Menü

A húgyhólyagrák kezelése, kutatása

A húgyhólyag, húgycső daganat(ok) műtéti úton történő teljes eltávolítása jelenti a legnagyobb esélyt a gyógyulásra és így a leggyakrabban alkalmazott kezelési módszer.

A sebészetnek a húgyhólyagrák kezelésének minden fázisában jelentős szerepe lehet, még akkor is, amikor a daganatos sejtek már messze túlterjedtek a daganat kiindulási helyéről, azaz távoli szervekben áttéteket képeztek. Ilyenkor sebészi beavatkozással csökkenthető a szervezetben a daganatos szövet mennyisége, ezáltal megnövelhető más terápiás eljárások hatékonysága.

A daganatok sebészete az elmúlt időszakban a  sebészet speciális szakterületévé vált.

A húgyhólyagrák kezelésében nagy tapasztalattal rendelkező, elismert 

SEBÉSZETI SZAKÉRTŐINK

segítenek megválaszolni a felmerülő kérdéseket, elmagyarázni az egyes beavatkozásokkal kapcsolatos fontos tudnivalókat és tájékoztatják a beavatkozás esetleges szövődményeivel, mellékhatásaival kapcsolatban, valamint gyakorlati tanácsaikkal segítik az Ön minél gyorsabb felépülését, műtét utáni rehabilitációját. 

Bejelentkezési lehetőségek:

Telefonon: (1) 999-0494

E-mail: info@onkomplex.hu

 Online

A műtét egy kombinált kezelés részét is képezheti, mikor sebészi beavatkozást követően vagy azt megelőzően a beteget kemoterápiás vagy sugárkezelésben esetenként pedig mindkettőben részesítik.

A kemoterápia (citosztatikus kezelés) elpusztítja a daganatos sejteket és/vagy gátolja a szaporodásukat.  A kemoterápiás gyógyszerek általában sejtosztódást gátló, sejtpusztító hatást fejtenek ki a szerveinket, szöveteinket felépítő sejtek közül mindazokra, amelyek a ráksejtekhez hasonlóan gyors tempóban szaporodnak, amely magyarázza a különböző szerek mellékhatásait is.

Kemoterápiás kezelésre sor kerülhet:

- a műtéti beavatkozás előtt (neoadjuváns kemoterápia), amelynek célja, hogy a daganatsejtek elpusztításával elősegítse a műtét sikerét, vagy műthetővé tegye az adott daganatot

- a műtétet követően (adjuváns kemoterápia) azért, hogy minél teljesebb mértékben elpusztítsa a még a szervezetben lévő daganatsejteket

-  sokszor viszont önálló kezelési formaként a daganat növekedésének lassítása, a szervezetben való szétterjedésének megakadályozása, vagy a már szétszóródott daganatsejtek elpusztítása miatt, vagy a rák okozta tünetek, panaszok, fájdalom enyhítése érdekében kerül sor kemoterápiás kezelésre (palliatív kemoterápia).
A kezelés során fontos, hogy:

- a beteg pontosan kövesse az orvos utasításait

 - a kezelés megkezdése előtt tájékoztassa orvosát, hogy milyen egyéb gyógyszereket szed, mert előfordulhat, hogy a más okból szedett gyógyszerek szedése a kemoterápiás kezelés alatt nem kívánatos, vagy kifejezetten ellenjavallt, egymás hatásának zavarása miatt.

- pontosan informálja orvosát minden, a kezelés kapcsán észlelt, szokatlan jelenségről,  panaszairól és a mellékhatás(ok)ról

A beteg szempontjából rendkívül fontos, hogy a kezelés megkezdése előtt szakszerű tájékoztatást kapjon a potenciális mellékhatásokról, azok megelőzési és kezelési lehetőségeiről, a kemoterápia várható hatásairól, az eredményesség értékeléséről, időpontjáról stb.

A húgyhólyagrák kezelésében jelentős szakmai tapasztalattal rendelkező kiemelt

ONKOLÓGUS SZAKÉRTŐINK

segítenek  meghatározni az Ön egyéni adottságaihoz, daganat típusához a legoptimálisabb – kemoterápiás, célzott, biológiai illetve szupportív - kezelést és kialakítani a legcélravezetőbb kezelési stratégiát, beleértve ebbe a jelenleg csak klinikai kutatási programokban elérhető kezelési lehetőségek feltérképezését és szakmai véleményezését is.

Bejelentkezési lehetőségek:

Telefonon: (1) 999-0494

E-mail: info@onkomplex.hu

 Online

A sugárkezelés folyamán a beteg előzetesen meghatározott helyre, több alkalommal kap bizonyos mennyiségű sugárzást, amely az örökítő anyag (DNS) károsítása révén gátolja a sejtosztódást. A kezelés lehet külső (teleterápia), amikor külső sugárforrásból történik a kezelés, illetve belső (brachyterápia), amikor a szervezetbe juttatott sugárforrás fejti ki a terápiás hatást.
Az utóbbi évtizedekben rendkívül nagy előrehaladás történt, a sugárterápiának új technikája és stratégiája alakult ki, amelyek új és hatásosabb sugárforrások kifejlesztését tették lehetővé. Ennek eredményeként ma már nagy dózisú besugárzás irányítható a mélyen fekvő rákos szövetekre is, a normál szövetek minimális sugárhatásnak való kitétele mellett.

Bizonyos esetekben a besugárzást a daganat sebészi kezelése előtt is alkalmazzák, a daganat nagyságának csökkentése céljából, hogy azt ezáltal műtétre inkább alkalmassá tegyék és egyben csökkentsék annak esélyét, hogy a műtét során ráksejtek szóródjanak szét a szervezetben.

Az orvos a daganat típusa, elhelyezkedése szerint meghatározza a szükséges besugárzás dózisát és azt, hogy milyen adagokban adják le és hány kezelésre lesz szükség. 

A sugárterápia tervezése során CT, MR, illetve újabban PET-CT vizsgálatokkal azonosítják a besugarazandó terület pontos méretét, elhelyezkedését.

A besugárzás maga fájdalmatlan és egy-egy alkalommal néhány percig tart.

A húgyhólyagrák sugárkezelésében nagy szakmai tapasztalattal rendelkező elismert

SUGÁRTERÁPIÁS SZAKÉRTŐINK

részletes tájékoztatást adnak a sugárkezeléssel kapcsolatban felmerülő kérdéseire, segítenek  meghatározni az Ön egyéni adottságaihoz, daganat típusához a legmegfelelőbb kezelést és kialakítani a legcélravezetőbb kezelési stratégiát, beleértve ebbe a jelenleg csak klinikai kutatási programokban elérhető sugárkezelési lehetőségek feltérképezését és szakmai véleményezését is.

Bejelentkezési lehetőségek:

Telefonon: (1) 999-0494

E-mail: info@onkomplex.hu

 Online

Bővebb információkat a különböző szolgáltatásainkkal kapcsolatban az alábbiakban talál:

ONKOMPLEXTM -TEAM vélemény, kezelési javaslat és különböző Szakértői konzultációk

Az egyéni adottságoknak, genetikai profilnak leginkább megfelelő - sebészeti, sugárterápiás, gyógyszeres - kezelési lehetőségek, klinikai kutatási programok felkutatása

 

A legújabb kutatási eredmények alapján a bizonytalanságból, kilátástalanságból eredő szorongás, a szükséges kezelésektől, mellékhatásoktól való félelem és a depresszió csökkentése szempontjából kiemelt jelentősége van a részletes tájékoztatásnak és a beteg állapotához igazított lelki támasznak/pszichológiai segítségnek, amely jelentősen javíthatja a kezelések hatékonyságát. Tapasztalatok alapján a tájékozott, felkészült, a gyógyulásuk szempontjából „harcra kész” és elkötelezett betegek gyógyulási esélye többszöröse lehet a csüggedt, depresszióval küszködő, betegségükbe beletörődő betegekhez képest.

ONKOMPLEXTM betegtámogató programunk keretei között speciálisan képzett szakemberekkel személyre szabott és folyamatos segítséget tudunk biztosítani a betegséggel való megküzdésben, a kezelések mellett kialakuló mellékhatások csökkentésében és a megfelelő étrend, életmód kialakításában.

Bejelentkezési lehetőségek:

Telefonon: (1) 999-0494

E-mail: info@onkomplex.hu

 Online

 

Bővebb információkat a különböző szolgáltatásainkkal kapcsolatban az alábbiakban talál:

ONKOMPLEXTM betegtámogató program

ONKOMPLEXTM személyre szabott étrend, dietétikai konzultáció

 

Legfrissebb kutatási eredmények a húgyhólyagrák kezelésével, megelőzésével kapcsolatban

Különböző őssejtek felelősek a húgyhólyagrák kialakulásáért  és lefolyásáért

A tavalyi évben a húgyhólyagrák több, mint 170,000 ember halálát okozta világszerte. Azonban a betegség halálos kimeneteléért nem a húgyhólyagra lokalizálódó betegség tehető felelőssé, hanem azok a daganatsejtek, amelyek a keringés révén eljutnak, megtapadnak és osztódni kezdenek távoli szervekben, azaz távoli áttéteket úgynevezett metasztázisokat képeznek.

Éppen ezért a daganat kutatókat már régóta foglalkoztatta az a kérdés, hogy vajon a lokális, azaz a csak a húgyhólyagra kiterjedő daganatok válnak-e az idő folyamán veszélyessé azaz terjednek be a hólyagfal izomzatába és képeznek távoli áttéteket, vagy a kétféle lefolyású betegség a kezdetektől fogva különbözik/ a kiindulástól kezdve különbözik egymástól. A Colorado Egyetem kutatócsoportjának sikerült megválaszolni ezt a fontos kérdést és bebizonyítani, hogy a kétféle lefolyású daganat különböző őssejtekből indul ki, amelyeknek a genetikai profilját is sikerült azonosítani. Ezeknek az őssejteknek az azonosítása és így a hólyagrák biológiai folyamatainak a teljesebb megértése a továbbiakban segíthet a betegség prognózisának, várható lefolyásának az előrejelzésében és így a legmegfelelőbb kezelés kiválasztásában.

Bővebb információ a különböző daganatok kezelésére jelenleg még csak klinikai kutatási programokban elérhető gyógyszeres, sugárterápiás, sebészeti lehetőségekről: http://onkomplex.hu/szolgaltatasaink/az-egyeni-adottsagoknak-genetikai-profilnak-leginkabb-megfelelo-gyogyszeres-sugarterapias-sebeszeti-kezelesi-lehetosegek-klinikai-kutatasi-programok-felkutatasa

A véres vizelet komoly figyelmeztető jel lehet 

Mivel a veserák előfordulási gyakorisága 31%-kal, a halálozási aránya pedig 7%-kal emelkedett az elmúlt 10 évben az Egyesült Királyságban ezért egy újonnan bevezetett figyelem felkeltő kampánnyal hívják fel a lakosság figyelmét a vese és húgyhólyagrák gyors és korai diagnosztizálásának a fontosságára és a túlélést alapvetően meghatározó hatására. 

Bár a véres vizelet a fő tünet a veserákos betegek több, mint felében és 10-ből több, mint 8 esetben a húgyhólyagrák esetében. Ennek ellenére felmérések adatai alapján az emberek 30%-a inkább várakozik és nem tesz semmit, jelentősen csökkentve ezzel a korai diagnózis, valamint a túlélés esélyeit. Hiszen azt érdemes szem előtt tartani, hogy a korai stádiumban felfedezett daganatok esetében az 1 éves túlélési esély 92-97% lehet, míg a késői stádiumú daganatok esetében mindössze 25-32%! 

Bővebb információ a veserák tüneteiről, kivizsgálásáról: http://onkomplex.hu/utmutato-daganat-tipusok-szerint/vese-daganatok-veserak

Látogassa meg Facebook oldalunkat, ahol rendszeresen tájékozódhat a legújabb kutatási eredményekről a daganatos betegségekkel kapcsolatban!