.Tehát akkor adjuk meg saját magunknak a legnagyobb esélyt a túlélésre, ha rendszeresen résztveszünk a szűrővizsgálatokon, odafigyelünk a figyelmeztető tünetekre és a lehető legrövidebb időn belül kivizsgáltatjuk magunkat.

Világszerte a tüdőrák szedi a legtöbb áldozatot a dagantos betegségek közül mind a férfiak, mind pedig a nők körében, 1,4 millió ember halálát okozva évenként.

A szomorú listát összességében is Magyarország vezeti, a férfiak tüdőrákos halálozásában pedig nemcsak az Európai Unió, de az egész világ legrosszabb statisztikáját produkáljuk. Hazánkban a nők esetében 2003-ig a mellrák volt a legpusztítóbb daganatos betegség, azóta sajnos a tüdőrák áll az első helyen a női „ranglistán” is.

Bővebb információ a tüdőrák kivizsgálásáról megelőzési, egyénre szabott szűrési lehetőségeiről.

 http://onkomplex.hu/utmutato-daganat-tipusok-szerint/tudodaganatok-tudorak-tunetei-kivizsgalasa

Látogassa meg Facebook oldalunkat, ahol rendszeresen tájékozódhat a legújabb kutatási eredményekről a daganatos betegségekkel kapcsolatban!