Menü

Új stratégia, amely javítja a daganatok eltávolítását

A daganatok műtéti úton történő teljes eltávolítása jelenti a legnagyobb esélyt a gyógyulásra. A tapasztalatok alapján azonban sajnos a daganatok 20-50%-a kiújul a későbbiekben, ami az esetek döntő többségében a sebész által szabad szemmel nem észlelhető és így a szervezetben maradt daganat sejteknek tulajdonítható.

 A Pennsylvania Egyetem kutatói által kifejlesztett új eljárás segítségével javítható a daganatos sejtek teljes mértékben történő eltávolítása. Az injekcióval bejuttatott speciális festékanyag sokkal intenzívebben halmozódik fel a ráksejtekben, mint az egészséges sejtekben és a műtéti területre bocsátott infravörös fény hatására élénkzölden világít, így segítve a sebészt az összes daganatos sejt eltávolításában.  A módszert először állatkísérletekben vizsgálták és azt tapasztalták, hogy a tüdőrákos sejteket sokkal korábban kimutathatóvá tette, így a megfelelő pozitív adatok birtokában a közelmúltban elindulhatott  a klinikai kutatási program tüdőrákos betegek bevonásával is a Pennsylvania Egyetemen, amely már a kezdeti fázisban is nagyon pozitív tapasztalatokat eredményezett. Egy korai stádiumú tüdőrákos beteg esetében például – ellentétben a hagyományos képalkotó eljárásokkal - az infravörös fényben láthatóvá vált a daganat diffúz, mikroszkópikus terjedése, amelyet így nagyrészt sikerült eltávolítani és a műtétet követő kemoterápiás kezeléssel pedig megakadályozni a betegség kiújulását.

Az új eljárást a kedvező tapasztalatok alapján több kutatócsoport is elkezdte vizsgálni más daganat típusokban, illetve folytatódik a kutatás a legoptimálisabb jelzőanyag vonatkozásában is.

  A daganatok kezelésére még csak különböző klinikai kutatási programokban elérhető lehetőségekről az alábbi linkre kattintva talál bővebb információkat:

http://onkomplex.hu/szolgaltatasaink/az-egyeni-adottsagoknak-genetikai-profilnak-megfelelo-legujabb-kezelesi-lehetosegek-felkutatasa

Fotó: cbsnews.com